Κυριακή 4 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμάζεται και η χερσαία επέμβαση!

Παρά τις "διαβεβαιώσεις" Κλίντον ότι δε σκέφτεται την πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, πυκνώνουν επιτακτικά οι φωνές Αμερικανών στρατιωτικών διοικητών, αλλά και "λεπτομέρειες" σεναρίων για και την από εδάφους ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία...

Θα ήταν κανείς τουλάχιστον αφελής, ώστε να αρκεστεί στην πρόσφατη δήλωση του Μπιλ Κλίντον (σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του CBS) ότι δε σκέφτεται την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία, γιατί "υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από εκεί!". Και αυτό ιδιαίτερα μετά τις "διευρυμένες πλέον εξουσίες", του Αμερικανού στρατηγού και διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ και τη δήλωση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, ότι "δε συζητούμε για την ώρα... τη χερσαία επέμβαση"... Πέρα απ' αυτά, είναι και οι αυξανόμενες πολεμοκάπηλες κορόνες ενεργών και εν αποστρατεία Αμερικανών στρατηγών, που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του λεγόμενου τέταρτου σταδίου της ΝΑΤΟικής εισβολής στη Γιουγκοσλαβία, με το επιχείρημα "ότι μόνον οι βομβαρδισμοί δεν εξασφαλίζουν τη συντριβή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς". Επιπλέον, μέρα με τη μέρα, πυκνώνουν τα σενάρια σε μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου, και δη του αμερικάνικου, για χερσαία επέμβαση αρχικά στο Κόσσοβο και έπειτα στη Γιουγκοσλαβία για ανατροπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς!

Πολλοί απ' τους αναλυτές που τάσσονται υπέρ μίας εξαιρετικά επικίνδυνης στρατιωτικής επέμβασης από την πλευρά του ΝΑΤΟ και του ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους μεγάλους κινδύνους για απώλειες "έμψυχου δυναμικού" και των δικών τους στρατιωτών, επιμένοντας, ωστόσο, στο σενάριο της χερσαίας επέμβασης, λέγοντας εν ολίγοις ότι είναι "ο μοναδικός τρόπος" για την επιτυχία αυτού που άρχισε... Σ' αυτό το σημείο, δε θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες και οι "ανησυχίες" των στρατηγών του Πενταγώνου, που έχουν υπ' ευθύνη τους τις αεροπορικές δυνάμεις, για την αναποτελεσματικότητα των σημερινών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και τη συνεχή "γκρίνια" τους για το ότι ο Λευκός Οίκος στενεύει τα περιθώριά τους για ευρύτερη φονική δράση.

Ενα μάλλον διαφωτιστικότερο σενάριο για τη λεγόμενη τέταρτη φάση των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη ΓΙουγκοσλαβία (χερσαία επέμβαση) παρουσίασε εκτενώς η εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" (στις 31/3/99) με τον εύγλωττο τίτλο: Πόσοι στρατιώτες χρειάζονται να κάνουν τη δουλιά;".

Οπως υποστηρίζει το παραπάνω άρθρο, επικαλούμενο δηλώσεις νυν και απόστρατων Αμερικανών στρατηγών, εάν το ΝΑΤΟ διατάξει χερσαία επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, τότε μία δύναμη 30.000 - 40.000 στρατιωτών θα συγκεντρωθεί μέσα σε λίγες μέρες για να "προστατέψουν" και καλά... τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες από άλλες επιθέσεις. Αμερικανοί στρατηγοί, αλλά και εμπιστευτική ΝΑΤΟική έκθεση (που επικαλείται η "Χέραλντ Τρίμπιουν") υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία θα απαιτήσει τουλάχιστον 200.000 στρατιώτες για να μπουν στη μάχη, δύναμη, ωστόσο, που δε θα μπορούσε να συγκροτηθεί "παρά μετά από μήνες"...

Για την ώρα, όμως, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά την απροθυμία των πολιτικών ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι εμφανίζονται πως δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένοι να στείλουν εκεί ούτε ένα στρατιώτη. Εντούτοις, πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η πεποίθηση (Ευρωπαίων εταίρων του ΝΑΤΟ) είναι η τρέχουσα και όχι το "μεγαλύτερο βασικό σχέδιο"!

Ουσιαστικά, παρά τις γκρίνιες ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι όλοι έχουν συμφωνήσει ακόμη και στην τέταρτη λεγόμενη φάση της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία... Πράγμα, που διαφάνηκε και άφησε ανοιχτό και ο ίδιος ο Αμερικανός στρατηγός διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, όταν ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ότι έχει "πλέον διευρυμένες εξουσίες από το Μόνιμο Συμβούλιο Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ και τον γγ της στρατιωτικής συμμαχίας". Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ήδη το ΝΑΤΟ έχει μπει αποφασιστικά στην τρίτη φάση της φονικής του εισβολής στη Γιουγκοσλαβία, πράγμα που μεταφράζεται τουλάχιστον στην καταφορά ευρέων πληγμάτων κυρίως σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και όχι μόνον του Βελιγραδίου...

Να επιστρέψουμε, όμως στα σενάρια των Αμερικανών στρατηγών, τα οποία κανείς δε θα πρέπει να υποτιμά, να υποβαθμίζει και να αποκλείει τη μεσοπρόθεσμη εφαρμογή τους, προτιμώντας να εθελοτυφλεί μπροστά στην τελευταία κρίσιμη φάση του 20ού αιώνα, που θα μπορούσε να προκρίνει - εάν δεν έχει σημάνει ήδη... - την έναρξη ακόμη και ενός τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου! Σύμφωνα, λοιπόν, με νυν και απόστρατους Αμερικανούς διοικητές, αντί του σεναρίου της αποστολής έως 40.000 ΝΑΤΟικών στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία που θα μπορούσαν να αποσταλούν μέσα σε ορισμένες μέρες (!), υπάρχει και ένα ακόμη...

"Θα μπορούσε", λένε, "μία μικρότερη δύναμη στρατιωτών, υποστηριζόμενη από αεροπλάνα, να μπει στο Κόσσοβο και να δημιουργήσει οάσεις για χιλιάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς πρόσφυγες". Ο στρατηγός Τζορτζ Τζούλγουαν, που αποστρατεύτηκε το 1997 από τη θέση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ, είπε πως η δύναμη των 12.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ που εδρεύει σήμερα στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αναλάβει μία νέα αποστολή (και όλοι πρέπει να υποπτευόμαστε τι ακριβώς υπαινίσσεται ο ε.α. στρατηγός Τζούλγουαν...) μέσα σε 7 - 14 μέρες...

Επίσης, στο ίδιο σενάριο εντάσσεται η δύναμη κάπου 2.200 πεζοναυτών που είναι πάνω στα πλοία της Αδριατικής και επιπρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα μπορούσαν να πετάξουν από τις βάσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες, ανάλογα με τις τρέχουσες καιρικές... συνθήκες. Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ έχουν μία ενισχυμένη δύναμη 1.200 στρατιωτών στην Ιταλία και στη Βοσνία περίπου 8.200 στρατιώτες, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται από την επίλεκτη ομάδα της 1ης Διμοιρίας Στρατού των ΗΠΑ.

"Δε χρειάζεται να κάνεις όλο το δρόμο μέχρι το Βελιγράδι", συνεχίζει ο στρατηγός Τζόλγουαν: "Θα πρέπει να δώσεις σ' αυτές τις δυνάμεις περιορισμένους στόχους, να δημιουργήσεις έναν διάδρομο, που να "εστιάζει" σε πρόσφυγες, και να... σώσεις μερικές ζωές" (προφανώς μαζί τους - εάν γίνει... - και κάποια ελάχιστα προσχήματα).

Επιπλέον, μερίδα στρατιωτικών αναλυτών (επιχειρώντας να πείσει ακόμη και για την επιτυχία μιας χερσαίας επέμβασης) συνεχίζει να υποτιμά τις δυνατότητες του αντιπάλου τους (ίσως το μεγαλύτερο σφάλμα σε έναν πόλεμο!), επιμένοντας ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός (τον οποίο εκτιμούν σε 40.000 άνδρες) "δεν έχει δοκιμαστεί απέναντι στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις των τανκς και των υπερσύγχρονων όπλων, που θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν τους αντιπάλους από μακριά, ακόμη περισσότερο εάν μια χερσαία επέμβαση (υπο)στηριζόταν από βόμβες και αεροπορικά πλήγματα στις τηλεπικοινωνίες του εχθρού"!

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κένεθ Μπέικον, δήλωσε πρόσφατα σιβυλλικά: "Στο Κόσσοβο οδηγούν μόνον 14 δρόμοι, εκ των οποίων δύο ξεκινούν από την ΠΓΔΜ".

Μετά τη σύλληψη των τριών Αμερικανών...

Κατά τον ανταποκριτή του Ασοσιέιτεντ πρες στην Ουάσιγκτον, η σύλληψη των τριών Αμερικανών στρατιωτών, την περασμένη βδομάδα, αποκαλύπτει ορισμένους από τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης.

Μία σύγκρουση στο πεδίο εδάφους επιφυλάσσει πολύ μεγαλύτερες απώλειες για τις ΗΠΑ απ' ό,τι σε αέρα, ιδίως όταν οι πρώτοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον έμπειρο σε κακοτράχηλες περιοχές γιουγκοσλαβικό στρατό. Εξαιτίας αυτών των κινδύνων είναι πολιτικά δύσκολο για τον Πρόεδρο Κλίντον να διατάξει χερσαίες επιχειρήσεις... "Από τη μέρα που ο Πρόεδρος Κλίντον πούλησε στο Κογκρέσο την ιδέα ΝΑΤΟικής δράσης, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχέδιο χερσαίας επέμβασης", σημειώνει το ίδιο πρακτορείο.

Ωστόσο, οι αναλυτές επιμένουν ότι μόνον οι χερσαίες επεμβάσεις θα μπορούσαν να σιγουρέψουν το δρόμο στους Αμερικανούς και για τη μετά τους βομβαρδισμούς εποχή ανατροπής του Προέδρου Μιλόσεβιτς. Είναι εξίσου ενδιαφέρον το γεγονός ότι το εμφανιζόμενο σήμερα διχασμένο Κογκρέσο (το ίδιο που ήταν διχασμένο και διστακτικό στην ψήφιση κονδυλίων για οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο εξωτερικό - προ της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία... - και παρά ταύτα την υπερψήφισε!) αρχίζει να "κατανοεί" αυτό το σενάριο!

Ο Κλίντον είχε και πρόσφατα ισχυριστεί, μιλώντας στο CBS, πως "δε θα κάνουμε χερσαίες επεμβάσεις, εξαιτίας της πιθανότητας να μην μπορέσουμε ποτέ να απεμπλακούμε"... Ωστόσο, ο εν αποστρατεία στρατηγός Γουίλιαμ Οντομ, ανώτατος σύμβουλος στο "Ιδρυμα Χάντσον", δήλωσε την Πέμπτη "ότι μία στρατηγική εξόδου δε θα έπρεπε ποτέ να κυβερνά ένα νικηφόρο σχέδιο για πόλεμο"! "Αντιμετωπίζουμε επιτακτικά τη χερσαία επέμβαση στη Σερβία, όχι μόνο στο Κόσσοβο", είπε ο Οντομ, "λέγοντας ότι οι ΝΑΤΟικές στρατιές θα έπρεπε να μείνουν στη Γιουγκοσλαβία, έως ότου η σημερινή γενιά γιουγκοσλαβικής ηγεσίας να πεθάνει από τα γηρατειά"!

Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ