Στο πλευρό της γαλλικής πολυεθνικής AIR LIQUIDE, η Αστυνομία επιτέθηκε και χτύπησε τους εργαζόμενους της εταιρίας που απεργούν για τη συλλογική σύμβαση!
Βίαιη επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν χτες το πρωί οι απεργοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας οξυγόνου AIR LIQUIDE στον Ασπρόπυργο! Οι απεργοί βρίσκονταν στην πύλη του εργοστασίου, όταν γύρω στις 10.30 πμ ένα φορτηγό μαρσάρισε και όρμησε εναντίον τους για να μπει στο εργοστάσιο να φορτώσει. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί που ήταν μέσα στο εργοστάσιο, τους έβαλαν στη μέση και άρχισαν να τους χτυπούν ανελέητα. Αποτέλεσμα της αστυνομικής επίθεσης ήταν να τραυματιστούν δυο εργάτες, ο Η. Καλαποθαράκος και ο Μ. Δούκης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν στο εργοστάσιο, ανταποκρινόμενες σε κάλεσμα της εταιρίας, για να διασφαλίσουν, όπως είπαν, την "ελεύθερη δίοδο" στο εργοστάσιο. Η επίθεση ενάντια στους εργάτες έγινε υπό το βλέμμα του διευθυντή του εργοστασίου Γ. Χαμάκου,ενώ δεν υπήρχε εισαγγελέας.
Ο Η. Καλαποθαράκος, ένας απ' τους τραυματισμένους, θα πει: "Εμείς βρισκόμασταν στην πύλη, περιφρουρώντας την απεργία. Ηρθε το φορτηγό δημόσιας χρήσης του Μπαξεβάνογλου (αριθμ. κυκλοφορίας ΡΝΙ 3693) και ξαφνικά όρμησε εναντίον μας. Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να μας χτυπούν με γκλομπ και με κλοτσιές και να μας βρίζουν. Εμένα με χτύπησαν, με πέταξαν με δύναμη πάνω στον προφυλακτήρα του φορτηγού και έπεσα κάτω, ανάμεσα στις ρόδες. Οι συνάδελφοι με τράβηξαν αμέσως και τη γλίτωσα παραλίγο. Εχω χτυπήσει στο πόδι και με πονάει". Ο Μ. Δούκης είχε σηκώσει τα χέρια για να προστατεύσει το κεφάλι του, ενώ οι αστυνομικοί συνέχισαν τα χτυπήματα μέχρι που του μάτωσαν τα χέρια.
Ο Η. Καλαποθαράκος δουλεύει 30 χρόνια στο εργοστάσιο και, όπως θα πει, "θέλω δυο μήνες να βγω στη σύνταξη. Δουλεύω στη φόρτωση. Υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση, από 7 άτομα στο τμήμα έχουμε μείνει δυο. Ασε που οι χώροι φόρτωσης είναι ναρκοπέδια. Μέσα σε δυο μήνες, είχαμε τρία ατυχήματα, καθώς πέφτουν φιάλες και χτυπάμε σε διάφορα σημεία. Η εταιρία τα παρουσιάζει σαν ασθένειες. Επίσης φορτώνουν μαζί φιάλες υδρογόνου και οξυγόνου, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο".
Οπως θα πει ο Στ. Χάλαρης, μέλος της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης των εργαζομένων στον κλάδο, η γαλλική πολυεθνική έχει εργοστάσια στην Τανάγρα, στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη, πριν δυο χρόνια αγόρασε και την "Καρμπόνικα" στον Ασπρόπυργο και συνεχώς αγοράζει εταιρίες οξυγόνου. Τονίζει πως, αν δεν υπάρξουν θετικές απαντήσεις από τους εργοδότες για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης, ο αγώνας θα κλιμακωθεί.
Δίπλα στους εργαζόμενους, βρέθηκε ο Π. Χριστοπάνου,μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, που μας δήλωσε: "Καταγγέλλουμε την αυταρχική ενέργεια εταιρίας και Αστυνομίας ενάντια στους εργαζόμενους. Η ασύδοτη δράση της εταιρίας τροφοδοτείται από την αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Μετά και τον αντεργατικό νόμο 2639/'98, οι βιομήχανοι έχουν αποθρασυνθεί πλήρως και επιδιώκουν να μην υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας".
Να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους της, που για δεύτερη μέρα συνέχιζαν αποφασιστικά την απεργία τους, επιχείρησε χτες και η πολυεθνική LEADER HELLAS στη Θεσσαλονίκη, καλώντας την Αστυνομία, που ανταποκρίθηκε στέλνοντας αρκετές δυνάμεις στο εργοστάσιο.
Οι απεργοί περιφρούρησαν την απεργία τους και δήλωσαν ότι θα επιτρέπουν μόνο τη διέλευση των οχημάτων που μετέφεραν αέρια στα νοσοκομεία και για τις ανάγκες του στρατού. Η διεύθυνση της εταιρίας απείλησε επίσης ότι θα φέρει εισαγγελέα, ωστόσο οι απειλές της έπεσαν στο κενό κάτω απ' την ψύχραιμη στάση των εργαζομένων. Σε πολύ υψηλά ποσοστά ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων της άλλης εταιρίας αερίων, της AIR LIQUIDE.
Στους συγκεντρωμένους απεργούς και των δύο εργοστασίων, μίλησε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Κυριακίδης,ο οποίος επισήμανε την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται σφοδρή επίθεση ενάντια στα βασικά δικαιώματά της.
Ο Θ. Κυριακίδης τόνισε ότι "ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και η αγοραστική δύναμη των εργατικών μισθών, είναι ο ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργατών ενάντια στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, που προωθούν κυβέρνηση, εργοδότες και Ευρωπαϊκή Ενωση".