Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για Κυριακή 14.2

Εφυγε για πάντα από κοντά μας η αγωνίστρια ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ,ύστερα από καρδιακό επεισόδιο. Για την προσφορά στην Εθνική Αντίσταση, τόσο τη δική της όσο και της οικογένειάς της, σύρθηκε από το μεταδεκεμβριανό κράτος στις φυλακές και τις εξορίες.

Η Μαρία Αντωνιάδη το 1943 και με την ανάπτυξη του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στην περιοχή του Πηλίου, έχει την ειδικότητα της τηλεφωνήτριας της ΕΛΑΣίτικης μονάδας στο χωριό Νιάου (Αφέτες), εξασφαλίζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Με την Απελευθέρωση κατεβαίνει στο Βόλο με το 3/54 Τάγμα του ΕΛΑΣ για να συλληφθεί το 1945. Μεταφέρεται στη Λάρισα και, μετά από παραμονή στα υγρά μπουντρούμια της Ασφάλειας, εξορίζεται μαζί με τη μητέρα της, στη Χίο, ενώ οι δυο αδελφές της εξορίζονται για 2 χρόνια στο Τρίκκερι.

Τον έναν αδελφό της, τον Γιώργο, αντάρτη του ΕΛΑΣ, μετά τη σύλληψή του οι Γερμανοί τον έκαψαν ζωντανό, ενώ ο άλλος, ο Αντώνης, μαχητής του ΔΣΕ, για να μη συλληφθεί από τους συμμορίτες του Καλαμπαλίκη αυτοκτόνησε με τη χειροβομβίδα που κρατούσε.

Το 1949 παντρεύτηκε τον Δήμο Αντωνιάδη, δημοσιογράφο με ιδιαίτερη προσφορά στον αντιστασιακό Τύπο της Θεσσαλίας, ο οποίος είχε απολυθεί από τη Μακρόνησο. Απόκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Γιώργο, και τρία εγγόνια.

Στη μνήμη της ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Δήμος Αντωνιάδης προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Δημοσιογράφων, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 15.000 δρχ.

Επίσης, ο Σταμάτης και η Νία Καμπούρη προσφέρουν 10.000 δρχ., η Ανθούλα, η εξαδέλφη της Σταυρούλα, ο Παναγιώτης και η Κατίνα Κουκουβίνου, η Μαρία, φίλη της από το Βόλο, 20.000 δρχ.

* * *

Ο ΤΑΣΟΣ ΕΓΚΟΛΦΟΠΟΥΛΟΣ πέθανε στις 14 Φλεβάρη 1944 ολοκληρώνοντας μια ζωή γιομάτη αγώνες για την ανεξαρτησία της πατρίδας, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, το σοσιαλισμό, μένοντας πάντα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Για τα ιδανικά αυτά γνώρισε εξορίες και κατατρεγμούς, αλλά στάθηκε ακλόνητος ως το τέλος, προσφέροντας ακούραστα την επιστημονική του γνώση και εμπειρία στην υπεράσπιση πολλών αγωνιστών και στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιφανής αγωνιστής της ειρήνης, τιμήθηκε από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ με το Βραβείο Λαμπράκη. Διατέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών του Αντιδικτατορικού Αγώνα στο Παρίσι.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Michelle προσφέρει 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ο Τάσος Εγκολφόπουλος ήταν τακτικός αναγνώστης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ