Παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη συγκέντρωση της ΚΟΑ για τους ΕΒΕ
Την αναγκαιότητα ένταξης των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων στα πλαίσια του αιτήματος και της πάλης για αλλαγή της γενικότερης πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, καθώς και το αντικειμενικό συμφέρον των μικρομεσαίων στρωμάτων να συμπαραταχτούν σε κοινό μέτωπο πάλης με την εργατική τάξη, μακριά από αυταπάτες ότι μπορούν να συνυπάρξουν με τα μονοπώλια, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,στη συγκέντρωση των ΕΒΕ που διοργάνωσε τη βδομάδα που μας πέρασε η ΚΟΑ.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας του Κόμματος είχε γόνιμο διάλογο με τους ΕΒΕ, οι οποίοι εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για το περιβάλλον μέσα στο οποίο είναι αναγκασμένοι να παλεύουν για την επιβίωσή τους, για τον άνισο και άγριο ανταγωνισμό που καλλιεργούν τα μονοπώλια, τα καθημερινά προβλήματα αλλά και για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.
"Βεβαίως, επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων, θεωρούμε έναν από τους παράγοντες των προβλημάτων των ΕΒΕ την ύπαρξη των πολυκαταστημάτων και μεγάλων επιχειρήσεων. Θεωρούμε έναν από τους παράγοντες των προβλημάτων τους το ότι μειώνεται η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων και συνήθως τα αιτήματα που προβάλλονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση: Μέτρα ανακοπής της επέκτασης του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυκαταστημάτων και μέτρα βελτίωσης της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων. Δεν είναι λάθος αυτά τα μέτρα. Αλλά, κατά τη γνώμη μας, ήρθε η ώρα αυτές οι προτάσεις κι αυτά τα μέτρα να συνδυαστούν με μία γενικότερη θέση. Η θα έρθεις σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο ή δεν έχεις ελπίδα επιβίωσης".Υπογραμμίζοντας ότι μέσα στα πλαίσια της ασύδοτης δράσης των μονοπωλίων και του καπιταλισμού τα όποια μέτρα είναι αποσπασματικά και χωρίς προοπτική, η Αλ. Παπαρήγα διατύπωσε το ερώτημα: "Μπορούν να υπάρξουν μέτρα υπεράσπισης των μικρομεσαίων δίχως μέτρα περιορισμού τουλάχιστον της δράσης των μονοπωλίων; Εμείς το θεωρούμε αδύνατο. Λέγεται για παράδειγμα: Να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Η τάση είναι αυτή. Αλλά, λέμε εμείς, ακόμα κι αν αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων, ποιος θα πάρει την πελατεία; Ποιος θα καρπωθεί αυτό το παραπανίσιο, που μπορεί να πάρουν οι εργαζόμενοι. Οι μικρομεσαίοι ή οι πολυεθνικές;".
Δίνοντας το περίγραμμα του τι περιμένει τους ΕΒΕ στην όξυνση της επέκτασης των μονοπωλίων και των πολυκαταστημάτων, σημείωσε: "Βεβαίως, ένα τμήμα των μικρομεσαίων θα επιβιώσει. Η μεγάλη, όμως, πλειοψηφία δε θα επιβιώσει. Και το κακό είναι ότι σήμερα δεν έχει την... "πολυτέλεια" να γίνει προλετάριος, να γίνει εργάτης. Παλιότερα υπήρχε κι αυτή η "πολυτέλεια". Οχι ότι ο εργάτης ζούσε και τότε καλά, αλλά υπήρχε αυτή η προοπτική". Και συνέχισε: Αντίθετα, σήμερα οι ΕΒΕ έχουν ν' αντιμετωπίσουν το κύμα της αγροτιάς και το κύμα των απολυμένων εργατών, οι οποίοι λόγω της ανεργίας και της αγροτικής πολιτικής χάνουν τη δουλιά τους και βλέπουν σαν διέξοδο να ανοίξουν ένα μικρό μαγαζί.
Η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε καθαρές απαντήσεις και σε εκείνους που για ευνόητες σκοπιμότητες καλλιεργούν την αντίληψη ότι το ΚΚΕ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται, αλλά θέλει την εξάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόνισε συγκεκριμένα: "Κατηγορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι είναι ένα κόμμα που θέλει να σβήσει από το χάρτη τα μικρομεσαία στρώματα. Εμείς τους μικρομεσαίους τους αντιμετωπίζουμε σαν ένα τμήμα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο μπορεί να προσφέρει. Ακόμα και στο σοσιαλισμό δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί από την πρώτη φάση να κυριαρχήσει αυτό που λέμε μόνο η μεγάλη παραγωγή. Οι μικρομεσαίοι μπορούν να προσφέρουν συμπληρωματικό πάντα ρόλο δίπλα στις σοσιαλιστικές σχέσεις. Για μας είναι μία δύναμη που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης μαζί με την εργατική τάξη".
Αναφερόμενη στη συμμαχία εργατικής τάξης και μικρομεσαίων στρωμάτων, στην οποία το ΚΚΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία, στο δρόμο της πάλης και της ρήξης με τα μονοπώλια, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Εμείς θεωρούμε ότι πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει δίχως συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα. Η ίδια η εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης απέδειξε αυτό, γνωρίζοντας και πάλι ότι ένα τμήμα των μεσαίων στρωμάτων πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει πολιτικά και κοινωνικά πού βρίσκεται το συμφέρον του. Εμείς θεωρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρών και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων μπορούν να γίνουν σύμμαχοι της εργατικής τάξης και να ασπαστούν, αν όχι όλες τις ιδέες του Κόμματος, αλλά αρκετές πολιτικές του θέσεις, και στις συνθήκες του καπιταλισμού αλλά και παραπέρα". Συμπλήρωσε επίσης: "Είναι ουτοπία να έχει κανείς αιτήματα για τους μικρομεσαίους εάν δεν έχει αιτήματα για τις συνολικότερες εξελίξεις ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτή είναι η ουσία. Και όχι να συμβιώσουμε όλοι. Δε συμβιώνουν ούτε οι εργάτες με τα μονοπώλια ούτε οι μικρομεσαίοι με τα μονοπώλια. Γι' αυτό η δική μας πρόταση είναι μια πρόταση που περικλείει ρήξεις με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, βεβαίως στην προοπτική ριζικής αλλαγής, μέσα από αυτό το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, το οποίο κατ' εξοχήν λέμε είναι μέτωπο συμμαχίας εργατικής τάξης - μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Και δεν το λέμε μόνο για να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη της πάλης, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων στρωμάτων αντικειμενικά έχει πιο κοντά συμφέροντα με την εργατική τάξη".
Τέλος, με έμφαση αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος στην ιδέα της συνεταιριστικοποίησης, που για το ΚΚΕ είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη δραστηριοποίηση των ΜΜΕ. Συγκεκριμένα τόνισε: "Η ιδέα της συνεταιριστικοποίησης είναι μια ιδέα η οποία μπορεί να συνδυάσει μια μορφή αξιοποίησης των μικρομεσαίων στρωμάτων και σε ατομική βάση και σε συλλογική... Για μας η ιδέα μικρομεσαίοι είναι συνεταιριστικοποίηση, την παλεύουμε στα πλαίσια του καπιταλισμού, ξέροντας ότι μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά σαν ιδέα ανοίγει το δρόμο του μέλλοντος. Πολιτική κρατικού εμπορίου, κρατικών προμηθειών, καταμερισμός εργασίας ανάμεσα στη μεγάλη και τη μικρομεσαία παραγωγή - για μας η μεγάλη πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένη, αντιμονοπωλιακή, σοσιαλιστική - αυτή είναι η βασικότερη κατεύθυνση που μπορεί να δώσει το όποιο παρόν και την όποια προοπτική. Ολοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν στο βασάνισμα, στην εξάρτηση και στα αδιέξοδα".
Συνοψίζοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: "Για μας το κρίσιμο ζήτημα είναι το εξής: Πρώτο, συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου. Δεύτερο, προβολή και διεκδίκηση αντιμονοπωλιακών αιτημάτων απ' τα μικρομεσαία στρώματα και τρίτο, θεωρούμε ότι η εργατική τάξη πρέπει να κάνει αυτή ένα μεγάλο βήμα πρωτοβουλίας συμμαχίας με τα μικρομεσαία στρώματα και το αντίθετο και να υπάρχει σαφής γραμμή. Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια ευκαιρία για να γίνει ένα βήμα στη συνειδητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων. Η θέση μας βεβαίως είναι γνωστή. Οτι σ' αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να υπάρχει θέση αντίθεσης και ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί σήμερα να γίνει καθολική ρήξη και αποδέσμευση. Την αποδέσμευση μπορεί να την κάνει μόνο μια λαϊκή εξουσία. Ομως πρέπει να έχεις λογική ρήξης ή διαδοχικών ρήξεων. Η λογική "μέσα στα πλαίσια της ΕΕ τι μπορούμε να κάνουμε" δε θα φέρει τίποτα. Η λογική της ρήξης θα φέρει τις νέες κατακτήσεις, προσωρινές, όχι πολύ βαθιές, αλλά μπορεί να δρομολογήσει μια γενικότερη πορεία".
Μ. Ζ.