Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα προτρέπει... το Κρεμλίνο αποστασιοποιείται...

ΜΟΣΧΑ.-

Πορεία εύθραυστων "ισορροπιών" φαίνεται πως αναζητεί η Μόσχα με αφορμή την εμπλοκή της στο γιουγκοσλαβικό και δεδομένων των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ετσι, το περασμένο 24ωρο, είχαμε αφενός τη με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση της ρωσικής Δούμας για ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, αλλά και τις ενδεικτικές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν σε σχέση με το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο νέος απεσταλμένος του Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, στο πλαίσιο της "συνεργασίας" ανάμεσα σε Μόσχα, Βρυξέλλες ή και Ουάσιγκτον.Κατά την ψηφοφορία στη Δούμα, 326 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Βελιγραδίου στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας (με μόνον 46 κατά) παροτρύνοντας, επιπλέον, την κυβέρνηση του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Η Δούμα συστήνει στο Ρώσο πρόεδρο και την κυβέρνηση να εξετάσουν αμέσως όλα τα διεθνή, πολιτικά, οικονομικά, νομικά και λοιπά ζητήματα που σχετίζονται με αυτή τη μελλοντική ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση.

Ομως, αυτή η εξέλιξη δεν προκάλεσε την κινητοποίηση, αλλά τη σταδιακή αποστασιοποίηση του Κρεμλίνου.Δηλαδή, ενώ πριν μία βδομάδα ο Γιέλτσιν είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, αλλά χτες, ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας υποβάθμισε την πιθανότητα μιας ένωσης με τη Γιουγκοσλαβία... Οπως δήλωσε ο Ολεγκ Σισούγεφ μιλώντας στο "Ρόιτερ": "Αυτό, βεβαίως δε θα συμβεί σύντομα, δεν είναι δυνατόν. Θα ήταν λάθος να το κάνουμε, τη στιγμή που θα αποτελούσε ένα βήμα που θα ενέπλεκε τη Ρωσία στην ένοπλη σύγκρουση. Ετσι είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν αποτελεί ένα ζήτημα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας".

Υπό το πρίσμα αυτής της στροφής του Κρεμλίνου, που έγινε πιο έκδηλη με τον πρόσφατο διορισμό του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν ως νέου επίσημου απεσταλμένου του προέδρου Γιέλτσιν για το γιουγκοσλαβικό, θα πρέπει να εξηγηθούν οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Ο Ζοσπέν εξέφρασε την ικανοποίησή του "για τα νέα καθήκοντα" που ανατέθηκαν στον Τσερνομίρντιν, ευχόμενος η Ρωσία "να συμμετάσχει περισσότερο σε μία λύση για το Κοσσυφοπέδιο". Ο Γάλλος πρωθυπουργός, που έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώπιον της Γερουσίας, δεν έκρυψε την πεποίθησή του πως ο διορισμός Τσερνομίρντιν "θα επιτρέψει να υπάρξει μια θετική κινητοποίηση στην αναζήτηση μιας λύσης". Και κατέληξε λέγοντας: "Πιστεύω ότι η Ρωσία έχει τις δυνατότητες να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση την κρίσης αυτής, αν ευθυγραμμιστεί με τις προσπάθειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πολιτική διευθέτηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".Την ίδια, πάντως, ώρα, Ρώσοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες προειδοποιούν ολοένα και συχνότερα για την εξαπόλυση και χερσαίας ΝΑΤΟικής επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" μεταδίδοντας τέτοιες απόψεις σημείωσε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων διπλωματών και στρατιωτικών, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση "που θα διαρκέσει επτά έως 10 μέρες". Η ίδια πηγή προσθέτει πως η Ρωσία θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της για να αποτραπεί η υλοποίηση τέτοιας επέμβασης.

Τελευταία αλλά μη εξαιρετέα η χτεσινή επιστολή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στη ρωσική εφημερίδα "ΚΟΜΕΡΣΑΝΤ", όπου επαναλαμβάνει πως "η στρατιωτική επιχείρηση της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχίζεται όσο ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αποδέχεται τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ