ΤΙΡΑΝΑ - ΜΟΡΙΝΑ.-
"Οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο, εκτός του ελέγχου και της διοίκησης του ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει προϋπόθεση για μόνιμες διενέξεις στην περιοχή και για διχοτόμηση του Κόσσοβου", τόνισε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Παντελί Μάικο και εξέφρασε τη "συγκρατημένη ικανοποίηση" και τις επιφυλάξεις της χώρας του για το "ειρηνευτικό" σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο. Ο λόγος γι' αυτές τις επιφυλάξεις; Η Ρωσία. "Η Αλβανία είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική παρουσία υπό ανεξάρτητη διοίκηση στο Κόσσοβο", τόνισε ο Μάικο, εμμένοντας χαρακτηριστικά ότι... όλη η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο πρέπει να είναι υπό ενιαία ΝΑΤΟική διοίκηση. Και μόνο.
Παράλληλα, ο αλβανικός στρατός, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύει τις δυνάμεις του στο σημείο Μορίνα στα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε ολόκληρη τη διαδρομή από την κεντρική Αλβανία έως και την πόλη Κούκες τμήματα του μηχανικού του αλβανικού στρατού μετέφεραν την Πέμπτη τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και άρματα μάχης τύπου T-54, T-55 στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων, όπου ήδη βρίσκονται 32 άρματα μάχης συν μια δύναμη πεζικού, η οποία έχει λάβει θέσεις πλησίον των συνόρων, τις οποίες όμως συχνά εγκαταλείπει όταν δέχονται επιθέσεις από το γιουγκοσλαβικό στρατό όπως υποστηρίζουν ή όταν το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την περιοχή.
Το τελευταίο κομμάτι αυτού του παζλ, που ακόμα "αναζητείται", είναι ο ίδιος ο UCK. Προς το παρόν δεν έχει κάνει καμία δήλωση, ούτε καν έχει εκφράσει κάποια "αντίθεση" για τον όρο του "ειρηνευτικού σχεδίου" που προβλέπει τον αφοπλισμό και τη διάλυσή του. Μάλλον δεν πρέπει να είναι στις προθέσεις του, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες του UCK συγκεντρώνουν τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας και με το πρώτο φως χρησιμοποιούν τις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ για να περάσουν στο Κόσσοβο. Διαβολική σύμπτωση πάντως καθώς και οι κινήσεις του αλβανικού στρατού παρουσιάζουν μια σύμπτωση όσον αφορά τον τόπο και το χρόνο...
Πάντως η συγκέντρωση αυτή των δυνάμεων του UCK επικεντρώνεται στο να δημιουργήσουν έναν δίαυλο για τον ανεφοδιασμό των ανδρών του UCK που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα υψώματα εντός του Κόσσοβου. Ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως παρά το ότι οι δυνάμεις του αντιπάλου έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το ΝΑΤΟ, ο UCK δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής το σκοπό του και πριν από δύο 24ωρα στελέχη του επισκέφθηκαν καταυλισμούς προσφύγων και ζήτησαν από όσους είχαν κάποια ειδικότητα γιατρού να τους ακολουθήσουν στο μέτωπο.
Στο μεταξύ και ο "ανεφοδιασμός" του UCK σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα έχει και αυτός καθημερινή περιοδικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά 15 λεωφορεία μεταφέρουν εθελοντές από τα Τίρανα στο Κούκες και από εκεί προωθούνται στις γραμμές των ομάδων κρούσεως. Οσο για τον οπλισμό τους αποτελείται κυρίως από καλάσνικοφ και έναν άλλο τύπο ελαφρού όπλου μαύρου χρώματος αντίστοιχο με τα όπλα FN, το οποίο όμως κανένας από τους ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχει ξαναδεί και δε γνωρίζει τον τύπο.