Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονες αντιδράσεις στην Κύπρο

Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου καταδίκασαν, με δηλώσεις και ανακοινώσεις, την απαράδεκτη στάση των Γερμανών, Βρετανών και Γάλλων στην ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε σ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στη συγκυβέρνηση, η απόφαση του Συμβουλίου Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναλάβει την Υπουργική Σύνοδο του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και η εμμονή των 14 από τις 15 χώρες της ΕΕ για ένταξη και των Τουρκοκυπρίων στο διάλογο που σχετίζεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Δυσμενή σχόλια για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις δημοσίευσαν και ελληνοκυπριακές εφημερίδες ακόμη και δεξιές.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας χαρακτήρισε σαν καινούριο δεδομένο τη στάση της ΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να μελετήσει τις εξελίξεις αυτές και να τοποθετηθεί χωρίς περιστροφές.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Σπ. Κυπριανού δήλωσε ότι η στάση της ΕΕ και κυρίως των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η στάση των χωρών αυτών, είπε, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης περιορίστηκε να καταδικάσει τη στάση της ΕΕ σε ήπιους τόνους και ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ικανοποιηθεί μόνον όταν εκδοθεί κοινή δήλωση των "15". Την κυβέρνηση, είπε, την ανησυχεί οποιαδήποτε προσπάθεια που θα ήθελε να θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι η επίσκεψη του πολιτικού Επιτρόπου Βαν ντεν Μπρουκ στην Κύπρο, όπου έφτασε χτες, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητηθεί μαζί του το θέμα που προέκυψε στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, οι "γκρίζοι λύκοι" συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους για το συλλαλητήριο που θα οργανώσουν την ερχόμενη Κυριακή στην πόλη της Αμμοχώστου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολλές πρωτεύουσες η απειλή τους ότι θα εποικίσουν το Βαρώσι, ο αρχηγός των "γκρίζων λύκων" Μεχμέτ Ασλάν, σε συνέντευξη Τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, προσπάθησε να διασκεδάσει τα όσα δήλωσε το περασμένο Σάββατο για σπρέι και καταλήψεις σπιτιών. Δήλωσε ότι το "αστείο" που είπε για σπρέι κάποιοι το είχαν εκλάβει σαν σοβαρή δήλωση και ότι η λανθασμένη ερμηνεία του "αστείου τον στεναχώρησε"!

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα και μελετά όλα τα ενδεχόμενα και όλους τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με έγκυρες πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαυρόφ, κατά τη διάρκεια των προχτεσινών κλειστών άτυπων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας ήγειρε το θέμα των δηλώσεων του αρχηγού των "γκρίζων λύκων" Μεχμέτ Ασλάν και των τουρκικών απειλών για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου και ζήτησε όπως η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα.

Η Γενική Γραμματεία υποσχέθηκε να προβεί σε ενημέρωση του Συμβουλίου μέσα στις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ