Οι εκδόσεις "ΕΝΤΟΣ" και οι τοπικές εφημερίδες "ΕΝΤΟΣ" της Καισαριανής και του Βύρωνα διοργανώνουν την Τετάρτη (12/5, 8μμ), στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων και Φιλαδελφείας), εκδήλωση αφιερωμένη στον συγγραφέα Μιχάλη Λιαρούτσο.Θα μιλήσουν οι λογοτέχνες Θόδωρος Κοϊνης, Σάσα Τσακίρη,ο δημοσιογράφος Νίκος Μολυβιάτης και ο συγγραφέας Βαγγέλης Σακκάτος.Αποσπάσματα από τα βιβλία του θα διαβάσουν οι: Αννα Φόνσου, Βασίλης Λιόγκαρης.
Ο Μ. Λιαρούτσος γεννήθηκε στην Τήνο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κατοχή ήταν στέλεχος της ΕΠΟΝ, ενώ στα χρόνια του εμφυλίου βρέθηκε στη Μυτιλήνη. Συνελήφθη το 1950, καταδικάστηκε και πέρασε χρόνια στις φυλακές. Σήμερα ζει στην Καισαριανή. Είναι μέλος της ΕΕΛ. Από τα βιβλία του σημειώνουμε: "Το '48 χωρίς φεγγάρι", "Τελειώνοντας ο Δεκέμβρης", "Των εν ερημίαις και όρεσι", "Δρόμοι Παλιοί" κ. ά.
Σεμινάριο με θέμα "Η Μεσαιωνική Κύπρος μέσα από Βυζαντινές και Αραβικές πηγές",διοργανώνει αύριο (10/5) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10), το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5μμ από την επίκουρο καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο ΑΠΘ Βάσ. Νεράντζη - Βαρμάζη.Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον λέκτορα της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Αράβων στο ΑΠΘ Χάσαν Μπατάουι.Θα μιλήσουν οι: Παναγιώτα Κουκουτσέλου, Ιωάννα Ποιμενίδου, Ελένη Χριστοδούλου, Παναγιώτα Παπαθωμά, Κώστας Φουντουκίδης, Καλλιόπη Παναγή, Δημήτρης Κουρμπέτης, Μαρία Τραμπούρα, Παρασκευή Γκαϊτατζή, Αναστασία Τοπάλτση, Κώστας Τρυφωνίδης, Χριστιάνα Ιωάννου.
Στον ίδιο χώρο στις 11/5 (8.30μμ) ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δημήτρης Μιχαηλίδης θα μιλήσει με θέμα: "Τα ψηφιδωτά της Κύπρου υπό το φως των νέων ανακαλύψεων".
"Μία πραγματικότητα πέρα από την πραγματικότητα" τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (8μμ) στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). Παρουσιάζουν δημιουργίες οι: Δημήτρης Γέρος, Σαράντης Καραβούζης, Θόδωρος Πανταλέων,ζωγράφοι της ίδιας περίπου γενιάς, με κοινά χαρακτηριστικά και, κυρίως, με την ίδια αντίληψη σε ό,τι αφορά την εικόνα αυτή καθαυτή. Ο καθένας με το δικό του τρόπο, με τη δική του προσωπική γραφή, εκφράζει το εικαστικό του όραμα. Πρόκειται για έργα στα οποία πρωταγωνιστεί το χρώμα και ο τρόπος που αυτό τοποθετείται ώστε να αποτελέσει εικόνα.
Οπως σημειώνει στον κατάλογο ο Στέλιος Λυδάκης,"ο κοινός παρονομαστής είναι "μεταφυσικής" και σουρεαλιστικής χροιάς, ενώ ο προσωπικός μύθος που αντιπροσωπεύουν, καθώς και ο τρόπος που τον εκφράζουν είναι μια ολότελα δική τους υπόθεση. Ο Σ. Καραβούζης αντιμετωπίζει το αντικείμενο σαν μια μυστηριακή παρουσία με δική της ζωή. Συνδιαλέγεται με το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται, ενώ ταυτόχρονα τον ενεργοποιεί και τον εμψυχώνει...".
"Το καθετί στη ζωγραφική του Πανταλέοντα είναι πολυσήμαντο και πολυδιάστατο. Με τη μανιέρα του μικρογράφου και του ψευδαισθητικού καλλιτέχνη επεξεργάζεται την κάθε λεπτομέρεια, εκμαιεύοντάς της το μυστήριο που υποκρύπτει και τη μυθική διάσταση που μπορεί να αποκτήσει...".
"Ο Δ. Γέρος νεότερος στη σειρά, ενώ αποζητά το αποξενωμένο και το μυθοποιημένο όνειρο όπως και οι προαναφερόμενοι καλλιτέχνες, διαφοροποιείται από αυτούς μέσω μιας αισιόδοξης διάθεσης, που αξιοποιεί με τρόπο πραγματικά συγκλονιστικό".
Εκδήλωση - αφιέρωμα στη μνήμη του δημοσιογράφου Τόλη Γαρουφαλή θα πραγματοποιηθεί στις 12/5 (8.30μμ) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10). Για τον τιμώμενο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι: Νίκος Καραντηνός (αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ, πρόεδρος Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης), Δημήτρης Γκλαβάς (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών), Ανδρέας Δημητρακόπουλος (ανταποκριτής Κυπριακού Τύπου), Ελένη Σπανοπούλου.Η Ελένη Τσαγκαράκη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Τ. Γαρουφαλή.Στο πιάνο η Εύη Μαρινάκη.