Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΛΙΑ Ι. ΑΡΜΑΓΟΥΗΛΙΑ Ι. ΑΡΜΑΓΟΥ
Τους γενναίους μην ξεχνάς

Οι αγώνες του λαού μας ενέπνευσαν σε πολλούς ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, έργα διαχρονικής αξίας.

Υπάρχει όμως και η κατηγορία ανθρώπων, που δεν είναι "τεχνίτες" του λόγου, αλλά έχουν το προνόμιο να αντλούν έμπνευση απ' τα προσωπικά τους βιώματα. Αυτό το προνόμιο είχαν οι αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, οι μαχητές του ΔΣΕ, που βίωσαν τις ηρωικές στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του.

Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Ηλίας Ι. Αρμάγος (ταγματάρχης του ΔΣΕ) που δίνει την καινούρια ποιητική του συλλογή "Τους γενναίους μην ξεχνάς".

Ο "σκληρός πολεμιστής", με τη συλλογή του δείχνει πόσο ευαισθησία είχε παλεύοντας για της λευτεριάς την κοινωνική πρόοδο, την προκοπή του τόπου μας.

Ο Ηλ. Αρμάγος γεννημένος στην Τύρνα (σημερινή Ελάτη), συνδέθηκε μικρός με το προοδευτικό κίνημα. Στην κατοχή εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Ακολουθεί τον Βελουχιώτη ως το τέλος της ζωής του. Δικαιολογημένα αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του, ακολουθώντας τον Αρη "ποιητικά" απ' το ξεκίνημα του ΕΛΑΣ μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Για την άρνηση του Αρη να παραδώσει τα όπλα, ο Αρμάγος λέει:

"Ολοι καπεταναίοι κι όλοι στρατηγοί /

τ' άρματα παραδώσαν, τα πήραν οι εχθροί /

Μον' ένας καπετάνιος, ο πρώτος στην αρχή /

ο Αρης Βελουχιώτης της Ρούμελης παιδί /

τ' άρματα δεν τους δίνει και βγαίνει στο κλαρί /

τη λευτεριά του νάχει παρά στη φυλακή..."

Μέσα στη συλλογή, ο αναγνώστης κάνει "γνωριμία" με πολλούς αντάρτες του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και πολλά στελέχη που τίμησαν με την προσφορά τους το ΚΚΕ. Ανάμεσά τους ο στρατηγός Στ. Σαράφης, ο Κώστας Οικονόμου (καπετάν Τσαπουρνιάς), οι Γιάννης Μπακάσης, Θωμάς Πάλλας (καπετάν Κόζιακας), Νίκος Τριανταφύλλου (Διοικητής Μεραρχίας), Βαγγέλης Αποστολός (καπετάν Κεραυνός) κι ακόμη ο Κώστας Λουλές.

Ο Ηλ. Αρμάγος δεν αφήνει κανένα γεγονός του ΔΣΕ που να μην το "τραγουδήσει". Η μεγάλη τραγωδία της Νιάλας "με το φρικτότερο με το θεριό της φύσης", οι αγώνες των αγροτών της Θεσσαλίας, οι μάχες στο Βίτσι, είναι μερικά απ' τα 48 ποιήματα της συλλογής. Δεν αφήνει "έξω", ούτε τα 80χρονα του ΚΚΕ:

"Τι να σου ευχηθώ /

Βρε ΚουΚουΕ /

Να τα εκατοστήσεις; /

Μα αυτό θάναι κατά μου /

ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ..."

Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ