Στον ιστό της έντασης κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργώντας ανησυχία στην Αθήνα, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι μια περίοδος παρατεταμένων τριβών, θα αποβεί σε βάρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Οι ανησυχίες για την ατμόσφαιρα της έντασης πολλαπλασιάζονται, καθώς - σε πολλές περιπτώσεις - είναι ευδιάκριτες κάποιες προσπάθειες για την αξιοποίησή της στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, τόσο στην προεκλογική σκηνή της Αγκυρας, όσο και στο προσυνεδριακό σκηνικό του κυβερνώντος κόμματος στην Αθήνα.
Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Eξωτερικών, παρακολουθώντας καθημερινά τις τοποθετήσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, διακρίνουν μια επιμονή στους απειλητικούς τόνους, η οποία τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την "αντιτρομοκρατική ψύχωση" που καλλιεργεί η Δύση και κυρίως η Ουάσιγκτον.
Εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη στάση της, θα υπάρξουν πολύ χειρότερες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Την απειλή εκτοξεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Κορκμάζ Χάκτανιρ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα "Μιλιέτ".
Η εφημερίδα βγήκε με τίτλο "Πολιορκία της Αθήνας". Το δημοσίευμα είναι προϊόν της συνάντησης που είχαν στελέχη της εφημερίδας με υψηλά ιστάμενους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων είναι και ο Χάκτανιρ.
Ο Τούρκος υφυπουργός, μιλώντας στη "Μιλιέτ", αναφέρει τα εξής: "Η Ελλάδα έχει παραβιάσει όλους τους κανόνες του δικαίου. Αυτό που λέμε εμείς, είναι το εξής: δεν μπορείς να το ξανακάνεις. Πρέπει να σταματήσει η στήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία. Στην Ελλάδα τέσσερις υπουργοί οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Και η δικαιολογία δεν ήταν επειδή στήριξαν τον Οτσαλάν, αλλά επειδή δεν τα κατάφεραν. Η Ελλάδα ακολουθεί μια σκληρή πολιτική εχθρότητας. Πρέπει να αλλάξει την πορεία της, διότι οι δύο χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερα πράγματα. Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η αφετηρία της κρατικής πολιτικής, που καθορίστηκε. Εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη στάση της, μπορεί να υπάρξουν πολύ χειρότερες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε".
Ο Χάκτανιρ, απαντώντας στην Ερώτηση, σχετικά με το τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ με τα περί νόμιμης άμυνας, είπε ότι "το περιεχόμενο και η χρήση του δικαιώματος αυτού είναι ανάλογο με την απειλή που δέχεται η Τουρκία. Δηλαδή δεν υπάρχουν όρια. Οι προειδοποιήσεις μας αυτές προς την Ελλάδα, είναι η αρχή. Εάν δεν εγκαταλείψουν τη λανθασμένη αυτή στάση, μπορεί να υπάρξουν πολύ πιο σκληρά στάδια".
Ο Χάκτανιρ, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Συρία, υποστηρίζει τα εξής: "προτιμώ χίλιες φορές να συνομιλήσω με τη Συρία. Ακόμη και με τη Συρία, είναι πιο ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου".
Ο Τούρκος υφυπουργός υποστηρίζει επίσης ότι "η οργάνωση "17 Νοέμβρη" είναι κόμμα του ελληνικού κράτους", αναφέροντας ότι "τέσσερις Τούρκοι διπλωματικοί έχουν σκοτωθεί στην Ελλάδα".
Η "Μιλιέτ" δημοσιεύει και δηλώσεις του Τούρκου βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Φαρούκ Λόλογλου, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση "πώς θα μεθοδευτεί η πολιτική απέναντι στην Ελλάδα", είπε ότι "η Αθήνα πρέπει να συνέλθει. Ενδεχομένως, αυτό δε θα το κάνει μόνη της. Για το λόγο αυτό θα προβούμε σε ενέργειες σε επίπεδο πολυμερές, όπως αυτό του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, αλλά και σε επίπεδο χωρών που επηρεάζουν την Ελλάδα και θα συμβάλουμε στο να δει η Αθήνα την πραγματικότητα".
Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είπε "ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι συζητήσεων, όταν οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν τίποτα άλλο παρά την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για μας. Μ' αυτή την έννοια, η Τουρκία όσο διεκδικεί να αφαιρέσει από την Ελλάδα, είτε εδαφικό χώρο, είτε κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματικά είναι δύσκολο να συζητήσει μαζί μας! Οσον αφορά, τώρα, τη "17 Νοέμβρη", αυτά πέραν του ότι είναι ανυπόστατα, είναι και γελοία, γιατί αυτομάτως καταρρίπτονται από το χαρακτηρισμό που προσδίδει στη "17 Νοέμβρη" ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικό κόμμα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο αγώνας μας απέναντι στη "17 Νοέμβρη", απέναντι στην τρομοκρατία, είναι συνεχής και αδυσώπητος. Τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά τα οποία όλοι θέλουμε, αλλά αυτό απέχει πάρα πολύ από το να πει κάποιος ότι συμμεριζόμαστε τον τρόπο δράσης των ανθρώπων της "17 Νοέμβρη" ή άλλων παρόμοιων οργανώσεων. Το μέτωπο εναντίον της τρομοκρατίας είναι ανοιχτό, ο αγώνας μας είναι συνεχής. Και ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για το αντίθετο".