Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανταποδοτικά και τα αντιπλημμυρικά

Την εγγύηση του δημοσίου προσπαθεί να εξασφαλίσει ο δήμαρχος Πειραιά, προκειμένου να εγκριθεί δάνειο ύψους 4,8 δισ. δραχμών από το Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ερήμην του Δημοτικού του Συμβουλίου,ο Δήμος Πειραιά και ο δήμαρχος Στ. Λογοθέτης επιχειρεί να φορτώσει δισεκατομμύρια νέων χρεών στις πλάτες των Πειραιωτών, εκτελώντας τώρα και τα αντιπλημμυρικά έργα με δανειοδότηση σε ανταποδοτική βάση.

Ο δήμος - πιλότος, στην εφαρμογή της αντιλαϊκής και αντιδημοτικής πολιτικής της κυβέρνησης, προωθεί στην πράξη ό,τι κρατικοί οργανισμοί (ΕΥΔΑΠ) και αρμόδιοι υπουργοί (Κ. Λαλιώτης) εμφάνισαν πρόσφατα ως πρόθεσή τους, για να συναντήσουν τις έντονες αντιδράσεις σημαντικού τμήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι σήμερα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όποιος κι αν ήταν ο φορέας εκτέλεσής τους - ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ ή δήμος - δεν είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αντίθετα ήταν κρατική υποχρέωση, που αντιμετωπιζόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η διοίκηση του Δήμου Πειραιά όμως με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας, όταν το θέμα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, και την υποστήριξη του συνδυασμού του Χ. Κεφάλα,όπως ο ίδιος ανακοίνωσε χτες, αναμένεται να φορτώσει και αυτά στους δημότες, μέσω της αποπληρωμής δανείου, που προσπαθεί αυτές τις μέρες να συνάψει για την εκτέλεσή τους.

Ωστόσο για τη λήψη του δανείου, ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δραχμών,από το Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι απαραίτητη η εγγύηση του δημοσίου. Αν η εγγύηση δε δοθεί ως το τέλος του μήνα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, τα κονδύλια που έχουν ήδη (!) εγκριθεί δε θα μπορούν να εκταμιευτούν. Να σημειώσουμε επιπλέον ότι ο Στ. Λογοθέτης, προκειμένου να δικαιολογήσει τη λήψη δανείου για την εκτέλεση αντιπλημμυρικών σε ανταποδοτική βάση, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, πιέζοντας ουσιαστικά το δημόσιο να του παραχωρήσει την εγγύηση του, επικαλέστηκε την ύπαρξη τροποποίησης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, σύμφωνα με την οποία μετά τα αποχετευτικά και τμήμα των αντιπλημμυρικών έργων μπορεί πλέον να καλύπτεται από ανταποδοτικούς πόρους.

Το βέβαιο είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση δανείου από το Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης - όπως ο ίδιος ο δήμαρχος αποκάλυψε - είχαν ξεκινήσει από την περίοδο '92-'93 με την υποβολή τεχνικοοικονομικών μελετών και μελετών της ΕΥΔΑΠ, αλλά ουδέποτε είχε ενημερωθεί γι' αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, που αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο πόλεμος συμφερόντων(1998-11-11 00:00:00.0)
"Πάσα" Λογοθέτη σε Λαλιώτη(1998-03-20 00:00:00.0)
Οψιμη "αντιπολίτευση"(1997-11-07 00:00:00.0)
Πληρωμές χωρίς αποδεικτικά(1997-07-11 00:00:00.0)
"Τρικυμία εν κρανίω" στο ΥΠΕΧΩΔΕ(1997-01-17 00:00:00.0)
Φταίτε και θα πληρώσετε!(1996-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ