Τρίτη 30 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν

Σε ψήφισμα καταγγελίας της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και την ανάληψη πρωτοβουλιών, για να αναδειχτούν οι βρώμικοι σχεδιασμοί των χωρών, που εμπλέκονται στην επίθεση, προχώρησε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

"Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί με έκδηλη αγωνία τον απαράδεκτο βομβαρδισμό της γειτονικής Νέας Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα την προάσπιση των συμφερόντων των μειονοτήτων. Ανθρώπινα θύματα και υλικές ζημιές δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης επέμβασης στη γείτονα χώρα. Η απροκάλυπτη επίθεση, στηριζόμενη στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ και στην επικουρία κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλήττει, παραπέρα, την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη σε μια περιοχή των Βαλκανίων με άμεσο τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης και προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη δημοκρατία".

Πεντακόσια μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζουν την επέμβαση στο Κόσσοβο και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο σέρβικο λαό. Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν χτες ενέκριναν ομόφωνα και υπέγραψαν το παρακάτω ψήφισμα:

"Καταδικάζουμε την απόφαση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και των άλλων κρατών- μελών του ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της φίλης χώρας Γιουγκοσλαβίας. Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως πύλης εισόδου των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελεί πύλη εισόδου επιστημονικής γνώσης, πολιτισμού και ευημερίας και όχι πολέμου και καταστροφών. Η απόφαση για την επέμβαση, η οποία ελήφθη έξω από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς εννόμου τάξεως και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή".

Αλλοι φορείς που καταγγέλλουν την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ είναι:

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής τους Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρατική Κίνηση Βιοτεχνών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επιθεωρητών Εργασίας Μακεδονίας Θράκης - Θεσσαλίας και Ηπείρου, Ενωση Μεταπτυχιακών Φοιτητών Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Καθηγητών του 15ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Ακόμα, το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την απόφαση των κυβερνήσεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για τη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της γειτονικής Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ