Παρασκευή 15 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Νέα πλήγματα στο Βόρειο Ιράκ

Αρχισε ο κύκλος συζητήσεων για το μέλλον των επιθεωρήσεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν, χτες, ιρακινά αντιαεροπορικά στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, εντείνοντας το πολεμικό κλίμα, που διατηρείται αμείωτο. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για το μέλλον των επιθεωρήσεων και τη γενικότερη στάση που προτίθεται να τηρήσει ο ΟΗΕ απέναντι στο Ιράκ έχει ανάψει για τα καλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δύο ξεχωριστά περιστατικά σημειώθηκαν, χτες, στο Βόρειο Ιράκ, όπου ένα αμερικανικό F-16 και λίγο αργότερα ένα F-15 έπληξαν, αντίστοιχα, δύο ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, "εγκλωβίστηκαν" από τα ιρακινά ραντάρ και απάντησαν "από θέση αυτοάμυνας". Σε ένα λακωνικό ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Στουτγκάρδη τονίζει ότι τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ ασφαλή, ενώ δεν αναφέρεται τίποτα για το αν πέτυχαν το στόχο τους. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη δεν εξέδωσε κανένα σχετικό ανακοινωθέν.

Μαραθώνιος συζητήσεων

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις αναμένεται να έχουν, τις επόμενες μέρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να καταλήξουν για το μέλλον των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο. Η Γαλλία παρουσίασε και επισήμως την πρότασή της για πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και για μεθόδευση μιας νέας μεθόδου ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Την πρόταση της κυβέρνησής του υπεράσπισε θερμώς ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, ο οποίος μίλησε για αναγκαιότητα αλλαγής της τακτικής και της πολιτικής του ΟΗΕ απέναντι στο Ιράκ, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά από 8 χρόνια κυρώσεων και τους αμερικανο - βρετανικούς βομβαρδισμούς του Δεκέμβρη.

Η πρόταση της Γαλλίας έγινε αποδεκτή από τις Κίνα και Ρωσία, ενώ η Ουάσιγκτον αρκέστηκε, διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν να μιλήσει για "θετικά σημεία" της πρότασης, η οποία, όμως, "θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και πιθανώς να προσαρμοστεί". Ο Ρούμπιν επανέλαβε ότι η πάγια θέση των ΗΠΑ είναι η διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, μέχρις ότου πιστοποιηθεί από τους επιθεωρητές η συμμόρφωσή του με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το οπλοστάσιό του. Τόσο ο ίδιος ο Ρούμπιν όσο και ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Αλ Γκορ άφησαν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συγκατατεθεί σε ενίσχυση των ανθρωπιστικών προγραμμάτων, ιδίως μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος πώλησης πετρελαίου αντί τροφίμων και φαρμάκων.

Εντούτοις, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τήρησαν την ανωνυμία τους, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο επανάληψης των βομβαρδισμών σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση που η Βαγδάτη επιμείνει στην άρνησή της να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ είτε συνεχίσει να παρεμποδίζει την πραγματοποίηση περιπολιών στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων. Οπως, επίσης, έγινε γνωστό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να μεταβεί τόσο στο Κάιρο όσο και το Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας, στα τέλη του μήνα, προκειμένου να συζητήσει τις ενδεχόμενες περαιτέρω κινήσεις απέναντι στο Ιράκ, αλλά και την προοπτική ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της στη Μόσχα, την επόμενη βδομάδα.

Νέα ιρακινή φραστική επίθεση στο Κουβέιτ

Σταθερά τεταμένοι παραμένουν οι τόνοι της Βαγδάτης απέναντι στο Κουβέιτ, αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ χαρακτηρίζει με δηλώσεις του στον ιρακινό Τύπο τα σύνορα του Κουβέιτ"βόμβα έτοιμη να εκραγεί", ενώ υποστηρίζει ότι μετά τη συνοριακή συμφωνία των δύο χωρών, το 1994, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, το Κουβέιτ έχει επεκτείνει τα σύνορά του σε γη και σε ακτές που ανήκουν στη Βαγδάτη. Αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Αζίζ εντάσσονται στη γενικότερη"πολεμική" της ιρακινής ηγεσίας κατά των δύο άλλων αραβικών χωρών, στη νέα αυτή φραστική επίθεση δεν εμπεριέχεται καμία πολεμική απειλή ή καμία νύξη για πραγματοποίηση επιδρομών στο μέλλον. Επιπλέον, ο Αζίζ απέρριψε, πάλι, το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών στο Ιράκ, απέφυγε να σχολιάσει τη γαλλική πρόταση, και ζήτησε ολική άμεση άρση των κυρώσεων, καθώς και καταβολή αποζημιώσεων στο Ιράκ για όλες τις ζημιές αλλά και τα έξοδα που έχει κάνει για την UNSCOM από το 1991 μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ