Οι "κοινωνικοί εταίροι" ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στα θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και η κυβέρνηση το δέχεται ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ότι κάνει. Αυτό μπορεί να είναι το συμπέρασμα της χτεσινής δημόσιας συζήτησης η οποία οργανώθηκε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η γνωμοδότηση της ΟΚΕ για την επαγγελματική κατάρτιση. Η γνώμη αυτή, η οποία παρουσιάστηκε χτες από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Ν. Αναλυτή,διαπίστωνε, μεταξύ άλλων, ότι απουσιάζει ο ενιαίος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, αλλά και ακαμψία, ελλείψεις και ανεπάρκεια τους συστήματος. Μάλιστα, ο Ν. Αναλυτής είπε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με στοιχεία του 1995 το ποσοστό ανεργίας εκείνων που δεν είχαν συμμετάσχει σε επαγγελματική κατάρτιση ήταν μικρότερο από αυτό, αυτών που είχαν καταρτιστεί! Η ΟΚΕ ανάμεσα στα άλλα πρότεινε τη δημιουργία "Εθνικής Επιτροπής Επιτελικού Χαρακτήρα".
Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου σύνδεσε την επαγγελματική κατάρτιση με την "απασχολησιμότητα",τη διαρκή κινητικότητα από δουλιά σε δουλιά. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας "επιτροπής επιτελικού χαρακτήρα". Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκου.Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος τόνισε πως συμφωνεί με τη γνώμη της ΟΚΕ, ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της διά βίου μάθησης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Ζήτησε επίσης πιο "ευέλικτο" σύστημα κατάρτισης.