Αποσπάσματα από ομιλίες συνδικαλιστών στην Πανελλαδική Σύσκεψη
Να εντείνουν στο έπακρο τις προσπάθειές τους για "να γίνει η 3η Απρίλη σταθμός στην ιστορία του εργατικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος", κάλεσε τους συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Σύσκεψη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ανδ. Ζαζόπουλος.Ο συνδικαλιστής, αφού κατήγγειλε τη συμβιβαστική στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, επισήμανε ότι η ίδια η πραγματικότητα σήμερα επιβάλλει "το ξετύλιγμα μεγάλων ταξικών αγώνων και τη διαρκή κλιμάκωσή τους. Πρέπει - τόνισε - οι εργαζόμενοι να απομονώσουν αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πάρουν την υπόθεση του συνδικαλιστικού κινήματος στα χέρια τους". Κάλεσε, επίσης, όλους να απογοητεύσουν όσους προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. "Από τη φλόγα που ανάβει σήμερα - κατέληξε - η εργατική τάξη θα βγει δυναμωμένη, με ισχυρότερες θέσεις και μεγαλύτερο βάρος. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Καλούμε την εργατική τάξη σε δράση".
Ανάγκη που πηγάζει από την ουσία και το χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής και της πολιτικής υποταγής των συμβιβασμένων ηγεσιών, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για ανασυγκρότηση ο Δ. Κουμπούρης,πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη "Χαλυβουργική".
"Σήμερα - τόνισε - γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική για την εργατική τάξη, αν δεν ανατραπεί η πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η απάντηση του ταξικού πόλου μπροστά στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου να είναι η οικοδόμηση του δικού μας ταξικού λαϊκού μετώπου, που θα αποτελεί δύναμη αντίστασης και πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".
Οσο κι αν αγωνιστεί κανείς μόνο για τα επιμέρους προβλήματα - τόνισε ο ομιλητής - η κατάσταση θα χειροτερεύει, αν δεν προετοιμάσει τους εργαζόμενους να έρθουν σε σύγκρουση με τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, αν δεν οργανωθούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Καταλήγοντας επισήμανε: "Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά μονόδρομος για την εργατική τάξη είναι η δημιουργία του μετώπου της με άλλα λαϊκά στρώματα, ένταση των ταξικών αγώνων. Ετσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".
Τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρώπη μπροστά σε ένα νέο ολοκαύτωμα, αν δεν αφυπνιστούν οι λαοί, τόνισε στην ομιλία του ο Δ. Μανδηλαράς,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα ζητήματα δομής, λειτουργίας, δράσης και προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, καταθέτοντας τη δική του εμπειρία.
"Στο μοναδικό συνέδριο της ΠΑΣΚΕ - τόνισε - εκλέχτηκα στο κεντρικό πανελλαδικό όργανο. Οι επιτήδειοι και επαγγελματίες εντολοδόχοι το κατήργησαν και αυτοχρίστηκαν αρμόδιοι να αποφασίζουν για την πορεία της ΠΑΣΚΕ. Ταυτόχρονα αυτοχρίστηκαν αρμόδιοι να αποφασίζουν ποιοι συνδικαλιστές θα εκλέγονται μέσα από κατάλληλους μηχανισμούς, να περιθωριοποιούν έτσι συνδικαλιστές με ταξική συνειδητοποίηση. Δηλαδή έχει στηθεί ένας μηχανισμός κατανομής αξιωμάτων. Ετσι κατασκευάζεται η συνδικαλιστική ελίτ που δε λογοδοτεί στη βάση γιατί δεν αποφασίζει εκείνη, αλλά λογοδοτεί στους πιο πάνω...".
Καταλήγοντας τόνισε ότι μπροστά σε τέτοια φαινόμενα είναι αναγκαία η παρέμβαση και η δράση ενός πανεργατικού μετώπου, με δημοκρατική λειτουργία.
Με τις δραματικές εξελίξεις στα Βαλκάνια άρχισε την ομιλία του ο Γ. Σκιαδιώτης,επισημαίνοντας: "Τι είναι, τι εκφράζει ο πόλεμος που ματώνει τους βαλκανικούς λαούς και σπρώχνει στον όλεθρο και το δικό μας λαό; Τι εκφράζουν οι προσπάθειες Αμερικανών, Γάλλων - Αγγλων, Γερμανών, αλλά και Ελλήνων να πατήσουν πόδι στα Βαλκάνια; Τι άλλο είναι, παρά η έκφραση των επιδιώξεων του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών της Ευρώπης και της Αμερικής να κάνουν τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή ελεύθερης και ασύδοτης δράσης γι' αυτές τις ίδιες;".
Μιλώντας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αγώνων, τόνισε ότι όσοι αναπτύχθηκαν τελευταία οδήγησαν σε δύο πολύ βασικά συμπεράσματα: "α) Στην ανάγκη πολιτικοποίησης των αγώνων, της συνδικαλιστικής πάλης. β) Οτι αποτελεσματική γραμμή άμυνας πίσω από τη γραμμή "μονοπώλια - εργαζόμενοι, μονοπώλια - λαός", δεν υπάρχει".
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι είναι ουτοπία να διεκδικεί κανείς σήμερα οποιοδήποτε αίτημα χωρίς να αμφισβητεί βασικές επιλογές του κεφαλαίου όπως είναι η ΟΝΕ, το Μάαστριχτ, το Αμστερνταμ, η "Λευκή Βίβλος".
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων Μαντουδίου Γ. Τσουκαλάς τόνισε ότι η Βορειοκεντρική Εύβοια δέχτηκε ένα τεράστιο χτύπημα τα τελευταία χρόνια, μετά το κλείσιμο των μεταλλευτικών συγκροτημάτων και σήμερα 7 στους 10 εργαζόμενους είναι χωρίς δουλιά, ενώ η εσωτερική μετανάστευση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
"Τέτοιες πολιτικές - υπογράμμισε - σαν κι αυτές που γνωρίσαμε εμείς στην Εύβοια, που γνωρίζει σήμερα όλος ο λαός, τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, μόνο δεινά επιφυλάσσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σωματείο μας, πολλές φορές κάλεσε τη ΓΣΕΕ να παρευρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, κανένας δεν εμφανίστηκε ποτέ. Το ίδιο και με τα κόμματα. Οι μόνοι που πραγματικά στάθηκαν δίπλα μας και στήριξαν τα αιτήματά μας ήταν το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην παράταξη της ΕΣΑΚ".
Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ενότητας έκανε στην ομιλία του ο γγ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Π. Σοφός,σημειώνοντας: "Η ανάγκη για ενότητα στην εργατική τάξη γεννήθηκε από την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Η αντίθεση αυτή οδήγησε τους εργαζόμενους στην ενότητα και στην κοινή δράση για να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση, την καταλήστευση του ιδρώτα τους, την τρομοκρατία και αυθαιρεσία του εργοδότη και του κράτους. Η ενότητα και η κοινή δράση είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Μ' αυτό το όπλο πέτυχαν τον περιορισμό της εκμετάλλευσής τους, την κατάκτηση σειράς δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πλειοψηφίες που ελέγχουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ενότητα, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για "υποκρισία", αφού μιλάνε για ενότητα "στους στόχους της ΟΝΕ, στις επιλογές των βιομηχάνων".
"Είναι ιστορικές οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε - κατέληξε - εμπρός να κάνουμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, όπλο πάλης και αγώνα των εργαζομένων της χώρας".
Εντονα ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία κατήγγειλε πως έχει η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης,για να συμπεράνει πως "δεν αρκούν μόνο οι αγώνες για την αντιμετώπισή της, είναι ανάγκη η αντιπαράθεση σ' αυτή την πολιτική κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης, ειδάλλως δε θα είναι αποτελεσματική η πάλη της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος".
Αναφορικά με την προσπάθεια ανασυγκρότησης, ο Θ. Ευθυμίου επισήμανε ότι τα βασικότερα στοιχεία για να προχωρήσει είναι: Μαζικοποίηση, ενεργοποίηση των εργαζομένων στα συνδικάτα, ζωντάνια, η αποκατάσταση του κύρους του συνδικαλιστικού κινήματος, η αποτελεσματική δράση και ο αγωνιστικός προσανατολισμός της πάλης, η ταξική και δυναμική στάση του απέναντι στην εργοδοσία. Κάλεσε δε όλους χωρίς να χάσουν μέρα να δραστηριοποιηθούν για την επίτευξη των κριτηρίων αυτών.
Καταλήγοντας, σημείωσε: "Δε θα μας εμπιστευτούν οι εργάτες, αν δε σηκώσουμε με τις πράξεις μας σημαία αντίστασης στα φαινόμενα φθοράς και διαφθοράς, αν δεν αντιπαρατεθούμε στον σύγχρονο εργατοπατερισμό, αν δεν τσακίσουμε τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης".
Ο Π. Τσίρκας,μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, κατήγγειλε την ακολουθούμενη πολιτική που υποτάσσεται στη λογική της οικονομίας της αγοράς και τους κυβερνώντες για "δουλική υποταγή στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι οι πλειοψηφίες που ελέγχουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις συναινούν και υποτάσσονται.
Ο συνδικαλιστής χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να επαναπροσανατολιστεί ταξικά το κίνημα, σημειώνοντας: "Αυτό το ρόλο καλείται να παίξει η πρωτοβουλία μας, αυτόν το στόχο να προωθήσει. Είμαστε εδώ για να συντονίσουμε τη δράση μας στους χώρους δουλιάς, στα συνδικάτα, να αφυπνίσουμε συνειδήσεις που οι δυνάμεις της υποταγής οδήγησαν στο λήθαργο, για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να αντισταθούμε στις επιλογές του κεφαλαίου".