Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Οι ΗΠΑ απαιτούν σύλληψη

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εξακολουθεί, καθ' όλες τις ενδείξεις, να αναζητεί χώρα που θα τον δεχόταν - κι έχοντας αποτύχει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις - η Ουάσιγκτον παρενέβη χτες στο θέμα, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να "συνδράμουν την Τουρκία" στην καταδίωξη και προσαγωγή του "στη Δικαιοσύνη".

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, νουθέτησε τις χώρες που αρνούνται να παράσχουν καταφύγιο στον "Απο", ώστε "εκτός από το να αρνούνται σε τρομοκράτες όπως ο Οτσαλάν ένα ασφαλές λιμάνι, καταφύγιο ή άσυλο... να κάνουν ορισμένα βήματα, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες της Τουρκίας για προσαγωγή του Οτσαλάν στη Δικαιοσύνη".

Ο Ρούμπιν προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με "πληροφορίες" ο Οτσαλάν επιδίωξε να προσγειωθεί στην Ελλάδα, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν το επέτρεψαν. "Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν του επιτρέπει να παραμείνει εκεί... Νομίζω ότι αυτό το ιδιωτικό αεροπλάνο περιφέρεται χωρίς προορισμό", δήλωσε. Για να καταλήξει στον μάλλον άτσαλο αστεϊσμό: "δε θα ήθελα να ήμουνα ο κυβερνήτης αυτού του μικρού αεροπλάνου".

Η θέση των ΗΠΑ είναι φυσικά γνωστή: η Τουρκία είναι "πολύτιμη σύμμαχος", υπάκουη στις γεωπολιτικές επιταγές της Δυτικής Συμμαχίας, κατέχουσα κομβική θέση σε κρίσιμη περιοχή, επομένως οι ευρωπαϊκές... "ευαισθησίες" περί του Κουρδικού ελάσσονος σημασίας είναι και το θέμα δεν υφίσταται - εκτός αν ανατραπούν οι συσχετισμοί στη Μέση Ανατολή. Επομένως, το ΡΚΚ και ο ηγέτης του αφήνονται να αντιμετωπιστούν ως "τρομοκράτες" από τους καθ' ύλην "αρμόδιους", τους Τούρκους στρατηγούς και τους πολιτικούς ιθύνοντες της χώρας.

Αναμενόμενη λοιπόν η "κλιμάκωση", με δεδομένη μάλιστα την "οργή" που εκφράζει η τουρκική ηγεσία.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες βράδυ κυκλοφόρησαν ξανά φήμες άφιξης του Οτσαλάν στην Ιταλία, τις οποίες επιχείρησε να διασταυρώσει ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ σε επικοινωνία του με τον Ιταλό ομόλογό του Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Οταν ο τελευταίος ανακοίνωσε πως "ο Τούρκος πρωθυπουργός μάς ζήτησε συγνώμη, αποδεχόμενος ότι οι πληροφορίες του ήταν λανθασμένες", ο Ετσεβίτ αντέδρασε με τρόπο που προδίδει την ένταση στην Αγκυρα: "Ελαβα γνώση της δήλωσης του ηγέτη της ιταλικής κυβέρνησης με έκπληξη. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ζητήσω συγνώμη", δήλωσε παγερά. "Αντιθέτως, από τις δηλώσεις μας για ενδεχόμενη άφιξη του Οτσαλάν στην Ιταλία, η ιταλική κοινή γνώμη ενημερώθηκε για το θέμα".

Ταυτόχρονα πάντως οι αστυνομικές αρχές της Ιταλίας έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλα τα μεθοριακά φυλάκια της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο Οτσαλάν ενδέχεται, ταξιδεύοντας με πλαστά χαρτιά, να αφιχθεί στην Ιταλία και με "σαφή" διαταγή, σε περίπτωση σύλληψης, να αποστείλουν τον Κούρδο ηγέτη στη χώρα από την οποία προέρχεται...

Ο Ετσεβίτ συσκέφθηκε χτες με τον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Σενκάλ Ατασαγκούν, για τον "εντοπισμό" του Οτσαλάν. Ενώ επίσης χτες οι πρεσβευτές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, του Βελγίου και της Νορβηγίας κλήθηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή, "η Τουρκία υπενθύμισε στους τρεις πρεσβευτές ότι ο Οτσαλάν είναι ένας τρομοκράτης αρχηγός, που πρέπει να δικαστεί εδώ (στην Τουρκία) για τα εγκλήματά του". Ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής Ντάρκο Τανάσκοβιτς δήλωσε, βγαίνοντας από το υπουργείο, ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται στη Σερβία, "στην οποία δεν είναι ευπρόσδεκτος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ