Οι χειρότερες προβλέψεις επαληθεύτηκαν και στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, που τελειώνουν - επισήμως - σήμερα, καθώς οι έμποροι για ακόμη μια φορά δεν είδαν να ζεσταίνονται τα ταμεία τους, παρά τα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων που φιγουράριζαν στις βιτρίνες και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και το 50%. "Σαν να μην ήταν εκπτώσεις", "χειρότερα από τις μέρες που δεν κάνουμε εκπτώσεις", "κάθε πέρσι και καλύτερα", είναι τα λόγια, με τα οποία μεταφέρουν οι ίδιοι την εικόνα που επικράτησε κατά τους δύο περίπου μήνες της περιόδου των εκπτώσεων, που ξεκίνησε πριν καλά - καλά τελειώσει η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων.
Ο τζίρος, όχι μόνο δεν παρουσίασε την παραμικρή αύξηση, αντίθετα, η πτώση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς οι έμποροι κάνουν λόγο και για πτώση του τζίρου σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους εκπτώσεων μέχρι και 40%. Στην Αθήνα σε μεγάλες συνοικίες που θεωρούνται κατ' εξοχήν εμπορικές η πτώση του τζίρου ξεπέρασε το 20%, όπως, για παράδειγμα, στη Ν. Ιωνία και αλλού, ενώ στην επαρχία γίνεται λόγος για διπλάσιο ποσοστό μείωσης.
Οπως τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο Αλ. Σπύρου,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η κατάσταση που βίωσε ο εμπορικός κόσμος στις εκπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Επαληθεύονται για άλλη μια φορά οι προβλέψεις εκείνων που τονίζουν διαρκώς ότι αφού τα μαγαζιά εξαρτώνται άμεσα από τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, τα φορολογικά βάρη που φορτώνονται στις πλάτες των ΕΒΕ δεν έχουν τέλος, δεν μπορεί παρά και η περίοδος των εκπτώσεων να είναι μία από τα ίδια. Δηλαδή, όπως όλα τα τελευταία χρόνια η κατάσταση να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα ταμεία να είναι άδεια.
Αξιοσημείωτο σ' αυτές τις εκπτώσεις είναι και αυτό που μεταφέρουν οι έμποροι για το πού διοχετεύονται τα λαϊκά εισοδήματα. Οπως τονίζουν οι ίδιοι, το ότι οι μισθοσυντήρητες οικογένειες αδυνατούν να αναθερμάνουν την αγορά, είναι ένα το κρατούμενο. Παρατηρείται, όμως, από χρονιά σε χρονιά να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο οι καταναλωτές να κάνουν αγορές ακόμα κι αν πραγματοποιούνται μεγάλες εκπτώσεις γιατί πλέον μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους προορίζεται για την κάλυψη ανειλημμένων οικονομικών υποχρεώσεων, που δημιουργούν δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Επιβεβαιώνεται, επομένως, ότι η διενέργεια εκπτώσεων δύο μήνες το χειμώνα και δύο το καλοκαίρι, κι αυτό τυπικά, καθώς είναι γνωστό ότι τα λεγόμενα επώνυμα καταστήματα πραγματοποιούν εκπτώσεις με το ένα ή τον άλλο τρόπο, πάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου, δε λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά, όσο τα εισοδήματα των καταναλωτών μένουν καθηλωμένα και οι ανάγκες αυξάνονται.
Μ. Ζ.