Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλίμα εκτόνωσης και υποσχέσεων

"Πολιτική" σημαίνει να προλαμβάνεις τις αντιδράσεις που δημιουργεί η εφαρμογή της πολιτικής σου. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,δεν άφησε περιθώρια αντιδράσεων και διαμαρτυριών, στους υπεύθυνους των επιχορηγούμενων θιάσων, τους οποίους είχε προσκαλέσει για συζήτηση και απολογισμό των πεπραγμένων τους. Η υποβόσκουσα αντίδραση είχε να κάνει με την καθυστέρηση καταβολής της πρώτης δόσης επιχορήγησης της περιόδου 1998 - 1999. Ο Γενάρης βρίσκεται στο τέλος του, η θεατρική περίοδος άρχισε ουσιαστικά από τον περασμένο Οκτώβρη και μόλις τον Δεκέμβρη δόθηκε η εξόφληση της θεατρικής περιόδου 1997 - 1998, την οποία μάλιστα κάποιοι δεν την έχουν ακόμη εισπράξει για καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους. Η απόφαση εξόφλησης, όμως, έχει εκδοθεί.

Στη συνάντηση, λοιπόν, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι τελειώνει το βάσανο για τα επιχορηγούμενα θέατρα, καθώς καθιερώνεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των δόσεων.Ειδικά για φέτος, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί το 40%, μέχρι τον Μάιο το 30% και τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, το υπόλοιπο 30%. Από του χρόνου, θα καταργηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες πραγματικά δεν είχαν νόημα, αλλά μάλλον τυπικό χαρακτήρα, αφού βάρυναν μόνο τους επιχορηγούμενους θιάσους. Το βάρος των θιάσων θα υπάρχει πάλι σε ό,τι αφορά στη συνέπεια του προγραμματισμού, που θα ελέγχεται από το ΥΠΠΟ λίγο πριν το τέλος της θεατρικής περιόδου.

Ετσι, λοιπόν, από τον επόμενο χρόνο οι δόσεις θα δίνονται ως εξής: Μέχρι τον Οκτώβρη το 30%, μέχρι τον Φεβρουάριο το 30% και μέχρι τον Ιούνιο το υπόλοιπο 40% (αφού προηγηθεί ο έλεγχος).

Βέβαια, οι θεσμοί όπως και οι νόμοι γίνονται για να παραβιάζονται. Μακάρι να μην ισχύσει στην περίπτωση αυτή, γιατί όπως ξέρουμε και στα ΔΗΠΕΘΕ υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση του ΥΠΠΟ για καταβολή σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά παραβιάζεται. Χθες, αργά το βράδυ, ακολούθησε και συνάντηση με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συναντήσεις που κατ' αρχήν επρόκειτο να έχουν απολογιστικό χαρακτήρα σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ε. Βενιζέλου ότι στη βάση των απολογισμών θα επανεξεταστούν όλες οι χρηματοδοτήσεις από την αρχή. Ωστόσο οι συναντήσεις είχαν μάλλον διαφορετικό χαρακτήρα, κυρίως υποσχέσεων και προσπάθειας εκτόνωσης του κλίματος διαμαρτυρίας που είχε δημιουργηθεί.

Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε με τις επιχορηγούμενες Ομάδες Χορού. Ο Ε. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι θα εξοφληθούν τα χρωστούμενα της περιόδου 1997 - 1998 και για την επόμενη περίοδο είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα αφορούν σε τριετές πρόγραμμα και το 50% θα καταβάλλεται αμέσως μετά την έγκριση. Εξάλλου κατά δήλωση του υπουργού, η Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Χορό, το Φεβρουάριο θα κάνει διπλές συνεδριάσεις για να επισπευστούν οι διαδικασίες. Πάντως και οι Ομάδες Χορού θα αξιολογούνται κάθε φορά ανάλογα με την έκθεση πεπραγμένων της προηγούμενης περιόδου.

Ωστόσο επανέφεραν το αίτημα ενός χώρου που θα στεγάζονται και ο Ε. Βενιζέλος "υποσχέθηκε" πιθανή παραχώρηση ενός θεάτρου. Πρότεινε δε να συνδεθεί ο χορός με τα ΔΗΠΕΘΕ και τα Φεστιβάλ υπό τη σκέπη φορέα διαχείρισης, αλλά οι εκπρόσωποι των Ομάδων είπαν ότι αυτός ο φορέας θα μπορούσε να είναι μόνο το Σωματείο Χορογράφων.

Τέλος μέχρι αργά χθες το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη του υπουργού Πολιτισμού με τους γενικούς γραμματείς όλων των περιφερειών της χώρας, με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του Β ΚΠΣ και το σχεδιασμό του Γ ΚΠΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ