Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Η Ολμπράιτ αποτρέπει βουλευτές να συζητούν για ειρήνη...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα "αυτιά" 11 μελών του κογκρέσου ...τράβηξε αργά προχτές βράδυ η Μαντλίν Ολμπράιτ (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ), γιατί, λέει, μετέβησαν στη Βιέννη, συναντήθηκαν με Ρώσους συναδέλφους τους και το "χειρότερο"; Συζήτησαν και σχέδιο για την εξεύρεση τρόπων τερματισμού του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Κατά την υπουργό Εξωτερικών τέτοιες πράξεις πρέπει να τιμωρούνται - ει δυνατόν... - διά ροπάλου! Γιατί; Επειδή, όπως φάνηκε να πιστεύει η ίδια, τέτοιες κινήσεις "στέλνουν αντιφατικά μηνύματα" εν σχέσει με την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να υπερνικήσει σ' αυτόν τον πόλεμο...

Σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση διπλωματικού συντάκτη του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" από την Ουάσιγκτον, η επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε σφόδρα την 11μελή ομάδα των μελών της "Βουλής των Αντιπροσώπων" και ιδιαίτερα τον επικεφαλής (Ρεπουμπλικανό) Κουρτ Γουέλτον, κάνοντας σαφή την έντονη αντίθεση του Λευκού Οίκου ακόμη και να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο ένα σχέδιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

Το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα των 15ήμερων συναντήσεων των 11 μελών της "Βουλής των Αντιπροσώπων - με αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. Λέγεται πως οι Αμερικανοί βουλευτές αρκέστηκαν στις συναντήσεις τους με τους Ρώσους συναδέλφους τους, γιατί αποθαρρύνθηκαν σφόδρα από την κυβέρνηση Κλίντον να μεταβούν στο Βελιγράδι και να συναντήσουν άμεσα τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά το εάν θα τεθεί προς ψήφιση, μετά τη συνάντηση της Ολμπράιτ με την παραπάνω αντιπροσωπεία, είναι κάτι που ελέγχεται ως αμφίβολο...

Ο Ρόσκο Μπάρτλετ, μέλος της ομάδας των 11 βουλευτών, είπε πως η Ολμπράιτ"ήταν έτοιμη να μας πείσει πως στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα και πως αυτά υποσκάπτουν την αποτελεσματικότητα των επιδρομών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία". Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ομάδα ήταν έτοιμη να προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο απόφασης, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έπρεπε να αποφασίσουν για τη σύνθεση και το χαρακτήρα της τελικής ειρηνευτικής δύναμης, όταν και εφόσον σταλεί αυτή στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα, πάντα, με τον Μπάρτλετ, είχε για χτες βράδυ προγραμματιστεί σχετική ακρόαση ενώπιον των μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πάντως, χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, σχολίασε πως η κυβέρνηση Κλίντον "δεν ενθαρρύνει την εξάπλωση (μάλλον αύξηση του αριθμού) των μεσολαβητών για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο". Ο Ρούμπιν, όταν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τη συνάντηση Ολμπράιτ και του κλιμακίου των 11 βουλευτών, είπε απλώς πως "η υπουργός καλωσορίζει την αξία κοινοβουλευτικών συζητήσεων ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ σχετικά με το Κόσσοβο και άλλα ζητήματα". Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν ήταν παρά μία "κομψή μετάφραση" μίας εντελώς διαφορετικής πραγματικότητας. Υψηλόβαθμος ανώνυμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε απροκάλυπτα σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση Κλίντον "έχει κατηγορηματικώς αρνητική θέση για τους έξωθεν μεσολαβητές"!

Πάντως, η χτεσινή κατάθεση των 11 βουλευτών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ήταν κάτι παραπάνω από επεισοδιακή. Μέλη της επιτροπής ήρθαν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το κλιμάκιο των 11 βουλευτών (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων), με τους πρώτους να προσάπτουν στους δεύτερους ακόμη και την κατηγορία της προδοσίας!

"Εάν δεν αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, τότε θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τους Ρώσους" σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Κουρτ Γουέλτον, για να ακούσει από το ("Δημοκρατικό") Σαμ Γκέζντερσον τα ακόλουθα: "Εάν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κάνει κάτι τέτοιο στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, τότε θα τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες προδοσίας!".Στην ίδια ακρόαση, η Κορίν Μπράουν ("Δημοκρατική" από τη Φλώριδα) ανταπάντησε: "Δεν είμαι ευγενής. Εάν κάποιος νομίζει ότι έχω εμπλακεί σε υπόθεση προδοσίας, τότε θα του ζητήσω να βγει έξω να καθαρίσουμε!".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ