Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι ψηφοφορίες για την αποπομπή του Γιέλτσιν

Δε συγκέντρωσε καμία από τις πέντε κατηγορίες τον απαιτούμενο αριθμό των 300 ψήφων και, έτσι, δεν μπαίνει σε εφαρμογή η διαδικασία καθαίρεσης

ΜΟΣΧΑ.-

Η συζήτηση για την αποπομπή του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ύστερα από τρεις μέρες έντονων συζητήσεων στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή). Η ψηφοφορία που ακολούθησε δεν κατόρθωσε να βγάλει θετικό αποτέλεσμα, που θα κινητοποιούσε τη διαδικασία καθαίρεσης του Ρώσου Προέδρου, αφού καμιά από τις κατηγορίες δε συγκέντρωσε τον αριθμό των 300 ψήφων που απαιτούνταν

Χτες το πρωί, αποφάνθηκαν πάνω στο θέμα της αποπομπής οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων. Στη συνέχεια, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν οι ψηφοφορίες χωριστά για κάθε μια από τις πέντε κατηγορίες. Οι πέντε κατηγορίες είχαν ως εξής: O Γιέλτσιν θεωρείται υπεύθυνος για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, επειδή στα τέλη του 1991 υπέγραψε μαζί με τους τότε ηγέτες της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας τις συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, που οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι συμφωνίες αυτές παραβίασαν την εκφρασμένη ετυμηγορία του σοβιετικού λαού στο δημοψήφισμα που είχε προηγηθεί στις 17 Μάρτη και όπου η πλειοψηφία των πολιτών είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Σοβιετικής Ενωσης. Από τη μεριά τους, οι σύμμαχοι του Γιέλτσιν υποστηρίζουν ότι η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, μετά, μάλιστα, από το αίτημα ανεξαρτησίας που υπέβαλε η Ουκρανία το 1991. Ο Γιέλτσιν κατηγορείται, ακόμη, για το βομβαρδισμό του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσίας και την αιματοχυσία τον Οκτώβρη του 1993. Η τέταρτη κατηγορία κατά του Γιέλτσιν αναφέρεται στην καταστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξασθένηση της αμυντικής ικανότητας και της ασφάλειας της χώρας. Ο Γιέλτσιν κατηγορείται, επίσης, για την κήρυξη του πολέμου κατά της Τσετσενίας την περίοδο 1994 - 1996, όπου ο ρωσικός στρατός γνώρισε την ταπείνωση από τους Τσετσένους αυτονομιστές και έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί διάσπαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να αντιμετωπιστεί η παράλογη βία στην περιοχή. Τέλος, ο Γιέλτσιν κατηγορείται για τη γενοκτονία κατά του ρωσικού λαού, εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης, στην οποία έχει οδηγήσει τη Ρωσία με τις καταστροφικές "μεταρρυθμίσεις" του.

Για την έγκριση αυτών των κατηγοριών, απαιτούνταν πλειοψηφία των δύο τρίτων (300 ψήφοι από τις 450). Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική (ανοιχτή). Αν έστω και μια κατηγορία από τις πέντε κατηγορίες υπερψηφιζόταν, έβαζε σε κίνηση μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, προκειμένου να οδηγήσει στην καθαίρεση του Προέδρου. Υποβολή προς επικύρωση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη συνέχεια στο Συνταγματικό Δικαστήριο και μετά στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου και πάλι θα απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων για την επικύρωση της απόφασης της Κρατικής Δούμας.

Εξω από την Κρατική Δούμα, την ώρα της συνεδρίασης, για τρίτη μέρα, συνεχίστηκαν οι πικετοφορίες του λαού της Μόσχας, που ζητά την αποπομπή του Γιέλτσιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ