Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Οι "λίσταρχοι" σε θέση μάχης

"Προσωπικά παιχνίδια" παίζουν όσοι μιλούν για ήττα στις ευρωεκλογές, λέει ο Κ. Σημίτης

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με τις εσωκομματικές ομάδες να μην έχουν καταλήξει ακόμη στην οριστική γραμμή που θα ακολουθήσουν, κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, την Κυριακή. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ζητούμενο του συνεδρίου, οι συσχετισμοί, δηλαδή, που θα καταγραφούν στη νέα ΚΕ του κόμματος και το αν η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα θα επιτρέψει στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" να διατηρήσει κάποιο "ζωτικό χώρο" στα όργανα του κόμματος. Η τελευταία, παράλληλα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της, όσον αφορά το αν θα οδηγηθεί σε αμφισβήτηση της νομιμότητας του συνεδρίου, λόγω της άρνησής της να δεχτεί τη συμμετοχή περισσότερων από 5.500 συνέδρους στις εργασίες, αν θα αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες ή αν θα παραμείνει για να "καταγγείλει" την πολιτική της πλειοψηφίας. Πάντως, το κυρίαρχο στοιχείο καθ' όλη τη διάρκεια των 4ήμερων εργασιών θα είναι οι μάχες της "λίστας" ανάμεσα στα διάφορα στρατόπεδα, οι προσπάθειες, δηλαδή, των διαφόρων πρωτοκλασάτων (σ.σ.: των "λίσταρχων" κατά την κομματική ορολογία) να προωθήσουν τους "δικούς τους" στα νέα όργανα που θα εκλεγούν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα ενδυθούν με την πρόταξη των δήθεν πολιτικών διαφωνιών εκ μέρους εκέινων που θα λάβουν το λόγο αυτές τις μέρες στο συνέδριο. Το ίδιο σίγουρο είναι ότι οι πάντες αυτές τις μέρες θα γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα και του συνεδρίου (με τις όποιες "νίκες" ή "ήττες" καταγράψει η κάθε εσωκομματική τάση) θα αποκρυπτογραφηθούν, όχι την επομένη του συνεδρίου, αλλά την επομένη των ευρωεκλογών.

Το γεγονός αυτό δεν το αποκαλύπτει μόνο η έγερση θέματος ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ εκ μέρους του Α. Τσοχατζόπουλου, σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές, αλλά και η επιμονή του πρωθυπουργού να εμφανίζεται ότι "σφυρίζει αδιάφορα", όταν τίθεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ετσι, χτες στη συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι "τού είναι αδιάφορο", που τίθεται θέμα ηγεσίας από κάποιους, ενόψει του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές "δεν είναι εθνικές εκλογές, στις οποίες κρίνεται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί στις εκλογές του 2000", υποστήριξε. Βέβαια, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει "προσωπικά παιχνίδια" τα όσα λέγονται γύρω από τις ευρωεκλογές, μια και το θέμα της διαδοχής του "δεν τον έχει απασχολήσει" και αφού "την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών θα τη δώσουμε όλοι μαζί", όπως λέει.

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος πόλος του συνεδρίου, ο Α. Τσοχατζόπουλος - που συνεχίζει να διαμηνύει ότι θα "καταγγείλει" οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα υπάρξει πέραν του Σημίτη ως "διευκολυντική" της ηγεσίας - προσπαθεί με τις τελευταίες δηλώσεις του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε με τις αναφορές του περί εκλογικής ήττας. Ετσι, χτες στα "ΝΕΑ", μίλησε για "σύνθεση" που θα επιδιωχτεί στο συνέδριο, τάχθηκε εναντίον της λογικής του "μικρού και καθαρού ΠΑΣΟΚ" και εξέφρασε την άποψη ότι το συνέδριο θα είναι το "πρώτο βήμα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ