Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΙΤΑ ΠΕΑΕΑ
Κέφι ζωντάνια και αγωνιστικότητα

"Καλή χρονιά" και κουράγιο για νέους αγώνες στο πλευρό όλων των εργαζομένων, ήταν οι ευχές που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τούτη τη χρονιά, όταν συναντήθηκαν την Τετάρτη 20 Γενάρη, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ,για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.

Οπως πάντα, η αίθουσα της οδού Λυκούργου στάθηκε μικρή για να χωρέσει όλους τους αντιστασιακούς, που έφταναν μέχρι έξω στο διάδρομο. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα γιορταστική και με την αίθουσα στολισμένη.

Παρόντες ήσαν, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Βαγγέλης Μαχαίρας, ο Παναγιώτης Μακρής από τους Μακρονησιώτες, ο Γ. Τσαπόγας εκ μέρους της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, εκπρόσωποι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των αντιστασιακών Οργανώσεων ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ, των Αντιστασιακών: Δημοσιογράφων, Εκπαιδευτικών, Αξιωματικών, του "ΦΟΙΝΙΚΑ", των Αναπήρων, των Αγωνιστών Μ. Ανατολής και της ΠΕΕΠΠ.

Σε χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης έκανε αρχικά μια σύντομη αναδρομή των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων του αιώνα μας με πρώτο την Οκτωβριανή Επανάσταση, που άλλαξε τη μορφή του κόσμου και γέμισε ελπίδες τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καταδικάζοντας τη μονόπλευρη λιτότητα που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση Σημίτη στο λαό, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Ακόμη στάθηκε στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας και τον αγώνα των μαθητών και καθηγητών τους, καθώς και στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. "Γενικά - κατέληξε ο ομιλητής - οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πλήξει το Λαϊκό Κίνημα θυμίζει τις εποχές του λυσσαλέου αντικομμουνισμού, της τρομοκρατίας, των σκοτεινών παρακρατικών μηχανισμών των τρίκυκλων του Γκοτζαμάνη και της χούντας των συνταγματαρχών".

Στη συνέχεια του προγράμματος "κόπηκε" η πίτα από τον Πρόεδρο της ΕνωσηςΝίκο Τερζόγλου,με τυχερό του νομίσματος τον Πρόεδρο των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών προσφύγων Γ. Φώτου.Οι αγωνίστριες της Αντίστασης τραγούδησαν τραγούδια της φυλακής, που οι ίδιες τραγουδούσαν όταν ήταν φυλακισμένες στου"Αβέρωφ". Επίσης, τραγουδήθηκαν κάλαντα που σατίριζαν τις "πράσινες" μεταρρυθμίσεις των κυβερνώντων και "πράσινων" εκσυγχρονιστών, καθώς και την ευρωλατρεία τους.

Τέλος, έγινε απαγγελία ποιημάτων των Φώτη Αγγουλέ,Γ. Σιδέρη και του Κώστα Γιαννόπουλου που το έγραψε στο κελί του λίγες ώρες πριν εκτελεστεί.

(Φώτο Γ. Λιονάκης)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ