Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οι ΝΑΤΟικές βόμβες πλήττουν και την ελευθεροτυπία"

Εμπεριστατωμένη απάντηση - κόλαφος της ΕΣΗΕΑ στην αντισερβική προπαγάνδα της διοίκησης της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων για δήθεν επιβολή λογοκρισίας στους δημοσιογράφους από τις Αρχές της Γιουγκοσλαβίας

Αποστομωτική απάντηση - κόλαφο στις "ανησυχίες" σκοπιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) - όπως εκφράστηκαν από το γενικό γραμματέα της, Α. Γουάιτ - για τους Ελληνες δημοσιογράφους που καταδικάζουν τους αμερικανονατοϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο γιουγκοσλαβικό λαό, δίνει με σχετική ανακοίνωση - επιστολή που απέστειλε στη ΔΟΔ η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι, όχι μόνον δεν υπάρχει λογοκρισία, αλλά αντίθετα, η ελευθεροτυπία πλήττεται από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που καταστρέφουν αναμεταδότες της τηλεόρασης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ, όσον αφορά τη ΝΑΤΟική επίθεση τονίζεται χαρακτηριστικά: "Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πιστεύει ότι κορυφαίο και κατεπείγον αίτημα των δημοσιογράφων όλου του κόσμου είναι η άμεση διακοπή των βομβαρδισμών που αποτελούν βαρύτατο πλήγμα για την ειρήνη στα Βαλκάνια, καθώς και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους".

Συγκεκριμένα απαντώντας στις (αντισερβικές) "ανησυχίες" και κατηγορίες σε βάρος των Ελλήνων δημοσιογράφων για μονομερείς, δήθεν, τοποθετήσεις σχετικά με το γιουγκοσλαβικό, αλλά και για μέτρα περιορισμού της ελευθεροτυπίας που, τάχα, πήραν οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας, όπως πρόβαλε προκλητικά ο Α. Γουάιτ, στη σχετική επιστολή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

"Θεωρούμε εξαιρετικά ατυχή και εκτός πραγματικότητας τη διατύπωση σύμφωνα με την οποία "οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι, τους οποίους δέχτηκαν οι (γιουγκοσλαβικές) αρχές επιλεκτικά να μείνουν, πληρώνουν τίμημα για το προνόμιό τους.

Το μόνο τίμημα που οι Ελληνες συνάδελφοί μας καταβάλλουν είναι ο καθημερινός κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους, είτε από τις βόμβες των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών, είτε επειδή βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη".Και προστίθεται:

Διατηρούμε συχνή επικοινωνία με τους Ελληνες συναδέλφους μας που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία και από την ενημέρωση που έχουμε εκ μέρους τους προκύπτει ότι:

- "Στη Γιουγκοσλαβία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 600 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, χωρίς να έχουν εξαιρεθεί δημοσιογράφοι προερχόμενοι από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

- Η ροή των πληροφοριών από τη Γιουγκοσλαβία δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα εκτός από αυτά που συνήθως αντιμετωπίζουν οι πολεμικοί ανταποκριτές και που προκύπτουν σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. Αλλωστε, όπως προκύπτει, έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και η Γιουγκοσλαβία βομβαρδίζεται ανηλεώς.

- Οι συνάδελφοί μας πολεμικοί ανταποκριτές, τους οποίους για άλλη μια φορά αισθανόμαστε την υποχρέωση να συγχαρούμε για τον καθημερινό αγώνα της ενημέρωσης, παρά τις γνωστές σε όλους δυσχέρειες που προκύπτουν κατά τις εμπόλεμες καταστάσεις, δεν υφίστανται κανενός είδους λογοκρισία ως προς τα κείμενά τους. Εμπειροι σε τέτοιες έκρυθμες καταστάσεις και με υψηλό αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος, είναι σε θέση να σταθμίζουν με υπευθυνότητα τα όσα μεταδίδουν και να μην προκαλούν πανικό διασπείροντας φήμες ή ανεπιβεβαίωτες και αδιασταύρωτες πληροφορίες.

- Βέβαια οι μεταδιδόμενες εικόνες υπόκεινται σε έλεγχο, όπως άλλωστε προβλέπεται σε συνθήκες πολέμου. Πολύ περισσότερο που διαρκούν οι βομβαρδισμοί και πλάνα από στρατόπεδα, χωριά, δεξαμενές πετρελαίου, καταφύγια θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο "αποτελεσματικούς" βομβαρδισμούς.

- Στο Βελιγράδι, στο Κέντρο Τύπου, οι ανακοινώσεις και η ενημέρωση που παρέχεται προέρχονται είτε από το ΝΑΤΟ, είτε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

- Στην Πρίστινα (Κόσσοβο) υπάρχουν Ελληνες και Ρώσοι δημοσιογράφοι, αλλά και μια συνάδελφος από την Τουρκία, που συνεχίζει να εργάζεται εκεί.

- Η ροή των πληροφοριών και η ελευθεροτυπία πλήττονται από τους βομβαρδισμούς. Οπως μάθαμε, στο Βελιγράδι επλήγη και τέθηκε εκτός λειτουργίας ο αναμεταδότης, ενώ τα προβλήματα που προκαλούν οι βομβαρδισμοί στην ηλεκτροδότηση έθεσαν εκτός λειτουργίας τα FAX.

- Οι Ελληνες δημοσιογράφοι φέρνουν με αξιοπρέπεια σε πέρας την αποστολή τους και όσα γράφουν ανταποκρίνονται στα γεγονότα.

- Οι πολεμικοί μας ανταποκριτές θα κληθούν να φέρουν στην ΕΣΗΕΑ πλήρεις εκθέσεις για όσα έζησαν και είδαν και για τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκαν την κρίσιμη αυτή περίοδο".

Και η επιστολή της ΕΣΗΕΑ, αφού υπογραμμίζει ότι κατεπείγον αίτημα των δημοσιογράφων είναι η άμεση διακοπή των βομβαρδισμών και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, γνωστοποιεί ότι μετά το τέλος αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης Βαλκανικής περιπέτειας η ΕΣΗΕΑ θα συντάξει λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις συνθήκες που επικράτησαν στη Γιουγκοσλαβία, όσον αφορά στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Τέλος, με ειδική επιστολή της, που ακολουθεί, η ΕΣΗΕΑ γνωστοποιεί ότι θα ζητήσει από τη ΔΟΔ να λάβει μέτρα σχετικά με την απαγόρευση να παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι τη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ