Κυριακή 7 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοι της λευτεριάς ταμένοι

Χαρακτήρα παλλαϊκού συλλαλητηρίου παίρνει η αυριανή εκδήλωση που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους

"Να μη λείψει κανείς!". Ηταν έκκληση της Επιτροπής Ειρήνης στην αρχή. Εγινε σύνθημα του ενός μετά τον άλλον των φορέων στη συνέχεια. Και τώρα γίνεται ήδη κατηγορηματική δήλωση - προμήνυμα για παλλαϊκή συμμετοχή. Το φράγμα σιωπής που επιχείρησε να επιβάλει ο Τσουκάτειος μηχανισμός που παρεμβαίνει ωμά στα μέσα ενημέρωσης, σπάει στην πράξη. Το "χωνί" στις γειτονιές και το φιλότιμο ενός καθενός των Θεσσαλονικιών αναδεικνύονται σε όπλα αμάχητα από τους υπαλλήλους της σάπιας κυβερνητικής κλίκας, που επιδιώκει μέρες τώρα να ματαιώσει τη συναυλία - συλλαλητήριο που οργανώνεται για αύριο το απόγευμα στις 6 στην πλατεία Αριστοτέλους. Στον Αγ. Παύλο ο δήμαρχος έβαλε στην υπηρεσία της οργανωτικής επιτροπής όσα μέσα διέθετε για να γίνει πλατιά γνωστό το κάλεσμα. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και σε άλλους δήμους, καθώς η ίδια η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει δηλώσει τη συμμετοχή της και απευθύνει σχετικό κάλεσμα. "Παρών" δηλώνει και ο νομάρχης. Το ίδιο και το Εργατικό Κέντρο. Στην οργανωτική επιτροπή μετέχει και η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Β. Ελλάδας. Ολοι σε κίνηση: Οι συνδικαλιστές ξεχύθηκαν στους χώρους δουλιάς. Το πανεπιστήμιο βράζει. Στα στέκια των καλλιτεχνών, εκεί που τις πρώτες μέρες επικράτησε "μύλος" από τη σύγχυση που δημιούργησε μια ομάδα προσώπων άμεσα εξαρτώμενων από το περιβάλλον Σημίτη, τώρα η κουβέντα γίνεται για τον τρόπο που θα συμμετάσχει ο καθένας καθώς ήδη ο κατάλογος έχει μακρύνει πολύ.

"Συμμετέχω γιατί..."

Μαριώ (τραγουδίστρια): "Οπως όλος ο λαός έτσι και εγώ ντράπηκα. Δεν αγαπούμε την προδοσία. Ο λαός αυτός πρέπει κάποτε να ριζώσει κάπου. Να έχει σπίτι. Η συναυλία θα βοηθήσει. Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μη συμπαραστέκεται και να μην πονάει. Είμαστε όλοι μια Ελλάδα και πρέπει να βρεθούμε δίπλα σ' αυτό το λαό. Πιστεύω ότι οι Κούρδοι αναγνωρίζουν πως ο ελληνικός λαός είναι συμπαραστάτης, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κυβερνήσεις. Ο λαός είναι αυτός που υποφέρει. Εμείς ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα ζήσαμε την προσφυγιά. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τη βλέπουμε πάλι με τα Βαλκάνια. Πρέπει όλοι να είναι εκεί".

Παπαδόπουλος Χρήστος (τραγουδιστής): "Η φωνή μας θα ακουστεί για τους φίλους Κούρδους, για τον ηγέτη τους που διώκεται. Πιστεύω ότι θα είναι μαζική η παρουσία του λαού. Σαν Πόντιοι και εμείς έχουμε υποστεί την κτηνωδία. Καιρός είναι να ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος".

Τατσιούλη Ανθή (τραγουδίστρια): "Για συμπαράσταση στον κουρδικό λαό, αλλά και γενικά στους αγωνιστές που μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των Κούρδων. Στη γειτονιά μας ετοιμάζεται επέμβαση, επειδή οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να διαμελίσουν και τη Νέα Γιουγκοσλαβία. Για να μην είμαστε, λοιπόν, πλέον αδρανείς, να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της Ειρήνης στα χέρια μας".

Γιώργος Γερασιμίδης (συνθέτης): "Πιστεύω πάντα στους αγώνες και στην ελευθερία των ανθρώπων. Είμαι της λευτεριάς ταμένος".

Θόδωρος Κυριακίδης (γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης): "Για να γίνει ένα βήμα προς τη συσπείρωση γενικότερα του ελληνικού λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη και τον εγχώριο πολιτικό εντολοδόχο της".

Νίκος Ζώκας (γραμματέας της ΕΔΥΕΘ): "Η μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιούμε αύριο είναι μια καλή ευκαιρία για το λαό της πόλης να εκφράσει έμπρακτα την οργή του για την παράδοση του Οτσαλάν και την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό".

Σωτήρης Καπετανόπουλος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης): "Ομόφωνα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κουρδικό λαό και και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για να εκφραστεί αυτή η αλληλεγγύη του λαού της Θεσσαλονίκης. Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουν μαζικά το "παρών" στη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα".

Μιχάλης Μοσχονάς (δήμαρχος Αγίου Παύλου): "Γιατί βλέπουμε ότι οι δυνάμεις που παρέδωσαν τον Οτσαλάν δέσμιο στους διώκτες του, είναι αυτοί οι ίδιοι που έχουν επιβάλει συνθήκες στρατιωτικής κατοχής στην πόλη μας,με τη συνεχή προώθηση στρατευμάτων και οπλισμού για στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών της Βαλκανικής. Ο αγώνας αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό είναι μέρος της αντίστασης του λαού μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών να ματοκυλίσουν την περιοχή μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ