Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ευνόησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες

Ενώ το 1996 συγκριτικά με το '90 οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις μειώθηκαν από 51,2% μέχρι 82,4% για τους μισθωτούς - συνταξιούχους, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και βιοτέχνες, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αυξήθηκαν κατά... 139%!

Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε την πρόθεσή της να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές, υποστήριζε - δεξιά και αριστερά - πως το κάνει για να νοικοκυρέψει το ισχύον φορολογικό σύστημα και να το κάνει δικαιότερο, εξασφαλίζοντας πρόσθετους φόρους από τους πλούσιους για να ανακουφίσει από τα φορολογικά βάρη τους οικονομικά ασθενέστερους. Ο χρόνος όμως - όπως μαρτυρούν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - απέδειξε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να αξιοποιήσει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, για να προσθέσει νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεισοδηματιών.

Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δείχνουν ότι η εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είχε μεταξύ άλλων και την εξής συνέπεια: Το ποσό των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων για το σύνολο των φορολογουμένων, ήταν το 1996 συγκριτικά με το 1990, μειωμένο κατά 72,6%. Η κατάργηση όμως, των φοροαπαλλαγών, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία, δεν αφορούσαν όλους τους φορολογούμενους. Αφορούσαν τους πάντες, πλην τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ο σχετικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δε μείωσε, αλλά αντίθετα ενίσχυσε γενναία το ποσό των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Ετσι, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θέσπισε με το σχετικό νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

  • Επληξε τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού το ποσό των φοροαπαλλαγών που απολάμβαναν το 1996 ήταν μειωμένο, συγκριτικά με το 1990, κατά 80,8%(82,4% για τους πρώτους και 76,1% για τους δεύτερους). Ετσι, η μέση κατά κεφαλή φορολογική απαλλαγή και έκπτωση των μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκε από 1.379.430 δραχμές το 1990 σε 168.721 δραχμές το 1996. Στον πίνακα φαίνεται χωριστά η μέση κατά κεφαλή μείωση της φοροαπαλλαγής για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους.
  • Επληξε επίσης τους αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού το ποσό των φοροαπαλλαγών που απολάμβαναν το 1996 ήταν μειωμένο συγκριτικά με το 1990 κατά 52,9% (71,2% για τους πρώτους και 47,5% για τους δεύτερους). Το ποσό της φοροαπαλλαγής των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, μειώθηκε από 1.206.899 δραχμές το 1990 σε μόλις 184.890 δραχμές το 1996. Στον πίνακα φαίνεται πόσο μειώθηκε, χωριστά, η φοροαπαλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πόσο για τους αγρότες.
  • Επληξε επίσης τους εισοδηματίες και εμποροβιομήχανους, αφού το ποσό των φοροαπαλλαγών τους το 1996 ήταν μειωμένο κατά 53,9% συγκριτικά με το 1993. Ομως προσοχή. Κάποιοιαπό τη μεγάλη κατηγορία των φορολογουμένων εισοδηματιών και εμποροβιομηχάνων, βγήκαν κερδισμένοι. Και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους κάθε είδους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οπως προκύπτει από τα επίσημα, αναλυτικά, στοιχεία φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων, το 1996 συγκριτικά με το 1990, το ποσό των φοροαπαλλαγών ήταν μειωμένο μόνο για τους εισοδηματίες (- 75,9%) και αυτοαπασχολούμενους ή ιδιοκτήτες μικρομεσαίων βιοτεχνικών εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων (- 51,2%). Αντίθετα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες (μεγαλοβιομήχανους, μεγαλεμπόρους κλπ.) το ποσό των φοροαπαλλαγών ήταν όχι μειωμένο αλλά... αυξημένο κατά 139,4%!

Από τα αναλυτικά στοιχεία του πίνακα Β είναι φανερό, ότι και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ήταν ένας από τους μηχανισμούς που αξιοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση των φορολογικών βαρών σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με... υποσχέσεις ότι δήθεν η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων πλήττει τους πλούσιους και ευνοεί τους φτωχούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ