Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
"Χορεύοντας με τον Βαλεντίνο"

Μερόνυχτα πριν τη μεγάλη των ερωτευμένων γιορτή, το σύμπαν βομβαρδίζεται από προτρεπτικά σλόγκαν, ωθούντα "και την πιο λίγο ανάθαρρη παρέκει να πατήσει, ν' ακούσει και να δει", όπως λέει ο ποιητής (που είναι από "άλλο ανέκδοτο"). Να ακούσει τη λέξη "έρωτας" και να δει καμιά ιπτάμενη καρδιά (βλέπε Οτσαλάν) σε αναζήτηση αδερφής ψυχής.

Φαίνεται, ωστόσο, πως τα "παιδιά των λουλουδιών" άφησαν κάτι στους νεότερους που δεν έτυχε να γνωρίσουν το Βιετνάμ και το Γούντστοκ. Το έμβλημα "κάνε έρωτα, όχι πόλεμο" έχει απήχηση και σήμερα που απειλείται η ειρήνη και ο έρωτας από διαρκώς καινούριες εκρήξεις στον Κόλπο. Το πρόβλημα είναι πώς να προσεγγιστεί η αιωρούμενη καρδιά (και όχι μόνο) τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι νοσεί βαριά η επικοινωνία. Ισως όμως το πρόβλημα λυθεί τηλεπικοινωνιακώς, όπως στο φιλμ εκείνο με τον Σταλόνε και την Μπούλοκ. Η ερωτική προσέγγιση μπορεί να γίνεται εξ αποστάσεως. Αλλωστε, τα παιδιά δε θα γεννιούνται αφού θα παρασκευάζονται.

Εντούτοις, οι πιστοί του Βαλεντίνο κατασκευάζουν κάθε χρόνο νέες προοπτικές για το φτερωτό παιδί της Αφροδίτης, που παραγκωνίστηκε εντελώς. Καλά να πάθει, είχε πάρει πολύ αέρα, έδειξε ανάρμοστη διαγωγή, ασπάστηκε το φεμινισμό και έκανε χειρότερα από τον πανηδονιστή Δία. Δε σκέφτηκε η τρελή ότι αυτός ήταν άντρας, έκανε το κέφι του έπινε κι ένα ποτήρι παραπάνω και τα βίτσια του τα περιφρουρούσε κανονικά.

Ο Βαλεντίνο λοιπόν έχει πλέον εγκατασταθεί επετειακώς σε όλα τα ελληνικά σπίτια και βιλαέτια, τα οποία, μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, αφού πρώτα ξεσάλωσαν αμερικάνικα συνέχισαν ευρωπαϊκά. Σήμερα, στην ελεύθερη πατρίδα των Ελλήνων, ο Βαλεντίνο είναι musτ: κάθε ερωτευμένος αυτοαποκαλείται Βαλεντίνο αντί για Μήτσος, π.χ., και υποχρεούται να στείλει στη Βαλεντίνα (Κατίνα) του, αν μη τι άλλο της μιας δραχμής τα γιασεμιά ως προθέρμανση για τη βραδινή έξοδο και για ό,τι ήθελε προκύψει. Ενας καθωσπρέπει Βελεντίνο θυσιάζει ποικιλοτρόπως στον Αγιο, πειθόμενος στις σειρήνες των διαφημίσεων που έχουν απώτερο σκοπό την οικονομική χοροστασία. Το ποιος χοροστατεί, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Εξάλλου, τώρα που το χρήμα δεν αγγίζει την παλάμη, ο πάσχων (ερωτευμένος/η) δεν αισθάνεται άμεσα κραδασμούς (παράβαλε Φρόιντ, για την αντίθετη περίπτωση). Ο πόνος εμφανίζεται αργότερα, όταν κλονίζεται η πίστη στην πιστωτική του κάρτα.

Παρ' όλα αυτά, ας μακροθυμήσουμε οχαδερφιστικά κι ας θυμηθούμε το σοφό ρητό (τα ρητά είναι συνήθως σοφά): "Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόχευτος". Και σε τελευταία ανάλυση, μπορεί, πού ξέρεις, να σπάσει το ποδάρι του ο διάολος και ο χορός στο "ορθάδικο" να συνεχιστεί με το χορό του Ησαϊα. Ετσι, θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, μιας και όλα τα προβλήματά μας θα έχουνε λυθεί, αρχίζοντας από το δημογραφικό και καταλήγοντας στις απεργίες των γιατρών και στα μπλόκα των αγροτών (αφού βεβαίως λύσαμε το εκπαιδευτικό ατάκα κι επιτόπου).

Μαρίκα ΘΩΜΑΔΑΚΗ

Αν. καθηγήτρια

Πανε/μίου Αθηνών


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ