Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οι Αμερικανοί προωθούν το "αντιπυραυλικό σύστημα"

Αντιδράσεις και έντονες ανησυχίες από την Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ. -

Η ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος είναι γεγονός και με τη νομότυπη έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας. Ενα σχέδιο νόμου που ναι μεν "διασφαλίζει" την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, αλλά η Κίνα εξέφρασε "έντονη ανησυχία".

Με ψήφους 97 υπέρ και μόλις 3 κατά, η Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη το σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενός εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος ευθύς μόλις αυτό καταστεί τεχνολογικώς εφικτό, χωρίς όμως η σχετική αυτή απόφαση να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος, ούτε το κόστος του. Η έγκριση του νομοσχεδίου έγινε μετά από συγκερασμό των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών μετά τη διασφάλιση... ότι το σχέδιο νόμου θα υπονόμευε τη Συμφωνία για τους Αντιβαλλιστικούς Πυραύλους, που υπεγράφη το 1972 με τη Σοβιετική Ενωση και επιβάλλει περιορισμούς στις δύο πλευρές αναφορικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης αντιπυραυλικών συστημάτων, αφού προηγουμένως ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει ότι θα ασκούσε "βέτο" προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νέα πολιτική δε θα βρίσκεται σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισήμαναν ότι οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας και του Ιράν, αλλά και οι πληροφορίες για την "κινεζική κατασκοπία" σε εργοστάσιο πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ, αποτελούν απόδειξη της αυξανόμενης πυραυλικής απειλής.

Η έγκριση του νομοσχεδίου όμως προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, η οποία βάλλεται συνεχώς από τις πρόσφατες "ανησυχίες" των Αμερικανών. "Η ανάπτυξη ενός εθνικού αντιπυραυλικού συστήματος όπως και ενός αντιπυραυλικού συστήματος θεάτρου, αντιβαίνει την τάση για αφοπλισμό αλλά θα έχει και αρνητικές συνέπειες στη συνολική στρατηγική ισορροπία", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Σουν Γιουσί, στον Τύπο, μια μόλις μέρα μετά τη γνωστοποίηση της έγκρισης του νομοσχεδίου. Η Κίνα έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι αντιτίθεται στην ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος θεάτρου σε συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και κυρίως στο ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και η Ταϊβάν, αφού υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος αποτελεί παραβίαση των διεθνών συμφωνιών για τους πυραύλους καθώς και προσβολή της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Κίνας και παράλληλα ανάμειξη στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις, είπε ο Σουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ