Ανοικτά αφήνει η κυβέρνηση όλα τα ενδεχόμενα αναζήτησης πολιτικής συμφωνίας για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, παρά το γεγονός ότι επίσημα διαψεύδουν τα σχετικά δημοσιεύματα. Το θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ με ελαστικά ουσιαστικά κριτήρια με επιχείρημα, αυτή τη φορά, τις επιπτώσεις που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία από τον πόλεμο που εξαπέλυσε στην περιοχή το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, είδε το φως της δημοσιότητας, ταυτόχρονα, με τις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, κάτι το οποίο εξηγήθηκε σαν συνδιαλλαγή της κυβέρνησης Σημίτη με τα ΝΑΤΟικά γεράκια. Σας δίνω το ελληνικό έδαφος για τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων στην προοπτική της κλιμάκωσης του πολέμου και της μετεξέλιξής του σε χερσαίες επιχειρήσεις. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα, ακόμα κι αν κάποιοι από τους δείκτες δε φτάσουν στα όρια που απαιτεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ, μπαίνει στην ΟΝΕ επικαλούμενη λόγους έκτακτης καταστάσης στην περιοχή.
Αν και οι κυβερνητικοί παράγοντες διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, η προσέγγιση του προβλήματος από την πλευρά τους επιβεβαιώνει ότι η σχετική φημολογία δε στερείται βάσης. Ετσι γίνεται πλέον λόγος για "ελαστική αξιολόγηση" των σχετικών κριτηρίων ένταξης, ενώ από άλλες πλευρές ακούγονται οι απόψεις ότι "αν δεν πιάσουμε τον πληθωρισμό κατά μερικά δέκατα της μονάδας, δε χάλασε και ο κόσμος".
Το μεγάλο και αναπάντητο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζουν, συζητώντας διάφορες εκδοχές μέτρων, κύρια για τον πληθωρισμό.
Μέχρι στιγμής, ανέφερε στο "Ρ" παράγοντας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι σταθερά και δε δικαιολογούνται οι φήμες για πολιτική διαπραγμάτευση. Αν τους επόμενους μήνες, συνέχισε ο ίδιος παράγοντας, αλλάξουν οι σταθερές, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει τη νέα κατάσταση...