Στο μάθημα της Χημείας εξετάζονται σήμερα, Πέμπτη, οι μαθητές της Β Λυκείου, διανύοντας την τρίτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Η χτεσινή μέρα κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ως προς τη διαδικασία, με εξαίρεση το εξεταστικό κέντρο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο Ν. Φάληρο.
Σε ό,τι αφορά τα χτεσινά θέματα της Αλγεβρας, ο μαθηματικός Γ. Κερασαρίδης,παρατηρούσε ότι ήταν πραγματικά μέτριας δυσκολίας, χωρίς όμως αυτό να λέει τίποτα αν ληφθεί υπόψη το επίπεδο προετοιμασίας των παιδιών. Ιδιαίτερα επισήμανε ότι στο τέταρτο θέμα λίγοι θα πάρουν πολύ καλό βαθμό. Σχολιάζοντας τα περί "εύκολων θεμάτων", επισημαίνει ότι ήταν μία από τις δεσμεύσεις του υπουργείου απέναντι στους μαθητές μπροστά στους αγώνες που είχαν αναπτύξει εκείνη την εποχή. "Σκοπός του υπουργείου ήταν να συζητούν όλοι για εύκολα θέματα και να μην ασχολείται κανείς με την ουσία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μην ξεχνάμε το παράδειγμα των πανελλαδικών εξετάσεων: Τα δύο - τρία πρώτα χρόνια τα θέματα ήταν απλούστατα και όταν εφαρμόστηκε για τα καλά και εκείνη η μεταρρύθμιση, τα θέματα ήταν δρακόντεια".
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εξέταση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, πρόκειται για μια κατηγορία μαθητών της Β Λυκείου που κλήθηκε κυριολεκτικά στο "παρά πέντε" των εξετάσεων, με τροποποίηση του ΠΔ 248/97, να πάρει μέρος σε πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις. Οπως επεσήμαναν σε Ερώτηση για τη ρύθμιση αυτή που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Ορ. Κολοζώφ,"με τον πανελλαδικό χαρακτήρα που αποκτούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ξεκινώντας από τις φετινές της Β Λυκείου, καλείται η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των παιδιών, που φοιτούν στα κοινά σχολεία, να εξεταστούν έξω από το σχολικό περιβάλλον τους, από εκπαιδευτικούς που δε θα γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές τους με βαριές συνέπειες στην απόδοση και τελικά στις επιδόσεις των μαθητών". Το παραπάνω ήρθε να επιβεβαιώσει και η χτεσινή αίτηση εξεταστών να εξαιρεθούν, δηλώνοντας ότι δεν έχουν την απαραίτητη μετεκπαίδευση για να εξετάσουν τέτοια κατηγορία παιδιών.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσαν τον υπουργό Παιδείας πώς παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, που φοιτούν - καλώς γι' αυτή την κατηγορία - στα κοινά σχολεία, θα απομακρύνονται από τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, για να εξεταστούν σε βαθμολογικό κέντρο στην πρωτεύουσα του νομού ή της περιφέρειας, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα σε οικογένειες, ιδιαίτερα τις εργατικές και αγροτικές. Ρωτούσαν επίσης πώς τυφλοί, κωφοί, παραπληγικοί, καλούνται να διαγωνιστούν με ίσους όρους κατά κατηγορία, όταν είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα της ειδικής αγωγής στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να συνεκπαιδεύονται παιδιά με διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τελικά να μην εκπαιδεύεται κανένας σωστά.
Χτες, το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε στο βαθμολογικό κέντρο του Φαλήρου, θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι στέλνοντας μία εγκύκλιο με οδηγίες για ιδιαίτερη μεταχείριση στα παιδιά αυτά, εξάντλησε τις υποχρεώσεις του. Πάντως ενώ διευκρινίζει από ποια πόρτα μπορούν να μπουν τα παιδιά στο βαθμολογικό κέντρο, δεν τοποθετείται στο αίτημα μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και γονιών για κατάργηση του πανελλαδικού χαρακτήρα των εξετάσεων.