Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Ψήφισμα για το Κυπριακό

Η 15η Συνέλευση της ΠΟΔΝ υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα:

Το κυπριακό πρόβλημα είναι πρωταρχικά πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά παράβαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους αυτού. Με βάση τα πιο πάνω η ΠΟΔΝ:

1. Απαιτεί την άμεση απόσυρση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και των εποίκων από την περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και την επανεγκαθίδρυση και σεβασμό των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

2. Εκφράζει τη συμπαράσταση στην ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Θεωρεί ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων Δυτικών δυνάμεων, όπως εκφράζονται μέσα από την ούτως καλούμενη νέα τάξη.

4. Υποστηρίζει τον πλήρη αφοπλισμό της Κύπρου.

5. Εκφράζει τη συμπαράστασή της στην πολιτική της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο βασικές κοινότητες της Κύπρου.

6. Απαιτεί διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την εφαρμογή της Συμφωνίας της Βιέννης που αφορά τους εγκλωβισμένους.

7. Καταδικάζει την Τουρκία για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή μέτρων για τη διάσωσή της.

8. Εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή της για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

9. Καταδικάζει τη συνέχιση της πολιτικής του διαχωρισμού από την Τουρκία και τον Ντενκτάς, όπως εκφράστηκε πρόσφατα στη δήλωση, κατά την οποία αποκηρύσσει το συμφωνημένο ομοσπονδιακό πλαίσιο ως λύση και προτείνει μια συνομοσπονδιακή λύση του κυπριακού προβλήματος.

10. Κάνει έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα και ιδιαίτερα σε αυτά τα κράτη που είναι σε θέση να επηρεάσουν την Αγκυρα, να υποστηρίξουν ενεργά τις τρέχουσες προσπάθειες του ΟΗΕ για να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ομοσπονδιακή λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ