ΣΟΦΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ. -
"Δεν υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις και όροι που να υποχρεώνουν τη Βουλγαρία να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της! Είναι προφανές ότι αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη Βουλγαρία. Και πρώτα απ' όλα υπάρχει η απειλή, η καταστροφή να εξαπλωθεί και στη χώρα μας...". Μ' αυτά τα λόγια ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ αναφέρθηκε χτες, για πρώτη φορά μετά από 12 μέρες επιδρομών, στην πολλαπλώς επικινδυνότητα των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.
Μετά από ενημέρωση που έκανε χτες στους αρχηγούς βασικών αντιπολιτευτικών κομμάτων της χώρας του, ο Κοστόφ εξέφρασε και την απευκταία για τη Σόφια επέκταση της "διένεξης".
Μέχρι και χτες η Βουλγαρία φιλοξενεί στο έδαφός της όχι παραπάνω από 122 Κοσσοβάρους Αλβανούς. Ωστόσο, απέναντι στις πιέσεις της κυβέρνησης Κλίντον προκειμένου η Σόφια να δεχτεί πολύ περισσότερους, ο Κοστόφ προέβη σε έναν ελιγμό δηλώνοντας πως η χώρα του θα μπορούσε να φιλοξενήσει και άλλα "5.000 άτομα, με τις δικές της δυνάμεις, όχι παραπάνω από μία βδομάδα"... Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, στην αντίθετη περίπτωση "θα οδηγούμασταν σε αποσταθεροποίηση της υποδομής της βουλγαρικής κοινωνίας".
Πέρα από τις ενδιαφέρουσες παραπάνω δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, χτες, η Σόφια αρνήθηκε στην Τουρκία τη χρησιμοποίηση του εναερίου χώρου της από δύο τουρκικά αεροπλάνα που μετέφεραν στην ΠΓΔΜ ανθρωπιστική βοήθεια για τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ, η Βουλγαρία δεν έδωσε εξηγήσεις γι' αυτή της την άρνηση. Ετσι, σύμφωνα με τον Ετσεβίτ, "τα αεροπλάνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία ενώ πετούσαν μέσα στο βουλγαρικό εναέριο χώρο. Δε γνωρίζω με λεπτομέρειες τα κίνητρα αυτής της άρνησης. Δεν καταλαβαίνω αυτή τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης"...
Μία ακόμη άρνηση εισέπραξαν χτες οι Τούρκοι και από την κυβέρνηση των Σκοπίων, όταν η Αγκυρα πρότεινε στα Σκόπια να δημιουργήσει δύο πόλεις από σκηνές (!) στο έδαφος της ΠΓΔΜ για τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες!
"Μετά την απόφασή τους να μην δέχονται πλέον πρόσφυγες από το Κόσσοβο, οι μακεδονικές αρχές αρνήθηκαν την πρότασή μας να σχηματίσουμε δύο πόλεις από σκηνές στη Μακεδονία για να επιτραπεί η εγκατάσταση εκεί ως 20.000 Κοσσοβάρων προσφύγων", δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπ. Ετσεβίτ, ανακοινώνοντας πως θα εγκαταστήσει τις "σκηνουπόλεις" στη χώρα του!
Πάντως, είναι γεγονός ότι στην ΠΓΔΜ η κατάσταση είναι περισσότερο από εκρηκτική λόγω της βραδυφλεγούς βόμβας των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών: τα κύματα χιλιάδων προσφύγων...
Με εντολή του Προέδρου της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ, έγινε χτες γενική επιστράτευση σε μία προσπάθεια να φρουρηθούν πιο αποτελεσματικά τα σύνορα, ενώ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Τράιτσε Κρστέφσκι, κάλεσε το ΝΑΤΟ να πάρει άμεσα μέτρα... ώστε να σταματήσει επιτέλους η τυχαία (;) πτώση πυραύλων στο έδαφος της χώρας του.
Παράλληλα, τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών, ενίσχυσαν τα μέτρα στη μεθόριο για να παρεμποδίσουν την παράνομη διέλευση Αλβανών προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, έτσι ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις να μπορούν να συγκεντρωθούν στα σύνορα, ενώ απαγόρευσε τη μετακίνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών έξω από τους τόπους στους οποίους έχουν εγκατασταθεί.
Στην Αλβανία, χτες σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις πιθανότατα εξαιτίας των πτήσεων μάλλον ΝΑΤΟικών στρατιωτικών αεροσκαφών.
Την ώρα που σημειώθηκαν οι εκρήξεις αεροσκάφη των οποίων η ταυτότητα δεν έχει διευκρινιστεί, πέταγαν σε χαμηλό ύψος πάνω από τα Τίρανα. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη ακολούθησαν πορεία βορείως των Τιράνων. Εφόσον τελικώς οι εκρήξεις προκλήθηκαν μετά από ρίψεις ΝΑΤΟικών βομβών, είναι η δεύτερη φορά που σημειώνονται σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στην πόλη των Τιράνων.
Χτες, εξάλλου, στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε υπέρ της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας, θεωρώντας πως αυτή η μη αλλαγή των συνόρων "είναι και ο απαραίτητος όρος για την επίλυση της κρίσης στο Κόσσοβο". Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα δήλωσε πως η χώρα του αντιμετωπίζει με "επιφύλαξη και προσοχή" το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των ΝΑΤΟικών συγκρούσεων με τη Γιουγκοσλαβία "σε χερσαίες επιχειρήσεις".
"Η εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων δεν είναι εύκολο πράγμα", είπε ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ". Ωστόσο, ο Ντεμιρέλ δεν αποστασιοποιήθηκε από τους κεντρικούς στόχους του ΝΑΤΟ δηλώνοντας "πως πρέπει να επιτύχει στην αποστολή του, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα χάσει το κύρος και την ενότητά του".