Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, για τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου
"Η επιλεκτική προσέγγιση του θέματος δε μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς θέτουμε προτεραιότητες που αξιολογούν διαφορετικά τις ανάγκες του εικαστικού χώρου. Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ είναι πρωτεύοντα όλα εκείνα που αφορούν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την καλλιτεχνική δημιουργία με τον καλλιτέχνη, το δημιουργό, ως τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης της τέχνης. Στην ελεύθερη επικοινωνία του έργου με την κοινωνία, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην Παιδεία".
Αυτά ανάμεσα στα άλλα σημειώνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,αναφερόμενο στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού για την Εθνική Πολιτική για τα Εικαστικά.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, "εμείς διατυπώσαμε μια αντίθεση συνολικά πάνω στις αρχές που διέπουν τις προτάσεις της πλειοψηφίας της ομάδας εργασίας και πάνω στις οποίες προτάσεις ο υπουργός Πολιτισμού προέβη σε εξαγγελίες".
Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΕΕΤΕ, όσον αφορά τις εξαγγελίες για τη θεσμοθέτηση του νέου οργάνου, του "Εθνικού Συμβουλίου Εικαστικών Τεχνών", σημειώνει: "Πιστεύουμε πως το όργανο αυτό πρέπει να έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, σε σχέση με αυτές που αναφέρονται στην εισήγηση της ομάδας εργασίας, αρμοδιότητες που αν υιοθετηθούν μετατρέπουν το "Συμβούλιο Εικαστικών Τεχνών" σε εξουσιαστική αρχή, αφαιρώντας και ρόλους και αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος για το ΕΕΤΕ. Στη βάση των "προσώπων", το όργανο αυτό θα καθορίζει πλαίσια για την ανάπτυξη της Εθνικής Πολιτικής για τα Εικαστικά, με ιδιωτικού συμφέροντος κριτήρια και μάλιστα καθοριζόμενα από εξωκαλλιτεχνικούς τελικά χώρους".
Για τις διεθνείς συμμετοχές, τις εκπροσωπήσεις και τις Μπιενάλε, το ΕΕΤΕ ερωτά "Ποια είναι η "οντότητα" της έννοιας "κομισάριος" που επιλέγει το ΥΠΠΟ και ο οποίος εν λευκώ θα επιλέγει τον καλλιτέχνη; Με ποια δεοντολογία, και από πού πηγάζει αυτή, ο "κομισάριος" να αποκτά το δικαίωμα να καθορίζει τα εικαστικά δρώμενα;".
Οσον αφορά στις εξαγγελίες για τη θεσμοθέτηση των δύο μουσείων τονίζουν: "Το βασικό ζήτημα για μας είναι το θεσμικό καθεστώς των μουσείων αυτών, τα Διοικητικά Συμβούλια και ο διευθυντής πώς ορίζονται, τι προσόντα πρέπει να έχουν αυτοί, που θα τα στελεχώσουν διοικητικά και επιστημονικά; Η θέση του ΕΕΤΕ είναι: Στα επιτελικά όργανα και στα όργανα διοίκησης να εκπροσωπείται και ο συλλογικός φορέας των καλλιτεχνών - το ΕΕΤΕ - και να υπάρχουν και καλλιτέχνες σε αυτά. Να προβλεφτεί η δυνατότητα παρουσίας των εικαστικών καλλιτεχνών σ' όλα τα επίπεδα, από τη θέση του διευθυντή ως το διοικητικό συμβούλιο και το επιστημονικό προσωπικό που θα τα στελεχώσει, ιδιαίτερα, δε, στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Μουσείων και των Κέντρων Σύγχρονης Τέχνης, όπου πρέπει να είναι σαφές ότι μόνο καλλιτέχνες μπορούν να διδάσκουν τέχνη".
Για την εξαγγελία υλοποίησης "μονομερώς σε πρώτη φάση" από το υπουργείο Πολιτισμού του νόμου 1854/89 για "τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους και κτίρια", στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Πρέπει να αρχίσει η εφαρμογή του νόμου και ο κ. υπουργός πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πρόσκληση για τη συγκρότηση της επιτροπής σκοπιμότητας που ορίζει ο νόμος και να κατατεθεί το ποσό στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι διαδικασίες".
"Θα πρέπει σαν ΔΣ του ΕΕΤΕ να τονίσουμε", καταλήγει η ανακοίνωση, "ότι περιμένουμε από το υπουργείο Πολιτισμού άμεσα να επαναφέρει στο προσκήνιο τα χρόνια και πάντα άλυτα προβλήματα των εικαστικών καλλιτεχνών και της τέχνης, τα οποία και η ομάδα εργασίας του ΥΠΠΟ κατέγραψε και για τα οποία έχουν κατατεθεί, χρόνια τώρα, συγκεκριμένες προτάσεις που προϋποθέτουν την πολιτική απόφαση του ΥΠΠΟ για τη θεσμοθέτησή τους. Ολα εκείνα τα ζητήματα υποδομής για τα οποία ο κ. υπουργός είναι ενήμερος από το ΔΣ του ΕΕΤΕ και που η ύπαρξή τους αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη ανάπτυξη των τεχνών".