Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με υποσχέσεις "πνίγουν" τους ψαράδες

Στις υποσχέσεις "έπνιξε" η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τους εκπροσώπους των ψαράδων που πήγαν χτες να ζητήσουν να μην καταργηθεί το ψάρεμα με τράτα και ζαργανόδιχτο, γιατί χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν χωρίς δουλιά και εισόδημα.

Η πολυπληθής αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αλιέων ζήτησε χτες από τον υπουργό Γεωργίας και το αρμόδιο γενικό γραμματέα, να δοθεί τουλάχιστον παράταση άλλα 5 χρόνια στο ψάρεμα με πεζότρατα και να αρθεί η απαγόρευση για την κατάργηση του ζαργανόδιχτου. Και παρά το γεγονός ότι την εξαφάνιση της τράτας την επιβάλλει σχετικός κοινοτικός κανονισμός που θέτει τελευταίο όριο το έτος 2002 και η κυβέρνηση το αποδέχεται, ενώ το ζαργανόδιχτο καταργήθηκε στις 31/12/98 με απόφαση του υπουργείο Γεωργίας, στους εκπροσώπους των ψαράδων ειπώθηκε με περισσή υποκρισία ότι θα εξεταστεί... το πρόβλημά τους.

Μετά τη συνάντηση, εκπρόσωποι των ψαράδων δήλωσαν πως αν τα δύο αυτά μέτρα γίνουν πραγματικότητα 2.500 περίπου οικογένειες πέφτουν στην ανεργία. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση γιατί δε θέτει το πρόβλημα αυτό στην ΕΕ στην πραγματική του διάσταση και ότι δε βάζει "βέτο", ώστε να μη γίνει πράξη η κατάργηση του εργαλείου τράτα. Χαρακτήρισαν ως "φτηνή" δικαιολογία ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται για την προστασία του γόνου των ψαριών και των ιχθυοαπαθεμάτων και τόνισαν ότι όλα γίνονται ώστε να συρρικνωθεί δραστικά ο κλάδος της αλιείας, σε όφελος της ανάπτυξης των ιχθυοτροφείων και της βιομηχανοποίησης της παραγωγής και αλίευσης ψαριών.

"Θέλουν να μην ψαρεύουμε και να μην τρώει ο κόσμος φρέσκο ψάρι, αλλά να καταναλώνεται μόνο ό,τι βγάζουν τα ιχθυοτροφία και τα εργοστάσια", είπε χτες ένας γκριζομάλλης ψαράς και αναρωτήθηκε: "Ομως, πόσο καθαρά είναι τα ψάρια των ιχθυοτροφείων; Και τα ιχθυοτροφία δε μολύνουν τη θάλασσα και δεν καταστρέφουν τη ζωή της; Δυστυχώς, προκαλούν αποδεδειγμένα πολύ μεγαλύτερη ζημιά στη θάλασσα από ό,τι οι τράτες και τα ζαργανό. Γιατί οι τράτες μετά από αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ψαρεύουν από το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη για να μη χαθεί ο γόνος και το ψάρεμα της ζαργάνας είναι εποχικό, από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι Δεκέμβρη. Ομως, αυτοί που αποφασίζουν δε λένε την αλήθεια: Οτι θέλουν να ξεκάνουν τους ψαράδες. Και πώς θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, ούτε που τους νοιάζει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ