Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Να τεθεί τέρμα στις πολιτικές διώξεις

Εντείνονται και πληθαίνουν πιο πολύ οι διαμαρτυρίες τόσο στην ίδια την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όσο και σε διεθνή κλίμακα ενάντια στις συνεχιζόμενες πολιτικές διώξεις εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης σε βάρος κομμουνιστών, στρατιωτικών και άλλων στελεχών της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, οι οποίοι με συνέπεια είχαν υπηρετήσει το σοσιαλιστικό γερμανικό κράτος.

Ολες αυτές οι δίκες, που έχουν διεξαχθεί ή πρόκειται να γίνουν, κεντρικό στόχο έχουν τη δυσφήμηση της υπερσαραντάχρονης ιστορίας της ΓΛΔ, της σημαντικότερης κατάκτησης της εργατικής τάξης και του γερμανικού λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα, όμως, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η χώρα αυτή ήταν αναγνωρισμένη από τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέλος το οποίου ήταν και η ΓΛΔ και κατά συνέπεια τα στελέχη της ενεργούσαν απόλυτα νόμιμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε διεθνή κλίμακα.

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεσπάσει έντονες διαμάχες στα γερμανικά κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή σχετικά με τη χορήγηση αμνηστίας σε πολιτικά διωκόμενους πολίτες. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από την βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, δόκτορα, Εβελιν Κέμτζλερ, δικηγόρο στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και υπεύθυνη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ για ζητήματα της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης. Δικαιολογημένα, όμως, αναρωτιέται κανείς, προς τι μια αμνηστία, αφού όλες οι δραστηριότητες των στελεχών ενός ανεξάρτητου σοσιαλιστικού κράτους - μέλους του ΟΗΕ ήταν καθ' όλα νόμιμες.

Η κεντρική απαίτηση προς το νέο κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών - πρασίνων προβάλλει όλο και πιο επιτακτική: Να σταματήσουν αμέσως όλες αυτές οι πολιτικές διώξεις. Γιατί είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται αυτή η δικαστική πρακτική, η οποία θυμίζει την εποχή του ψυχρού πολέμου, τον οποίο είχε κήρυξε ο διεθνής ιμπεριαλισμός τόσο ενάντια στη ΓΛΔ, όσο και ενάντια σ' όλες τις χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Και είναι για έναν ακόμα λόγο απαράδεκτο να σύρονται στα δικαστήρια κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά του γερμανικού ναζισμού. Ενώ την ίδια στιγμή, γνωστοί ναζί εγκληματίες πολέμου, πενήντα χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι τόσο στη Γερμανία, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, αλλά πολλοί απ' αυτούς έχουν στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό και τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή, τα όργανα της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης ανακοινώνουν ότι πρόκειται να διεξαχθούν δίκες σχετικά με περιπτώσεις ντόπινγκ, για τις οποίες δήθεν ευθύνονται πρώην διάσημα επιστημονικά στελέχη του αθλητισμού της ΓΛΔ, με στόχο να δυσφημιστούν οι γνωστές λαμπρές παγκόσμιες επιδόσεις των αθλητών της. Σχετικά, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία όχι μόνο είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση, μετά τη Σοβιετική Ενωση, στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια σε διμερείς ή διεθνείς αθλητικές συναντήσεις δεν είχε καταγγελθεί ούτε μια περίπτωση ντοπαρισμένου αθλητή της χώρας αυτής, ενώ την ίδια ώρα από άλλες καπιταλιστικές χώρες αθλητές πέθαιναν από κατάχρηση αναβολικών ουσιών.

Εχοντας ως αφετηρία όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Θύματα των Πολιτικών Διώξεων στη Γερμανία, σε πρόσφατη Συνεδρίασή της, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία προβάλλεται η απαίτηση για άμεσο σταμάτημα των δικαστικών πολιτικών διώξεων ενάντια σε πολίτες της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Το κίνημα αλληλεγγύης συγκινεί όλο και περισσότερες προσωπικότητες της πολιτικής, της Εκκλησίας και του πνευματικού κόσμου. Ακόμα και ο πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, εξέφρασε την άποψη ότι με τα πρώην στελέχη της ΓΛΔ θα πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς πιο μεγαλόψυχα. Ταυτόχρονα, σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές, που απαιτούν να σταματήσει αυτή η δικαστική πρακτική των πολιτικών διώξεων. Παράλληλα, διατυπώνεται η πρόταση, ώστε με σχετικό νομοθέτημα ή με άλλα παρόμοια βήματα να τεθεί τέρμα στις πολιτικές διώξεις και να δικαιωθούν όλοι εκείνοι οι πολίτες της πρώην ΓΛΔ, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την τότε Πολιτική Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ