Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"
Στο κυριακάτικο φύλλο σου (3-1-99) δημοσιεύτηκε δισέλιδο αφιέρωμα στον αγωνιστικό Τύπο της Αντίστασης στην περίοδο της κατοχής στο Καρπενήσι και στην Ευρυτανία, αλλά παραλείπονται βασικά πράγματα, όπως η έκδοση κομματικού δημοσιογραφικού οργάνου, που ήταν ο "Οδηγητής" και του ΕΑΜικού που ήταν η "Ρούμελη".
Γι' αυτό το θέμα γράφω στον δεύτερο τόμο του βιβλίου μου "Η ζωή μου": ".. Εμένα, προτού αρχίσω να γυρίζω στα χωριά της Ευρυτανίας και της Ρούμελης, με καρτερούσαν άλλα καθήκοντα. Και το πρώτο πράμα που σκέφτηκα ήταν να βάλω μπροστά μια καινούρια εφημερίδα. Την έβγαλα. Και πήρα τον τίτλο από τον αγαπημένο μας μεγάλο μας προλετάριο ποιητή, Κώστα Βάρναλη. Την ονομάτισα, από το γνωστό ποίημά του "Οδηγητής", κι έγινε ένα μαχητικό και διαφωτιστικό όργανο του Γραφείου Περιοχής της Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ. Υπήρχε στο Καρπενήσι ένα παλιό μικρό τυπογραφείο. Τώρα το είχαν νοικιάσει οι οργανώσεις μας. Δούλευαν εκεί πέντε - έξι τυπογράφοι, στοιχειοθέτες και πιεστές, οι: Φώτης Μάλλιος, Γιάννης Λιόλιος, Ν. Ζάχος, Π. Μακρίδης, Ν. Σερετάκης. Αργότερα προστέθηκαν ο Ιταλός αντιφασίστας Γκιουζέπε Φολιζάτι και ο 17χρονος μαθητευόμενος Μήτσος Κρίκος. Υπεύθυνος ήταν ο Πάνος Λαγδάς - Λατσούδας, ένας μικρόσωμος κι ανήμπορος άνθρωπος, ανάπηρος στο ένα πόδι, ψυχωμένος αγωνιστής και πολύ καλός δουλευτής. Σ' αυτόν παρέδωσα τα πρώτα χειρόγραφα για το πρώτο φύλλο του "Οδηγητή".
Σιγά - σιγά το μικρό τυπογραφείο μεγάλωσε. Ετσι μπόρεσε εκτός από τον "Οδηγητή" να στοιχειοθετεί και να τυπώνει τη "Ρούμελη" κι άλλα έντυπα φυλλάδια και προκηρύξεις.
Τη διεύθυνση της "Ρούμελης" ανέλαβε ο νέος συνάδελφος Αλέξης Καρρέρ, που ανέβηκε στο Καρπενήσι κι αυτός κυνηγημένος από τους Γερμανούς στην Αθήνα για την αντιστασιακή του δράση".
ΒΑΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ