Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο σύζυγός της Γιάννης Κανέλλος προσφέρει 25.000 δρχ. στην ΚΟ Αρκαδίας για την Οικονομική Εξόρμηση των Ευρωεκλογών.

* * *

Ο αγαπημένος σύζυγός μου ΣΑΒΒΑΣ ΓΑΒΑΛΑΣ ήταν κρατούμενος στις γερμανικές φυλακές στην Κατοχή. Μετά την Απελευθέρωση, στη διάρκεια του Εμφύλιου, πιάστηκε και στάλθηκε στο Μακρονήσι. Ηταν εκεί στα γεγονότα της σφαγής.

Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Βενετία Γαβαλά

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ιωάν. ΒΡΑΝΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ από το 1942, γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Τριφύλλι Σύρου.

Εφυγε για πάντα από κοντά μας την 1η Φλεβάρη 1999.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1940, ο Δ. Βρανίδης πολέμησε τους κατακτητές και με την κατάρρευση του μετώπου, επέστρεψε στο χωριό του. ΕΑΜίτης, στην Κατοχή, έτρεχε ακούραστα από χωριό σε χωριό, αναπτέρωνε το ηθικό του λαού και δούλευε για την ανάπτυξη των ΕΑΜικών οργανώσεων. Από το 1942 έως το 1944, ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και πολεμούσε τους Ιταλογερμανούς κατακτητές.

Μετά την Απελευθέρωση, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στα νησιά, όπου κρατήθηκε για πολλά χρόνια. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Πολιτικός Πρόσφυγας και αυτός στην Τασκένδη από τα τέλη του 1949, μοναδική του επιθυμία ήταν να επιστρέψει στην πατρίδα.

Επαναπατρίστηκε το 1980 με την οικογένειά του.

Αιώνια η μνήμη σου.

Οι φίλοι και συναγωνιστές σου

* * *

Σήμερα, 18 Μάρτη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από τον άδικο χαμό του ΦΩΤΗ ΜΑΝΤΕΛΗ.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Χαραλαμπία Αλιβιζάτου προσφέρει στην ΚΟΒ Δαμουλιανάτων 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΣΗ,του πρώτου εξαδέλφου μου ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΤΣΗ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ και του θείου μου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΚΟΥ, παλαίμαχου κομμουνιστή, που συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Ζωγράφου, για τις ευρωεκλογές.

Και οι τρεις ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και από διαφορετικές θέσεις ο καθένας αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας, και την προκοπή του λαού και έμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.

Γιάννης Μπότσης

* * *

Στις 2 Φλεβάρη 1999, έφυγε από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΟΣ.Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Γουριά Μεσολογγίου. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή, εντάχθηκε στο ΕΑΜ με το ψευδώνυμο Πολυδάχτυλος. Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των παρακάτω συγχωριανών του, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για το σοσιαλισμό, η γυναίκα του Λαμπρινή Πάσχου και τα τρία παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΝΕ Αχαϊας, 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές: ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΚΡΙΤΑ (καπετάν Αράκινθου), ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (καπετάν Φρίξου), ΜΙΧΑΛΗ, ΚΩΣΤΑ, ΙΩΑΝΝΗ και ΙΟΥΛΙΑΣ ΚΕΠΠΕ,ΜΙΧΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ΗΛΙΑ, ΜΙΧΑΛΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΥΒΑ,ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΖΙΦΟΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ και ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΥ,ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ,ΣΙΜΟΥ ΧΑΜΠΕΚΟΥ,ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΝΟΡΤΑ (καπετάν Αιτωλού), ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΣΧΟΥ,ΜΙΧΑΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΡΙΤΖΗΛΙΑ,ΣΤΑΥΡΟΥ και ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΟΥΣΟΥΛΑ,ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,ΑΝΤΩΝΗ ΚΥΡΙΑΖΗ, ΚΟΣΜΑ ΓΚΟΥΜΑ,ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΥΚΑ και ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (καπετάν Δρόσου).

* * *

Ο ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ από το Σερνικάκι Φωκίδας, αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ στα τμήματα του Διαμαντή, τον Απρίλη του 1948 πιάστηκε αιχμάλωτος, επιχείρησε να δραπετεύσει, τον τραυμάτισαν, τον έπιασαν και πέθανε από βασανιστήρια.

Η ΚΑΤΙΝΑ ΛΥΤΡΑ, σύζυγος του Ηλία, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, υπόδειγμα μητέρας και αγωνίστριας, πέθανε στην Αθήνα με τα Δεκεμβριανά.

Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΤΡΑΣ, ανταρτοΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση, στάλθηκε στο Μακρονήσι και, όταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ, στα τμήματα του Διαμαντή. Τον Ιούνη του 1949, ενώ βρισκόταν σε αποστολή με την ομάδα του, σκοτώθηκε σε ενέδρα στο Σερνικάκι.

Η ΚΟΥΛΑ ΛΥΤΡΑ,κόρη του Ηλία Λύτρα, ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, δούλεψε με όλες της τις δυνάμεις ως νοσοκόμα στο Νοσοκομείο στην Πενταγιού, στο Λιδωρίκι και στα Δεκεμβριανά. Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά της Αντίστασης και βοηθούσε στους αγώνες του "ματοβαμμένου και τιμημένου ΚΚΕ", όπως έλεγε.

Στη μνήμη τους, η Βαγγελιώ Λύτρα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου", 20.000 δρχ. ως τρίτη δόση για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης γυναίκας μου ΛΕΜΟΝΙΑΣ Τσερμέγκα - ΜΟΥΓΙΑΝΝΗ και του αδελφού της ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ,οι οποίοι ως το θάνατό τους έμειναν πιστοί στα ιδανικά και στους αγώνες του ΚΚΕ, προσφέρω 3.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αγ. Κήρυκα Ικαρίας για τις ευρωεκλογές.

Γιάννης Μούγκανης

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών - μελών του ΚΚΕ: ΝΙΚΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ,ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ,ΝΙΚΟΥ ΔΑΛΑΓΙΑΝΝΗ,ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΤΣΙΚΑ,ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΟΥ,ΒΑΣΙΛΗ ΔΟΞΗ,ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΖΙΩΝΗ,ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ,μπάρμπα ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ,καθώς και στη μνήμη του νομού μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΣΟΥΛΑ,που πέθανε στην Πολωνία, προσφέρω 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου "Αγ. Δημητρίου", για τις ευρωεκλογές.

Η ζωή τους ας είναι φωτεινό παράδειγμα για τους νέους.

Βαγγέλης Αγγελάκης


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ