Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΑΓΡΟΤΕΣ: Για 7η συνεχή μέρα οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου παραμένουν στα μπλόκα, ενώ οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Εμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του λαού τα εκατοντάδες ψηφίσματα μαζικών φορέων, αλλά και οι επισκέψεις σήμερα στα μπλόκα εκπροσώπων συνδικάτων από την Αθήνα και άλλες περιοχές. Για τον απολογισμό της πρώτης βδομάδας του αγροτικού ξεσηκωμού στη Θεσσαλία, τη δυναμική και την προοπτική του αγώνα, τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, συζητάμε με τον Γιάννη Παττάκη, μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (σελίδες 8-10).

ΤΑ 25 χρόνια ζωής του συμπλήρωσε φέτος το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, το ερευνητικό ίδρυμα του ΚΚΕ, με την υπόσχεση να συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Ο "Ρ" παραθέτει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Τ. Λουγγή, που έγινε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΔΣ του ΚΜΕ γι' αυτή του την επέτειο (σελίδα 12).

ΗΜΕΡΙΔΑ διοργάνωσε το ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ". Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα την εισηγητική ομιλία του Γ. Νάκη,μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα συνεχίσει, καθημερινά, τη δημοσίευση αναλυτικών αποσπασμάτων από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις που έγιναν στην Ημερίδα (σελίδες 14-15).

Η 15η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας ολοκλήρωσε τις εργασίες της το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Γενάρη στην Κύπρο, φιλοξενούμενη της ΕΔΟΝ. Η ΚΝΕ αναδείχτηκε από το Γενικό Συμβούλιο στη θέση του προέδρου για την επόμενη θητεία. Ο "Ρ" παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα από τις αποφάσεις της Συνέλευσης (σελίδες 16, 33).

ΤΟ έναυσμα για να ξεκινήσει η σαρωτική επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δόθηκε προχτές, με την απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αναθέσει την καταστροφική "αναμόρφωση" του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας σε ξένους οίκους, σε "αξιόπιστες" κατά την κυβέρνηση τεχνοκρατικές ιδιωτικές εταιρίες (σελίδα 34).

ΕΝΑ χρόνο μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας, της ΣΟΦΤΕΞ, αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν απλώς να ξεπουλήσει την εταιρία και να απαλλαγεί από τους 2.300 εργαζόμενους, αλλά πολύ περισσότερο να εξασφαλίσει με οποιονδήποτε, ακόμη και με τον πλέον σκανδαλώδη, τρόπο τα συμφέροντα των ξένων ανταγωνιστικών εταιριών (σελίδα 40).

ΖΩΝΤΑΝΟ - λατρευτικό χαρακτήρα, μνημειακής και ιστορικής σημασίας, έχουν οι σκυριανές Αποκριές. Στο όμορφο νησί του Νομού Εύβοιας, στη Σκύρο, τις Αποκριές αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο, που όμοιό του δεν υπάρχει στη χώρα. Η παράδοση αυτή, που διατηρείται αναλλοίωτη επί αιώνες, συνεγείρει το σύνολο των κατοίκων του νησιού και κερδίζει την αγάπη και την εκτίμηση των χιλιάδων επισκεπτών. Ομάδες μεταμφιεσμένων από 3 έως 5 άτομα τριγυρνούν στο χωριό, δίνοντας με την παρουσία τους έναν τόνο χαράς και μυστηρίου, ιδιόμορφο, που συναντιέται μόνο στη Σκύρο (σελίδα 19).

ΜΕΓΑΛΟΣ δάσκαλος της χαρακτικής, ο Γιάννης Κεφαλληνός, άνοιξε πλατιούς δρόμους στην εικαστική δημιουργία του τόπου μας. Το όνομά του ιστορικά είναι συνδεδεμένο με την ανασύσταση της έδρας της χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το περίφημο εργαστήριό του, με τη γόνιμη διδασκαλία του και τη δημοκρατική πνοή του, βγήκαν επιφανείς χαράκτες, που τίμησαν και τιμούν διεθνώς τον κλάδο της χαρακτικής (σελίδα 17).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ