Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Θολή παραμένει η κατάσταση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο απόηχος της λήξης των συνομιλιών στο Ραμπουγέ διαμόρφωσε χτες ένα "περίεργο" κλίμα τόσο στο Βελιγράδι όσο και στην Πρίστινα. Οι μεν Σέρβοι, που συγκροτούσαν την αντιπροσωπεία στις συνομιλίες του Ραμπουγέ, έφθασαν στο Βελιγράδι σχεδόν... πανηγυρίζοντας. Γιατί; Επειδή, παρά τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις, δεν ενέδωσαν - τουλάχιστον προς το παρόν... - στην αποστολή ξένων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι δε Κοσσοβάροι Αλβανοί - "μετριοπαθείς" και αυτονομιστές - ανακοίνωσαν χτες στην Πρίστινα ότι προχωρούν στη συγκρότηση μιας αμφίβολης "βιωσιμότητας" "συμμαχίας", ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό μία "παλιά" θέση των δυνάμεων που απαρτίζουν τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για το Γιουγκοσλαβικό. Οσο, για την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, αυτή επέστρεψε στην Ουάσιγκτον δίνοντας και αυτή τη φορά "μάχη" προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο για το πόσο "απαραίτητη" είναι η συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτών στη συγκρότηση πολυεθνικών δυνάμεων που θα αποσταλούν - άδηλο ακόμη... - στο Κοσσυφοπέδιο!

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ότι οι συνομιλίες πέτυχαν μία "σημαντική αρχική επιτυχία" στην επίλυση των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου.

"Οι πρωταρχικές μας προσπάθειες για διατήρηση της εδαφικής ενότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας επιβεβαιώθηκαν" τόνισε ο Μιλουτίνοβιτς, ενώ την ίδια ώρα η σερβική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, μετέδιδε πως ήταν "φάρσα και τσίρκο" οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να πειστούν οι Σέρβοι να αποδεχτούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στην ταραγμένη επαρχία. Σε παρόμοιους τόνους κυμάνθηκαν άρθρα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της "ΠΟΛΙΤΙΚΑ", η οποία δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Δεν έγινε συμφωνία για τις στρατιωτικές δυνάμεις", και της "ΜΠΟΡΜΠΑ" που προέτασσε άρθρο με τίτλο "Ο λαός μας ξέρει πώς να αντιμετωπίσει επίθεση".

Ωρες μετά, οι αντάρτες του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" και στελέχη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του λεγόμενου μετριοπαθούς Κοσσοβάρου ηγέτη, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ανακοίνωναν τη συγκρότηση κοινού μετώπου εργασίας για την προώθηση των θεμάτων της κοινότητας των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Η ανακοίνωση αυτή έκανε λόγο για το σχηματισμό μιας νέας "κυβέρνησης" που θα περιλαμβάνει στελέχη των αυτονομιστών ανταρτών, του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" και της "Ενωσης Δημοκρατικού Κινήματος" του Ρέξχεπ Κιόστζα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών των Κοσσοβάρων Αλβανών, ο Ρουγκόβα του "Δημοκρατικού Συνδέσμου", ο Κιόστζα της "Ενωσης Δημοκρατικού Κινήματος" και ο Χασίμ Τάτσι του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" θα αποφάσιζαν για το ποιος θα καθίσει στη θέση του "πρωθυπουργού" αυτής της άτυπης "κυβέρνησης".

Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για τη λειτουργία μίας τέτοιας "άτυπης κυβέρνησης", κυρίως λόγω των σοβαρών αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των παραπάνω τριών παρατάξεων. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι μπορεί ο Ρουγκόβα και ο Χασίμ Τάτσι να συμφωνούν στο θέμα "ανεξαρτητοποίησης" του Κοσσυφοπεδίου, αλλά διαφέρουν ριζικά όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους επιθυμούν να το επιτύχουν. Ο μεν Ρουγκόβα προτιμά φαινομενικά "ειρηνικά μέσα" (έχοντας τις πλάτες μεγάλων δυνάμεων και κυρίως των Αμερικανών), ο δε Τάτσι θεωρεί πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δύναμη των όπλων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ