Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων

Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ), η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του μήνα, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική εγκύκλιο που κοινοποίησε ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Να θυμίσουμε ότι στην αρμοδιότητα των ΠΕΚ ανήκει ο έλεγχος επιχειρήσεων με τζίρο που κυμαίνεται από 350.000.001 δρχ. έως 2 δισ. δραχμές.Ο έλεγχος επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 2 δισ. αποτελεί αρμοδιότητα του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΘΕΚ), στο οποίο υπάγονται τα ΠΕΚ.

Στη χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παρέχονται οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται στο εξής φορολογικές υποθέσεις, ο έλεγχος των οποίων είχε ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει από υπαλλήλους εφοριών που από δω και στο εξής θα υπηρετούν στα ΠΕΚ ή σε άλλες υπηρεσίες.

Επειδή με την έναρξη λειτουργίας των ΠΕΚ (από 1.1.1999) παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε πολλούς ελεγκτές των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οι οποίοι μετατίθενται στα ΠΕΚ, να έχουν χρεωθεί από τις ΔΟΥ αυτές αρκετές υποθέσεις για έλεγχο, με ακαθάριστα έσοδα κατά τη χρήση 1997 350.000.001 μέχρι 2 δισ. δρχ. ή μέχρι 350 εκατ. δραχμές, το υπουργείο Οικονομικών με τη χτεσινή εγκυκλιό του διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει αρχίσει και έχει προχωρήσει ο έλεγχος, θα ελεγχθούν από τους υπαλλήλους οι οποίοι άρχισαν το σχετικό έλεγχο, είτε αυτοί μετατέθηκαν από 1.1.99 στα διάφορα ΠΕΚ είτε παραμένουν στις ΔΟΥ.
  • Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος θα επιστραφούν στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για τις περαιτέρω ενέργειες.
  • Για τα διάφορα έγγραφα ερωτήματα, αιτήσεις κλπ. φορολογούμενων, που έχουν χρεωθεί οι ελεγκτές, για την απάντηση των οποίων απαιτείται έλεγχος οποιασδήποτε μορφής, ο έλεγχος αυτός θα διενεργηθεί το αργότερο μέχρι 28.2.99 από τους υπαλλήλους που τα έχουν χρεωθεί και ήδη έχουν μετατεθεί στα ΠΕΚ, παράλληλα με τον έλεγχο των υποθέσεων που θα χρεωθούν από τα ΠΕΚ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ