Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οι στρατηγοί έπεισαν τη Δούμα...
  • Με συντριπτική πλειοψηφία η Δούμα ενέκρινε πρόταση (μη δεσμευτική για τον Πρόεδρο Γιέλτσιν), με την οποία ζητείται η αποστολή όπλων και αριθμού στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία
  • Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας προειδοποιεί πως δε θα μειωθούν άλλο οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά θα ανασυγκροτηθούν ενόψει του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ...

ΜΟΣΧΑ.-

Η γλώσσα της ρωσικής διπλωματίας είναι "λεπτή", λειτουργεί αδιάλειπτα, επιχειρώντας να μετατρέψει τις έντονες αντιδράσεις της Μόσχας σε αποτελεσματικές ενέργειες, που ίσως στρώσουν κάποτε το δρόμο για την ειρήνη. Ομως, χτες, διαφάνηκε για πρώτη φορά, πως οι φωνές των στρατηγών, που από την πρώτη μέρα έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία ανέβαιναν σε τόνους και ύφος, έπεισαν και μεγάλο μέρος των εκλεγμένων εκπροσώπων του ρωσικού λαού.

Στη διάρκεια χτεσινής ψηφοφορίας στη Δούμα, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε την πρόταση, με την οποία ζητεί επιτακτικά από την κυβέρνηση Γιέλτσιν να αποστείλει όπλα και αδιευκρίνιστο αριθμό στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία.

Οι βουλευτές ψήφισαν αυτή τη μη δεσμευτική για τον Πρόεδρο Γιέλτσιν πρόταση με 279 ψήφους υπέρ και 34 κατά. Στην ίδια πρόταση ζητείται να συγκροτηθεί και μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί αρκετές χώρες για να εξηγηθεί η αντίθεση της Ρωσίας στις ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Δεύτερη ενδιαφέρουσα ανάλογη εξέλιξη ήρθε χτες από τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, που γνωστοποίησε πως η Μόσχα θα αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τη μείωση της "στρατιωτικής της αποτελεσματικότητας" λόγω της στάσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Σεργκέγιεφ είπε πως ο ρωσικός στρατός έχει μειώσει τη δυναμικότητά του σε "1,2 εκατομμύρια άνδρες και ο αριθμός αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει πλέον". Διαβεβαίωσε επίσης πως θα υπάρξει "ένας αναπροσδιορισμός των βοηθητικών μονάδων για να ενισχυθούν περαιτέρω οι μάχιμες μονάδες". Και ο Σεργκέγιεφ εξήγησε αμέσως μετά: "Τα σχέδια ενίσχυσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εξηγούνται λόγω της νέας στρατηγικής τακτικής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Συμμαχία μπορεί να αναπτύσσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ"!

Τώρα, όσον αφορά τη διπλωματική ρωσική κινητικότητα, ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικών χωρών να μην απορρίψουν "αμέσως" τη γιουγκοσλαβική πρωτοβουλία (ήτοι μονομερής παύση πυρός) για το Κόσσοβο.Στο συγκεκριμένο του μήνυμα ο Μπορίς Γιέλτσιν ζήτησε η ευθύνη "του προβλήματος του Κόσσοβου να μετατεθεί από τους στρατιωτικούς στους διπλωμάτες". Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, είπε πως ο Γιέλτσιν είχε αποστείλει επιστολές σε πλήθος ξένων ηγετών με προτάσεις για τον τερματισμό της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Ομως, ο Ιβάνοφ απέφυγε επιμελώς (και για ευνόητους λόγους...) να αποκαλύψει το περιεχόμενο των προτάσεων Γιέλτσιν.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Κνουτ Βόλεμπεκ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ