Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
"Μέσα" σε όλα

"Εκστρατευτικό" ΝΑΤΟικό Σώμα στην Αλβανία, με Ελληνες φαντάρους

Πίσω από τα αμερικανονατοϊκά σχέδια που ήδη έχουν βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, "τρέχει" η ελληνική κυβέρνηση, διατυπώνοντας την ετοιμότητά της να συνεισφέρει σε άνδρες για τη συγκρότηση μιας ακόμη ΝΑΤΟικής δύναμης που θα αναπτυχθεί τις προσεχείς μέρες στην Αλβανία.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε χτες στο ΚΥΣΕΑ και η γραμμή πλεύσης που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι ότι η "Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα "παιχνίδι" στο οποίο τρέχουν να λάβουν μέρος Ιταλοί και Τούρκοι". Μάλιστα, όπως σημείωναν στο "Ρ" διπλωματικές πηγές: "πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι Ελληνες στρατιώτες θα είναι μεταξύ των 6.000 ανδρών που, σε πρώτη φάση, θα συγκεντρώσει το ΝΑΤΟ στην Αλβανία".Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση αυτής της δύναμης θα ολοκληρωθούν αυτή τη βδομάδα στο πλαίσιο των οργάνων της συμμαχίας, η οποία θα "εκδώσει" τη σχετική "αγγελία" για προσφορά ανδρών, προς τις χώρες - μέλη της συμμαχίας. Ηδη, η Ιταλία έχει αναλάβει την ηγεσία του υπό συγκρότηση Σώματος και η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανταποκριθεί θετικά για την αποστολή δυνάμεων.

Η σκοπιμότητα συγκρότησης αυτού του νέου στρατιωτικού Σώματος του ΝΑΤΟ στη δυτική πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, είναι ολοφάνερη. Πρόκειται για την κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης που ασκεί το ΝΑΤΟ προς το Βελιγράδι. Ωστόσο, οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι, επιχειρούν να "νομιμοποιήσουν" και ηθικά αυτή την κίνηση προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος "μηχανισμός" που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το "ανθρωπιστικό πρόβλημα" που έχει δημιουργηθεί με τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες.

Στοιχισμένη απόλυτα με την αμερικανική επιχειρηματολογία η Αθήνα προβάλλει τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί και το πρόβλημα των Κοσσοβάρων προσφύγων!

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, παρουσίασε, ακριβώς, αυτές τις "ανθρωπιστικές ευαισθησίες" οι οποίες υπαγορεύουν τις κινήσεις της Αθήνας.

"Μεταξύ των πολλών συνεπειών, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι και η δημιουργία μεγάλου κύματος προσφύγων. Αποφασίσαμε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η συνδρομή της Ελλάδας θα εκφραστεί στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιλογή μας αυτή θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε επισημάνει, από την πρώτη στιγμή, ότι γνώμονας και βασική αρχή της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Γι' αυτό ακριβώς επιθυμούμε να σεβαστούν όλοι το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων. Γι' αυτό ακριβώς συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, ώστε, το συντομότερο δυνατό, να τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, αφού, εν τω μεταξύ, έχει επανέλθει η ειρήνευση στην περιοχή". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου είπε, ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Αλλά και δεν πρόκειται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το πρόβλημα. Η πιεστική πραγματικότητα αφ' ενός και αφ' ετέρου η επιθυμία μας να βοηθήσουμε στην ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας, μας οδηγεί σε αυτή την απόφαση".

Η πιεστική πραγματικότητα

Οταν ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε στην πιεστική πραγματικότητα είχε, προφανώς, κατά νου το αίτημα που έχει υποβληθεί από Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους προς την ελληνική κυβέρνηση για να δεχτεί να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα 50.000 Κοσσοβάροι πρόσφυγες. Ο Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αρνήθηκε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου θα υπάρξει μια κατανομή, τόσο των οικονομικών παραμέτρων όσο και του αριθμού των προσφύγουν προς τις χώρες της ΕΕ. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δε σκοπεύει να δεχτεί περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, τους οποίους μάλιστα θα προωθήσει στη Νότια Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, θα "ακούσει" και σήμερα το αίτημα από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Τάλμποτ, ο οποίος το πρωί θα συναντηθεί με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη. Ο Σ. Τάλμποτ, στις επαφές του με την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναμένεται επίσης, να υπογραμμίσει στην Αθήνα, την "ανάγκη" για απόλυτη στοίχιση πίσω από τις επιλογές της Ουάσιγκτον.

"Μισές" απαντήσεις

Σχετικά με το θέμα της αποστολής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλβανία και τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών, ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε αρκετές φορές, μια και οι απαντήσεις του ήταν "μισές". Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους είναι χαρακτηριστικός και αξίζει να μεταφερθεί:

- "Θα στείλουμε στρατιώτες στην Αλβανία;".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Το θέμα που μας απασχόλησε κυρίως, στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η δική μας συμμετοχή στις προσπάθειες που κάνει ο διεθνής παράγων, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει, λόγω της προσφυγικής κινητικότητας".

- "Κύριε υπουργέ, θα στείλουμε τελικώς στρατιώτες στην Αλβανία;".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Είναι θέματα που δε μας απασχόλησαν αυτή την ώρα.

- "Κύριε υπουργέ, όσον αφορά την ενίσχυση των 200 ανδρών που έχουμε στην Αλβανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα κατανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια, τι σκέψεις υπάρχουν;".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Παραμένουν εκεί. Μέσω του στρατοπέδου που υπάρχει κοντά στα Τίρανα, όπου έχουν εγκατασταθεί ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, προωθείται η ανθρωπιστική βοήθεια στις γειτονικές χώρες. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο ρόλος που έχουμε διαδραματίσει σε αυτόν τον τομέα έχει επαινεθεί από όλες τις πλευρές. Και στην Αλβανία και στα Σκόπια η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα έχει εκτιμηθεί".

- "Δηλαδή, θα στείλουμε στρατιώτες στην Αλβανία".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Ασφαλώς, θα είμαστε παρόντες, στο πλαίσιο αποφάσεων που πιθανώς ληφθούν τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές εκείνες που θα κριθεί σκόπιμο να είμαστε παρόντες, προκειμένου να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να αναδείξουμε τις θέσεις και το ρόλο μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ