Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην αγκαλιά του Μότσαρτ

Εργο μνημειώδες και εξαιρετικά δημοφιλές, "Οι γάμοι του Φίγκαρο" του Μότσαρτ, ανεβαίνει την Κυριακή (7μ.μ.) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.Η ανατρεπτική γραφή του Μπωμαρσέ διαπερνάει και το λυρικό έργο, καθώς αυτό βασίζεται στο ομώνυμο έργο του, το οποίο είχε δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο στο Παρίσι το 1784, λίγα χρόνια πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης. "Εργο - πρόκληση" χαρακτήρισαν την όπερα σκηνοθέτης και μαέστρος κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ενώ ο Γιώργος Παππάς,που θα ενσαρκώσει τον Φίγκαρο, είπε ότι είναι "ένας από τους πρώτους επαναστάτες, που πήγε ενάντια στο κατεστημένο της εποχής του. Κατεστημένο βέβαια υπάρχει και σήμερα, όπως και οι αγώνες εναντίον του".

Εξι βδομάδες χρειάστηκε ο Μότσαρτ, για να γράψει τη μουσική του έργου, πάνω στο λιμπρέτο του Βενετσιάνου ποιητή Λορέντζο ντα Πόντε, καταθέτοντας μια όπερα μοναδική. Ενα έργο, η τελειότητα του οποίου, όπως είπε ο Σπ. Ευαγγελάτος, "σου πιάνει την πνοή". Η πρεμιέρα των "Γάμων του Φίγκαρο" δόθηκε την 1η του Μάη στη Βιέννη με θριαμβευτική επιτυχία.

Στην ΕΛΣ το έργο έχει να παρουσιαστεί από το 1980. Στη νέα παραγωγή (πρώτη διανομή), εκτός από τον Γ. Παππά, τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μάτα Κατσούλη, Ιουλία Τρούσσα, Μαρσίν Μπρονικόφσκι, Μαρία Μαρκέτου, Δημήτρης Κασιούμης, Ελένη Λιώνα κ.ά. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λαλούλας Χρυσικοπούλου και η διεύθυνση χορωδίας της Φανής Παλαμίδη.Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται στις 17, 18, 19, 21, 24, 27, 28 και 31 Μαρτίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ