Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέα βουτιά 6,06%

Παρά τις παρεμβάσεις των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση κρατικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων (Εθνική, ΟΤΕ κλπ. ) και το μεγάλο τζίρο (άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 160 δισ. δραχμών), η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών παρουσίασε μεγάλη πτώση

Με πτώση 6,06% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην οδό Σοφοκλέους, σε μια συνεδρίαση που ήταν έντονα επηρεασμένη από: α) Την κρίση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα Οτσαλάν. β) Την έντονη φημολογία για επικείμενη παραίτηση Σημίτη που μεταδόθηκε από ξένα πρακτορεία. γ) Τις σκοπιμότητες που κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις θέτουν σε εφαρμογή εκείνοι οι παράγοντες των χρηματαγορών, οι οποίοι... βρέξει -χιονίσει είναι κερδισμένοι από το χρηματιστηριακό τζόγο.

Από την αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις τιμές των περισσοτέρων μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης γύρω στις 12.30 "έχανε" 7,92% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Τελικά - μετά από παρέμβαση που έκαναν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κρατικές τράπεζες και μεγάλα χαρτοφυλάκια - η πτώση περιορίστηκε με αποτέλεσμα στη 1.30 ο Δείκτης να κλείσει στις 3.052 μονάδες και με ποσοστό πτώσης 6,06% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής.

Ενδεικτικό του ιδιαίτερα άσχημου κλίματος είναι το γεγονός ότι από τις 265 μετοχές - που στη χτεσινή συνεδρίαση σημείωσαν απώλειες - οι 142 έκλεισαν με πτώση στα κατώτερα επιτρεπόμενα όρια του μείον 8%!Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και ότι 214 μετοχές έκλεισαν με ανεκτέλεστες εντολές για πωλήσεις και μόλις 37 μετοχές είχαν την ένδειξη "αγοραστές". Παρά ταύτα 17 μετοχές είχαν κέρδη, ενώ 2 μετοχές έκλεισαν στα επίπεδα της Παρασκευής. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χτεσινή μέρα στην οδό Σοφοκλέους αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 156 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι τίτλοι του δημοσίου

Ρευστοποιήσεις και στην αγορά ομολόγων παρατηρήθηκαν χτες, όπου οι συναλλαγές ανήλθαν στα 200 δισ. δραχμές, ενώ οι τιμές τους υποχώρησαν μέχρι και 1,5 δραχμή. Αντίθετα, στην αγορά συναλλάγματος δεν υπήρξε κάποια σημαντική κίνηση στις σχέσεις της δραχμής με το ΕΥΡΩ, ενώ η υποτίμησή της ως προς το δολάριο αποδίδεται στην αντίστοιχη υποτίμηση του ΕΥΡΩ - με το οποίο η δραχμή είναι συνδεδεμένη - προς το αμερικανικό νόμισμα. Στη διατραπεζική αγορά τέλος υπήρξε μικρή αύξηση των βραχυχρόνιων επιτοκίων.

Σε αντίθετη, κατά κάποιο τρόπο, κατεύθυνση, κινήθηκε η χτεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων του δημοσίου ετήσιας διάρκειας, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 9,20% έναντι 9,50% που είχε διαμορφωθεί στις 2/2. Το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 406,3 δισ. δραχμές, ενώ έγινε αποδεκτό ποσό ύψους 144 δισ. δραχμών.

Με ανακοίνωσή του τέλος το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι στις 2 και 3 Μάρτη (αντί της 26/2 και 1/3 όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά) θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα διετούς διάρκειας με δημόσια εγγραφή και με σταθερό επιτόκιο 9%.

Η εικόνα που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τείνει να προσλάβει χαρακτήρα πανικού, για δεκάδες χιλιάδες νέους "παίχτες", που - υπό το βάρος της πολυδιαφημιζόμενης προοπτικής άμεσων και μεγάλων κερδών - έβαλαν τις οικονομίες τους σε αγορές κάποιων μετοχών. Η "χασούρα" για τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο του, οι απώλειες ήδη είναι της τάξης του 12%, ενώ ουδείς μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει πώς θα κινηθεί η αγορά τις επόμενες μέρες.Με στόχο την αναστροφή αυτού του κλίματος έχουν επιστρατευτεί διάφοροι "αναλυτές", που προσπαθούν με κάθε μέσο να συγκρατήσουν τις πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα για πετυχημένη οικονομική πολιτική κλπ. Χτες, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν, μέσα από τα ερτζιανά, πως το κύριο ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων είναι ότι... η Τουρκία βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού κανέναν δεν ενδιαφέρει το πώς έφτασε στα χέρια των Τούρκων ο Οτσαλάν, αλλά το ότι άνοιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που ενώ καταλογίζουν με ευκολία ευθύνες σε επιμέρους κυβερνητικούς χειρισμούς, σπεύδουν αμέσως να ξεκαθαρίσουν ότι τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει στην πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

Τέλος, δεν πρέπει να μένει εκτός προσοχής ότι πολλοί είναι εκείνοι που "τρίβουν τα χέρια" τους από την πτώση των τιμών, αφού εδώ και πολύ καιρό δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η αγορά έχει ανάγκη... διόρθωσης, μετά την κούρσα ανόδου που σημειώθηκε από τις αρχές του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ