Παρασκευή 9 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Είπαν ξανά ΟΧΙ στη σταύρωση του σερβικού λαού

Νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Καθημερινά όλο και πιο έντονα εκφράζει ο λαός της Αχαϊας τη συμπαράστασή του στο λαό της Σερβίας, διαδηλώνοντας μαχητικά ενάντια στις δολοφονικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Χτες οι Πατρινοί ξαναβγήκαν στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και εργατικών σωματείων. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, παρά το κλίμα των ημερών. Ισα ίσα - τόνιζαν πολλοί - το κλίμα των ημερών είναι εκείνο που επιτάσσει τέτοιες ενέργειες συμπαράστασης απέναντι σε ένα λαό που περνά τη δική του περίοδο των παθών, περιμένοντας τη δική του ανάσταση. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, αποτυπώνοντας το κοινό αίσθημα ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Ενα αίσθημα που αποτυπώθηκε πολλές φορές χτες όταν οι δρόμοι της Πάτρας αντήχησαν από την παλλαϊκή απαίτηση να σταματήσουν αμέσως οι επιδρομές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών λαών αιματοκυλούν τα Βαλκάνια. Κι αυτή η οργή εκφράστηκε και κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει μετατρέψει περιοχές της χώρας σε προκεχωρημένα φυλάκια του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας ξένα στρατεύματα που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη γειτονική χώρα, αλλά και σχεδιάζει να στείλει τα παιδιά του ελληνικού λαού να στρέψουν τα όπλα εναντίον των Σέρβων.

Τις επόμενες μέρες ο λαός της Αχαϊας κλιμακώνει και εντείνει τις αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Αυτό απορρέει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φορείς, όπως ο Δήμος Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, καθώς και εργατικά σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί και επιστημονικοί φορείς, καθώς και αντιπροσωπεία Σέρβων.

Η Επιτροπή Ειρήνης και τα εργατικά σωματεία, που συγκάλεσαν τη σύσκεψη, παρουσίασαν το πλαίσιο δράσης, το οποίο έγινε αποδεκτό. Ολοι οι παρευρισκόμενοι διατράνωσαν την απαίτησή τους να κλείσει η βάση του Αραξου που χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο του ΝΑΤΟ, ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται στη "νέα τάξη", να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να παραχωρεί ελληνικά εδάφη για τη βοήθεια των δολοφόνων και να επιστρέψουν αμέσως οι Ελληνες φαντάροι από την Αλβανία και τη Βοσνία, όπως και το ελληνικό πλοίο από την Αδριατική. Ιδιαίτερα στο θέμα της αποστολής στρατιωτών έξω από τα σύνορα, όλοι οι φορείς ήταν κατηγορηματικά και μαχητικά αντίθετοι, τονίζοντας πως δε δέχονται "κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να γίνουν Ελληνες φαντάροι εχθροί των λαών". Οι φορείς κάλεσαν το λαό της Αχαϊας να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του, τονίζοντας πως "είμαστε αδέλφια με όλους τους λαούς των βαλκανικών χωρών και όχι μόνο. Δε θα μας κάνουν εχθρούς, ούτε θρησκευτικές, ούτε φυλετικές ούτε άλλες διαφορές που καλλιεργούνται από τους Αμερικανούς και την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και σε όλους τους λαούς που απαιτούν να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά στις χώρες τους χωρίς επεμβάσεις και στρατούς κατοχής". Σ' αυτά τα πλαίσια οι φορείς διοργανώνουν παναχαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και περικύκλωση της βάσης του Αραξου την Κυριακή 18 Απρίλη στις 5.30 μ.μ.,σημειώνοντας πως για την εξυπηρέτηση των φιλειρηνιστών και τη μεταφορά τους στον Αραξο θα αναχωρήσουν πούλμαν στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Γιάννενα

Πάνω από 1.000 Γιαννιώτες διαδήλωσαν την Τετάρτη το βράδυ την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική επίθεση στα Βαλκάνια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημάρχων του νομού. Η δυναμική συμμετοχή της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Ιωαννίνων έδωσε τα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά στο συλλαλητήριο και τα συνθήματα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" συντάραξαν την πόλη. Μετά τους χαιρετισμούς του δημάρχου Ιωαννίνων και του πρύτανη του πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε πορεία, η οποία κατέληξε στα κεντρικά φανάρια της πόλης. Εκεί οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το νέο φιλειρηνικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το βράδυ με πικετοφορία και σιωπηρή διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του επιτάφιου και ολονυχτία έξω από τη Νομαρχία.

  • Εξάλλου, η Πρέβεζα ετοιμάζεται για το συλλαλητήριο έξω από τη βάση του Ακτιου την ερχόμενη Τετάρτη στις 5.00 μ.μ. με πρωτοβουλία του Δήμου Πρέβεζας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ