Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης για το 1997. Αυτές τις στιγμές, είναι ακόμα πολύ ζωντανός ο απόηχος των δύο κύκλων των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων: Εκείνων που διήρκεσαν ολόκληρο σχεδόν το Δεκέμβριο, μέχρι τις γιορτές και εκείνων που, μόλις την περασμένη Κυριακή έκλεισαν προσωρινά την αυλαία τους με ένα επιβλητικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις Μικροθήβες, ενώ μπροστά μας είναι το παλλαϊκό συλλαλητήριο του αγωνιστικού εορτασμού του Κιλελέρ στις 16 Μάρτη.

Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, που πλήττονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κινδυνεύουν με ταξική έκπτωση, οικονομικό και βιολογικό αφανισμό. Η πολιτική αυτή υπηρετεί στρατηγικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και στοχεύει στη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λιγότερων, στην εδραίωση των μονοπωλίων στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οδηγεί στην εξαφάνιση του μικρομεσαίου κλήρου, αλλά και στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στην αύξηση της στρατιάς των ανέργων.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις λοιπόν, που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, αλλά και οι άλλες κινητοποιήσεις των εργατοϋπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών, έδειξαν ότι υπάρχουν στον ελληνικό λαό τα γόνιμα σπέρματα μιας πλατιάς λαϊκής ενότητας. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη κοινής δράσης εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας. Αναδεικνύουν μέσα από την πείρα τους την ανάγκη σφυρηλάτησης ενός πραγματικού λαϊκού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.

Το κεντρικό αφιέρωμα της ΚΟΜΕΠ αφορά το αγροτικό κίνημα και προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να συμπεριλάβει τις περισσότερες και ουσιαστικότερες παραμέτρους του: Τη σημερινή διάσταση του προβλήματος και τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Πλευρές της ιστορικής καταγωγής και της εξέλιξής του. Τα πρώτα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και γενικότερα. Τέλος, τις μεταβολές, οικονομικές και ταξικές, στην ελληνική ύπαιθρο και την αντανάκλασή τους στην οικοδόμηση και στη δουλιά του Κόμματος στους αγρότες.

Οι πολυήμερες απεργίες των δασκάλων και των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης, που αγωνίζονται να αποφύγουν την εξαθλίωση που τους επιβάλλει το προτεινόμενο νέο μισθολόγιο (εξαθλίωση όχι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική, αφού τους καθιστά ομήρους των αυθαιρέτων κρίσεων των δοτών προϊσταμένων) καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο το άρθρο για το "Παλιό και νέο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο της πολιτικής ομηρίας και της χειραγώγησης των συνειδήσεων".

Θέματα που άπτονται της προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς αναπτύσσονται σε άρθρο για την "Προστασία της υγείας στο χώρο εργασίας".

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τα προβλήματα της κοινωνικής ισοτιμίας και χειραφέτησης της γυναίκας έχουν τις δικές τους σελίδες στο νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ. Στο άρθρο "Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η κρίση της καπιταλιστικής οικογένειας" εξετάζεται η αντανάκλαση της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος στις οικογενειακές σχέσεις, στην οπισθοδρόμηση των αντιλήψεων για το ρόλο της γυναίκας και παρουσιάζεται το όραμα για μια νέου τύπου οικογένεια σ' ένα μελλοντικό σοσιαλιστικό κόσμο. Παράλληλα θίγονται σύγχρονα ζητήματα του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα και η σχέση τους με τη συνείδηση.

Στην ίδια ενότητα, σημαντική θέση κατέχει το αφιέρωμα στη μορφή της κομμουνίστριας Ρούλας Κουκούλου, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας τις μέρες που διαμορφωνόταν η ύλη του περιοδικού. Δημοσιεύονται, με τίτλο "Οι αξίες του ΚΚΕ για την ισοτιμία της γυναίκας", αποσπάσματα από την ομιλία της αξέχαστης συντρόφισσας στη Διεθνή Διάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Βερολίνο το 1979, με ευκαιρία τα 100 χρόνια από την έκδοση του θεωρητικού έργου του Μπέμπελ "Η γυναίκα και ο σοσιαλισμός". Για ποιους λόγους η Εκκλησία της Ελλάδας απαιτεί και - με την απόλυτη συναίνεση του κράτους - πετυχαίνει την παρουσία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλη την κλίμακα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Γιατί διατηρείται ένα μάθημα αντιεπιστημονικό, που μάλιστα καταστρατηγεί την ελευθερία της συνείδησης των μαθητών; Το άρθρο "Το μάθημα των θρησκευτικών στην ελληνική εκπαίδευση" επιχειρεί να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά, κριτικάροντας τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του μαθήματος και αποκαλύπτοντας την αντιδραστική και αντιεπιστημονική του φύση.

Στο ίδιο τεύχος της ΚΟΜΕΠ, ο αναγνώστης θα βρει το πρώτο μέρος της διάλεξης με θέμα "Ο Λένιν για τον ιμπεριαλισμό". Θα βρει ακόμα μια ενδιαφέρουσα άποψη για την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση ("Πώς βαδίσαμε στον γκρεμό;").

Οπως πάντα, δημοσιεύονται τα κομματικά ντοκουμέντα των δύο τελευταίων μηνών, που εκτός από την ιστορική διάσωσή τους, αποτελούν χρήσιμα υλικά για την καθημερινή δουλιά των στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ