Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Βιασμός του Διεθνούς Δικαίου
  • Σε δίκη για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και άλλοι πέντε κορυφαίοι Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι
  • "Επιδοκιμάζει" ο Κλίντον, "δε θα υπάρξει συμβιβασμός", διαμηνύουν τα ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας
  • Αντιδρούν Ρωσία, Κίνα, και κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ...

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σηματοδοτώντας την υπαγωγή του διεθνούς δικαίου στις πολιτικές σκοπιμότητες του ΝΑΤΟ (που διεξάγει έναν παράνομο πόλεμο εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας), το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη Γιουγκοσλαβία - που αποτελεί παράρτημα του ΔΠΔ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - ανακοίνωσε χτες την προσαγωγή του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σε δίκη "για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Η ανακοίνωση ουσιαστικά είχε γίνει χθες το βράδυ, από Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, που τα διεθνή ΜΜΕ - πρακτορεία, όπως το "Associated Press", ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα όπως το "CNN International" και το BBC - μετέδωσαν χαρακτηρίζοντάς την ως "αποκορύφωση της πίεσης" προς το Βελιγράδι, προκειμένου να υποχωρήσει και να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της "διεθνούς κοινότητας: του (παρανόμως επιτιθέμενου) ΝΑΤΟ, δηλαδή...

Η... "ιστορική" αυτή απόφαση με, υποτίθεται, "ανθρωπιστικό" χαρακτήρα - στην πραγματικότητα, ξεκάθαρα πολιτικό - ανακοινώθηκε και τυπικά από τη Λουίζ Αρμπουρ, την εισαγγελέα του ΔΠΔ, χτες το μεσημέρι στη Χάγη. Διεθνή εντάλματα σύλληψης, είπε η Αρμπουρ, ήδη εκδόθηκαν για τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και άλλους τέσσερις κορυφαίους Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους "για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και των νόμων και των εθίμων του πολέμου" (!), στη φάση της σύγκρουσης που άρχισε φέτος στο Κόσσοβο.

Ο Γκόραν Μάτιτς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, κάγχασε ακούγοντας την ανακοίνωση στο Βελιγράδι, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση της ΟΔΓ δε θα αναγνωρίσει καμία τέτοια "δίκη", ούτε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. "Το δικαστήριο της Χάγης είναι ένα ιδιωτικό δικαστήριο που έστησαν η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Ουέσλι Κλαρκ και ο Τζέιμς Ρούμπιν, για όλους εκείνους που δε σκέφτονται με το δικό τους τρόπο", είπε ο Μάτιτς.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αναφέρθηκε στη "δίωξή" του. Σε χτεσινή του ανακοίνωση, κάλεσε απλώς τα Ηνωμένα Εθνη να ηγηθούν των προσπαθειών για την "επίλυση της κρίσης", όπως κομψά το έθεσαν τα διεθνή πρακτορεία, διασαφηνίζοντας πως θεωρεί απαραίτητο αυτό "να γίνει με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα".

Οι άλλοι τέσσερις "διωκόμενοι" από το ΔΠΔ είναι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαϊνοβιτς, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς και ο Βλάικο Στογιλίκοβιτς, υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας.

"Κατηγορούμε τους πέντε", είπε η Αρμπουρ, "για προσωπική αυτουργία στη διαταγή, σχεδιασμό, επίβλεψη εκτέλεσης και βοήθεια σε εγκλήματα", όπως "ο εκτοπισμός 740.000 Αλβανών του Κοσσόβου και οι φόνοι 340 Αλβανών του Κοσσόβου", από 2 έως 95 ετών.

Η ίδια κάλεσε τις αρχές της ΟΔΓ να "συμμορφωθούν με το διεθνές νομικό πλαίσιο και να απαιτήσουν οι κατηγορούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στο δικαστήριο, ή, αν δεν το κάνουν, να συλληφθούν και να μεταφερθούν στη Χάγη", και επίσης όλες τις κυβερνήσεις "να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία" των"κατηγορούμενων"...

Το κατηγορητήριο των 41 σελίδων περιέχει αναφορές για "μαζικής κλίμακας" εγκλήματα... "Είμαι σίγουρη", είπε ωστόσο η Αρμπουρ, "ότι θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες".

Η παραδοξότητα της κίνησης έδειξε να προβληματίζει πολλούς σε διεθνές επίπεδο. "Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι ο ηγέτης μιας χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας (...). Αν θέλετε να διαπραγματευτείτε με κάποιον που θα μιλά εξ ονόματος της ΟΔΓ, αυτός ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας", είπε ένας εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Μπόρις Γιέλτσιν.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, εμφανίστηκε "εξοργισμένος". Δήλωσε πως "δεν εγκρίνω αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν υπηρετεί την ειρήνη (...το ΔΠΔ) υποτάσσεται σε μια ψευδο-ηθική οπτική αντί για μια πολιτική". Ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκτζάο είπε από το Πεκίνο ότι η ηγεσία "της ΛΔ Κίνας ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κίνηση σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".

"Δε θα υπάρξει συμβιβασμός"!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, από ένα θέρετρο της Φλόριντας "όπου παραθερίζει μαζί με την πρώτη κυρία", κατά το "Associated Press", επιδοκίμασε την απόφαση, και διευκρίνισε πως όποια κι αν είναι η εξέλιξη, "οι στόχοι του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο δε θα αλλάξουν".

"(Η δίωξη) θα καταστήσει σαφές στο σερβικό λαό ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύγκρουση και ποιος την παρατείνει", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Καλώ όλα τα έθνη να υποστηρίξουν την απόφαση του Δικαστηρίου και να συνεργαστούν στην προσπάθειά του για δικαιοσύνη".

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά στόματος Τζέιμς Ρούμπιν, ανακοίνωνε πως "οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να του χορηγηθεί ασυλία για τα εγκλήματα για τα οποία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και επιθυμούν να δικαστεί", ενώ "δεν υπάρχει ζήτημα σύναψης συμφωνίας για ασυλία και δε θα καταβάλουμε καμία προσπάθεια, οποιοσδήποτε κι αν το προτείνει".

Σε ανάλογη τοποθέτηση - σε ακόμη πιο σκληρούς τόνους - προέβη το βρετανικό ΥΠΕΞ, ενώ ο Ρόμπιν Κουκ αποσαφήνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει τη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά του...

"Καμιά αξιόπιστη και διαρκής ειρήνη στο Κόσσοβο δεν μπορεί να υπάρξει στηριζόμενη στην ασυλία και την αδικία. Θα συνεργαστούμε πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο και θα πιέσουμε να δικαστούν όλοι όσοι κατηγορούνται. Δε θα υπάρξει συμβιβασμός", είπε ο Κουκ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την Γιουγκοσλαβία.

"Ειδεχθής πράξη"

Η "παραπομπή" του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς και άλλων πέντε Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων αποτελεί "ειδεχθή" πράξη και η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λουίζ Αρμπουρ, θα πρέπει να "προστεθεί στον κατάλογο των εγκληματιών πολέμου", σχολίασε χτες από την πλευρά του ο Ιβιτσα Ντάτσιτς, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Αν απαγγέλλονταν κατηγορίες κατά όλων αυτών που υπερασπίζονται τη χώρα τους, η εισαγγελέας αυτού του δικαστηρίου δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στον όγκο εργασίας, καθώς στη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι, σύμφωνα με τη λογική αυτή, θα βρίσκονταν στον κατάλογο", πρόσθεσε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα ο Γιουγκοσλάβος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, είπε στο BBC, ότι η απόφαση του ΔΠΔ "συνεργεί εκ των πραγμάτων στην επίθεση του ΝΑΤΟ". Ενώ ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μπράνκο Μπράνκοβιτς είπε ότι, πέραν του ότι η Γιουγκοσλαβία δεν αναγνωρίζει την κατηγορία κατά του Μιλόσεβιτς, αλλά ούτε και το Δικαστήριο, η κατηγορία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από το ΝΑΤΟ για να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς.

"Οποτε βρισκόμαστε κοντά στην ειρήνη και την ειρηνική λύση, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του βρίσκουν ένα τρόπο να την εμποδίζουν", πρόσθεσε.

Κινδυνεύουν με διακοπή οι συνομιλίες

Η απαγγελία κατηγοριών από το ΔΠΔ κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "δε διακόπτει τις διπλωματικές προσπάθειες" για λύση στο Κόσσοβο, έλεγαν χτες οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Γιόσκα Φίσερ. Αντίθετα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να θεωρείται εις το εξής συνομιλητής και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, εξέφρασε φόβους ότι οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν. Και "αυτό θα ήταν λάθος", τόνισε ο αντικαγκελάριος.

Ο λόρδος Ράσελ - Τζόνστον, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτίμησε ότι "η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να θεωρεί τον Μιλόσεβιτς συνομιλητή της" μετά την απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ράσελ - Τζόνστον δέχτηκε ότι η παραπομπή του Μιλόσεβιτς μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κόσσοβο, ωστόσο είπε ότι... "ένα δικαστήριο δεν πρέπει να αφεθεί να καθοδηγηθεί από πολιτικές εκτιμήσεις" (!).

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου "δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διπλωματικές προσπάθειες που θα πρέπει να κάνουμε", σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Ο Γάλλος ομόλογός του Ιμπέρ Βεντρίν είπε πως "αναμένουμε από το Βελιγράδι να προσυπογράψει τους πέντε όρους που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα... δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ ημών και του Βελιγραδίου. Η απόφαση του δικαστηρίου δε διακόπτει τις διπλωματικές προσπάθειες, ούτε τις υποκαθιστά".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι είναι "πολιτικά" τα κίνητρα πίσω από την κατηγορία κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το ΔΠΔ της Χάγης για την Γιουγκοσλαβία, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης "με τη συμμετοχή του Προέδρου Μιλόσεβιτς" - παρά την κατηγορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ