Το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική πολιτική, ως προϋπόθεση για την ισότητα, αναδείχτηκε μέσα από ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό και κοινωνικό. Η πορεία για την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας απαιτεί σύνθετο αγώνα και συμπεριλαμβάνει στόχους οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου, ανανέωσης θεσμών για παιδαγωγική και πολιτιστική διαμόρφωση των ατόμων και των ηθών.
Για την υλοποίηση της ισοτιμίας ως βασικές προϋποθέσεις παρουσιάστηκαν το δικαίωμα στη δουλιά και η οικονομική ανεξαρτησία, καθώς και μια κοινωνική πολιτική με ρυθμίσεις τέτοιες που θα στηρίξουν τη χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας.
Η Δ. Γραμματικοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, μίλησε για τις νέες εργασιακές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτές ουσιαστικά δεν προωθούν την ισότητα. Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση της δικηγόρου Λ. Κωνσταντινίδου. Συνοπτικά επισημάνθηκε πως με την υποαπασχόληση και τη μαύρη αγορά εργασίας που προωθούνται στο πλαίσιο δήθεν της ανταγωνιστικότητας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σαρώνουν ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα μέσα στον αιώνα. Στόχος είναι να γυρίσουν τις γυναίκες πίσω στους "παραδοσιακούς" ρόλους της.
Για την κοινωνική πολιτική ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της γυναίκας μίλησε η Σ. Αδαμίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και σημείωσε πως είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα για την κατάργηση των τελευταίων νόμων που αφορούν την κοινωνική πολιτική και τον εθελοντισμό και περιορίζουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές παροχές στο όνομα του στόχου της ΟΝΕ. Τολμώντας μια πρόβλεψη η Σ. Αδαμίδου ανέφερε πως θα βαδίσουμε σε μια κοινωνική πολιτική των συσσιτίων με τις γυναίκες εθελόντριες ως άλλες αδελφές ελέους.
Τέλος, η πρόεδρος της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου,συνοψίζοντας τους στόχους της ΟΓΕ για το επόμενο διάστημα, σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών και τη στράτευσή τους στο αγωνιζόμενο γυναικείο κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τις στέλνει ολοταχώς πίσω στον περασμένο αιώνα.