Σήμερα, 19 Μάρτη κλείνουν 3 χρόνια από τον καιρό που έφυγε από κοντά μας για πάντα ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ.Τον γνώρισα την Πρωτοχρονιά του 1948 στην Πρέσπα. Από τον Εβρο, μετά από ταλαιπωρίες, έφτασε στο χωριό Λαιμό, όπου βρισκόταν η έδρα της Σχολής Αξιωματικών του Γεν. Αρχηγείου του ΔΣΕ και μαζί έτυχε να βρεθούμε στην Α διμοιρία του 2ου Λόχου της Σχολής υπό τη διοίκηση του Κίμωνα.
Ο Κώστας Κωστούδης γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Στέρνα της Ορεστιάδας. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Από μικρό παιδί γνώρισε τα βάσανα της αγροτιάς. Στην Κατοχή, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και έγινε μέλος του ΚΚΕ.
Αναγκάστηκε από τους πρώτους να βγει στο βουνό και αγωνίστηκε στον επικό αγώνα του ΔΣΕ. Αποφοίτησε από την 3η Σειρά της Σχολής Αξιωματικών και με ιδρυτική πράξη της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης από 25 Μάρτη 1948 πήρε το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Εδρασε ως διοικητής διμοιρίας στην 108η Ταξιαρχία. Στη μεγάλη επιχείρηση στο Μάλι Μάδι, τραυματίστηκε στην τοποθεσία Γιάννη Κεφάλι. Για τις ικανότητές του, με κυβερνητική πράξη από 6 Οκτώβρη 1948, προήχθη σε υπολοχαγό.
Μετά τη νοσηλεία του, εντάχθηκε στην 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ. Συμμετείχε στη μεγάλη πορεία από το χωριό Μελά ως τη Νάουσα. Εκεί, στη μάχη που γινόταν μέσα στην πόλη, τραυματίστηκε βαριά στην κοιλιά στις 22 Δεκέμβρη 1948.
Οντας τραυματίας, πέρασε για θεραπεία στη Ρουμανία. Εργάστηκε στη Φλωρίκα και μετά σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας ως ηλεκτρολόγος.
Επαναπατρίστηκε το 1984 και έμενε στην Αθήνα. Πεθαίνοντας, άφησε τη συντρόφισσα της ζωής του και δύο κόρες που λάτρευε.
Στη μνήμη του Κώστα Κωστούδη, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.
Νίκος Κυρίτσης
* * *
Ο ΒΑΪΟΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,πατέρας του γνωστού καθηγητή της Φυσικής και ακαδημαϊκού Δημήτρη Νανόπουλου, υπήρξε αντιστασιακός και μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Σέλτσι Αργυρόκαστρου και πέθανε στις 16 Γενάρη 1999 στην Παλλήνη. Με την κήρυξη του πολέμου του 1940, κατατάχτηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό και πολέμησε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Μετά την υποχώρηση, ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Παλλήνη Αττικής. Δούλευε στα χωράφια και ταυτόχρονα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Για τη δράση του, συνελήφθη και καταδικάστηκε μια φορά σε ισόβια και αργότερα σε θάνατο.
Με την Απελευθέρωση αποφυλακίστηκε, μαζί με άλλους αντιστασιακούς, από τις φυλακές Αβέρωφ και συνέχισε να αγωνίζεται από τις γραμμές του εφεδρικού ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ. Μετά τα Δεκεμβριανά συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Ικαρία. Με τα μέτρα ειρήνευσης επιστρέφει στην Παλλήνη.
Υπήρξε σεμνός και συνεπής αγωνιστής.
Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του προσφέρουν 25.000 δρχ. και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Παλλήνης 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παλλήνης, στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.
* * *
Στη μνήμη της αδελφής μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΑΤΟΥ,αγωνίστριας της ειρήνης, της ελευθερίας και της προκοπής των λαών, προσφέρουμε 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, στο ΚΚΕ για την επιτυχία της μάχης των ευρωεκλογών.
Σπύρος, Ευανθία και Παγώνα Καλογηράτου
* * *
Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, πιστός και αφοσιωμένος στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 50.000 δρχ.
Ελένη και Γιάννης Παλαβός
* * *
Στις 16 Μάρτη έκλεισαν 4 χρόνια από το θάνατο του ΝΙΚΟΥ ΖΑΜΠΑ,μέλους του ΚΚΕ και αντιστασιακού.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ζωή Ζάμπα προσφέρει στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 10.000 δρχ.
* * *
Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΤΗ στην Κατοχή ήταν στέλεχος του ΕΑΜ και γραμματέας του Λαϊκού Δικαστηρίου στην Εγκλουβή Λευκάδας, που αποτελούνταν από τους ΠΑΝΟ και ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΘΕΡΜΟ,ΧΑΡΙΛΑΟ ΚΟΥΡΤΗ και ΕΔΙΣΟΝ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ.
Στη μνήμη τους και για τους αγώνες τους, ο Δημήτριος Κ. Κούρτης, αδελφός της Ελένης, πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Αχαρνών, στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.
* * *
Η Κρυσταλλία Αγγελοπούλου προσφέρει 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη του αξέχαστου αδελφού της ΓΙΩΡΓΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ.
* * *
Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από τη ζωή, αλλά όχι και από τη σκέψη μας, ο θαρραλέος, αλύγιστος και αταλάντευτος αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ.
Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Παναγιώτα και η κόρη του Μαρία προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα.
* * *
Στη μνήμη της αξέχαστης, ακούραστης και συνεπούς αγωνίστριας ΣΟΦΙΑΣ ΛΟΥΚΙΣΑ,που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, με την οποία με συνέδεε μεγάλη συντροφικότητα, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Παναγιώτα Μουρογιάννη
* * *
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΦΟΣ γεννήθηκε το 1915 στο ορεινό χωριό Αγιος Λέοντας Ζακύνθου. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ελαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του θρυλικού ΕΛΑΣ.
Για τη δράση του αυτή, κυνηγήθηκε από τις κυβερνήσεις της Δεξιάς, μετά την Απελευθέρωση.
Η χούντα των συνταγματαρχών τον εξόρισε στα Γιούρα.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαριέττα προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές. Στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή βρέθηκε μαζί του. Σύντροφος στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.