Πέμπτη 20 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΕ
Δημαγωγικές εξαγγελίες και... μεγάλο φαγοπότι

Σε μία προεκλογικού τύπου δημαγωγία επιδόθηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η διοίκηση του "Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ", που σε συνέντευξη Τύπου επιχείρησαν να εμφανίσουν ειδυλλιακή εικόνα στον τομέα της σχολικής στέγης, στο πλαίσιο πάντα προπαγάνδισης της "μεταρρύθμισης". Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Μανώλης Μπαλτάς επιχείρησε να πείσει την κοινή γνώμη, ότι με προσθήκες αιθουσών στα υπάρχοντα σχολεία (!) υλοποιείται η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" και στον τομέα των υποδομών, θεωρώντας ότι έτσι δίνεται "λύση" στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και καταπολεμιέται η διπλοβάρδια.

Χτες παρουσιάστηκαν φιλόδοξα πλάνα, που καμία σχέση δε φαίνεται να έχουν με την πραγματικότητα, καθώς, όπως καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΣΚ, Μανώλης Δανδουλάκης,οι εξαγγελίες του Οργανισμού "αποσκοπούν στο να παραπλανήσουν γονείς και μαθητές". Και αυτό γιατί, όπως υπογραμμίζει, από τη μέρα της μετατροπής του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία (ΑΕ), "επικρατεί ανοργανωσιά, οι τεχνικοί σύμβουλοι έχουν γίνει καθεστώς, οι οποίοι έναντι πολλαπλάσιας αμοιβής από αυτή των εργαζομένων, φέρνουν σε πέρας το έργο που κάλλιστα θα έφερναν και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ". Οπως καταγγέλλει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΟΣΚ ΑΕ, οι προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους έχουν πολλαπλασιαστεί παρότι έχουν διπλάσιο κόστος, και οι δήμοι αδυνατούν να ελέγξουν την ποιότητα των έργων, λόγω έλλειψης υποδομής. Παράλληλα επισημαίνει πως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ βρίσκονται υπό καθεστώς "μονοκρατορίας του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕ, ο οποίος χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα τους εργαζόμενους και την εργασία που προσφέρουν, ενώ δεν είναι δυνατός ακόμη και ο έλεγχος των κονδυλίων του δημοσίου που διαχειρίζεται ο Οργανισμός".

Οσον αφορά το θέμα του εξοπλισμού του ενιαίου σχολείου (γυμνάσιο - λύκειο), με σύγχρονα εργαστήρια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κ.ά., που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη, ο "Ρ" αποκαλύπτει ότι το υπουργείο Παιδείας από τις 8/4/99 έχει προκηρύξει ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια και εξοπλισμό εργαστηρίων πληροφορικής του ενιαίου σχολείου, ενώ φαίνεται να επιχειρείται το "σπάσιμο" της ανάθεσης του έργου σε 5 περιφέρειες, που καμία γεωγραφική ή άλλη σχέση μεταξύ τους δε φαίνεται να έχουν, όπως, για παράδειγμα, Πειραιάς, Χανιά, Φθιώτιδα, κ.ά. στην πρώτη ομάδα, Εβρος, Ροδόπη, Κέρκυρα στην άλλη περιφέρεια κ.ά. Αλλη περιφέρεια περιλαμβάνει τις Κυκλάδες, Α Αθήνας, Χίο κλπ. με σκοπό να μοιράσουν την "πίτα" σε μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής, αποκλείοντας έτσι τις κατά τόπους εταιρίες που λειτουργούν στις περιφέρειες που αναφέρθηκαν. Μεγάλες εταιρίες όμως φαίνεται πως διεκδικούν την "πίτα" και στον τομέα της εκπαίδευσης - συντήρησης, που συνοδεύει το πακέτο του εξοπλισμού των σχολείων.

Στο ίδιο κλίμα, του αλόγιστου κέρδους, προσανατολίζονται και οι βλέψεις της διοίκησης της ΟΣΚ ΑΕ και των "συνεργατών" της, καθώς ανάμεσα στα φιλόδοξα πλάνα της, που - όπως διαλαλεί - θα δώσουν "λύση" στα προβλήματα της σχολικής στέγης και της υλικοτεχνικής υποδομής της χώρας μας, έχει φιλόδοξες βλέψεις και προτάσεις και για την "ανοικοδόμηση" της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι με το πρόσχημα της παροχής "υπηρεσιών" και "ανθρωπιστικής βοήθειας", αλλά στην ουσία πατώντας επί πτωμάτων, η ΟΣΚ ΑΕ μαζί με άλλες μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες φιλοδοξεί να παίξει ενεργό ρόλο στο παιχνίδι των κερδών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στον αέρα» αρμοδιότητες και εργαζόμενοι(5/5/2011)
Νέα απεργία των εργαζομένων αύριο(3/5/2011)
Νέα απεργία σήμερα στον ΟΣΚ ΑΕ(22/3/2011)
Χρονίζουν τα προβλήματα σχολικής στέγης(11/9/2007)
Οξύτατο το πρόβλημα της σχολικής στέγης(28/10/2005)
Φιέστες όταν τα προβλήματα περισσεύουν(3/10/2000)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org