Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασισμένη να αγωνιστεί η αγροτιά

Πανελλαδικές διαστάσεις θα λάβουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις από τη βδομάδα που αρχίζει, αν η κυβέρνηση δε δώσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών

Ενώ σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει το αγροτικό ζήτημα, το αγωνιστικό θερμόμετρο στις αγροτικές περιοχές της χώρας ανεβαίνει, πάρα το δριμύ ψύχος και το χιόνι. Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει με μισόλογα - γενικόλογες υποσχέσεις και ανούσια ημίμετρα να ξεγελάσει τους αγροτοκτηνοτρόφους, τότε θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Τη μαζική και δυναμική αγωνιστική "κάθοδο" των αγροτών από την ερχόμενη βδομάδα δε θα εμποδίσει ούτε η κακοκαιρία ούτε η συνεχιζόμενη δικαστική και αστυνομική τρομοκρατία.

Ηδη, εκτός από τη Θεσσαλία,αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια από τις 8 του Φλεβάρη έχουν πάρει οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου της Θεσσαλονίκης,της Βοιωτίας,της Βορειοκεντρικής Εύβοιας,της επαρχίας Δομοκού στη Φθιώτιδα,καθώς και της Αιγιάλειας,της Ηλείας και της Αρτας.

Στη Θεσσαλία, παρά το κρύο και το χιόνι οι αγρότες, όλες τις προηγούμενες μέρες προχώρησαν σε ποικιλόμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και συσσίτια. Οι καταλήψεις οδικών κόμβων με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα συνεχιστούν και στις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα στο Νέο Μοναστήρι και στην Ιτέα της Καρδίτσας, στη Θεόπετρα των Τρικάλων, στον Τύρναβο,στην Αγιά κι άλλες επαρχίες και χωριά της Λάρισας. Οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη αγωνιστική έξοδο στις εθνικές οδούς από τη βδομάδα που αρχίζει και θα "σπείρουν" μπλόκα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει αρνητικές απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Θεσσαλονίκη

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και ήδη σχεδιάζουν την έξοδό τους στην Εθνική οδό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα επιχειρούν τον συντονισμό τους με τους αγωνιζόμενους αγρότες πανελλαδικά. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Δυτικής Υπαίθρου οργανώνει συγκέντρωση αύριο βράδυ στα Κύμινα και εκεί αναμένεται να αποφασιστεί για την Κυριακή και Δευτέρα η μαζική έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στη συνέχεια (πιθανά την Τρίτη) η συνέχιση του αγώνα με την παράταξη των τρακτέρ στην Εθνική Οδό.

Αντίστοιχα, συνεχίζουν τη δράση τους και οι αγρότες της περιοχής Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής που τις προηγούμενες μέρες δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα κινητοποιήσεών τους, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στις συγκοινωνίες, ακόμη και μέσα στα χωριά τους.

Εύβοια - Βοιωτία

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο και τρόπο για να διεκδικήσουν το δίκιο τους είναι οι και αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, που από την ερχόμενη Δευτέρ μπαίνουν στο "χορό" των κινητοποιήσεων.

Με πρωτοπόρους τους Αγροτικούς Συλλόγους Μαντουδίου, Κυρήνθου και Σπαθαρίου και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μαντουδίου και Κυρήνθου, αγροτικά τους στελέχη όλη τη βδομάδα γυρίζουν από χωριό σε χωριό, από καφενείο σε καφενείο, ενημερώνοντας τους αγρότες και μοιράζοντας την ανακοίνωση - κάλεσμα με τα αιτήματα των αγροτών.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βοιωτίας και της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Θηβών, πραγματοποιείται, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΕΑΣ, σύσκεψη συλλόγων και συνεταιρισμών, με θέμα τα αγροτικά προβλήματα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Ηλεία

Αγωνιστικό ραντεβού στον κόμβο Φιλοθέης, έξω από την πόλη του Πύργου, στις 11 π.μ. τη Δευτέρα 8/2 έδωσαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας. Θα συγκεντρωθούν εκεί με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα, θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία, όπου και θα επιδώσουν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Αίγιο

Οι αγρότες της επαρχίας Αιγιάλειας μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της περιοχής, θα πραγματοποιήσουν παναγροτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας του Αιγίου. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες της περιοχής είναι κυρίως οι εξευτελιστικές τιμές στο λάδι και τα λιμάνια και η μείωση και καθυστέρηση των στρεμματικών ενισχύσεων στη σταφίδα. Προβλήματα για τα οποία η κυβέρνηση σε σκοπεύει να δώσει λύσεις.

Αρτα

Στην Αρτα οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού και κυρίως οι εσπεριδοκαλλιεργητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 10 του Φλεβάρη και ώρα 10.30 πμ έξω από το εργατικό κέντρο της πόλης. Το βασικό πρόβλημα είναι τα πορτοκάλια που έχουν εξευτελιστικές τιμές και μένουν απούλητα σαπίζοντας στα χωράφια και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - κάλεσμα για το συλλαλητήριο ερχόμενης Τετάρτης, πρέπει να μπει τέρμα στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και στην ασυδοσία των εμπόρων - μεσαζόντων - βιομηχάνων, που ξεπέρασε κάθε όριο το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ